Teknoloji

Türksat 5A SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılıyor, canlı yayın ile izleyin

türksat 5a
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Türkiye’nin Türksat ile yirmi beş yılı aşan uydu tarihinde 8 Ocak 2021 günü önemli bir yere sahip olacak. Türksat 5A, SpaceX Falcon 9 roketiyle Türkiye saatiyle sabaha karşı 04.28’de uzaya fırlatılacak. Türksat 5A fırlatma görevini canlı yayın ile takip edebilir ve bu önemli ana tanıklık edebilirsiniz.

5A uydusunun fırlatılacağı Falcon 9 roketi, daha önce de çeşitli fırlatma görevleri için kullanılmış olan bir roket. Bu roket fırlatma işleminden dakikalar sonra yüklerini boşaltıyor ve daha sonra itici motorlarını çalıştırarak yeryüzüne geri dönüyor. Verilen karar doğrultusunda denizdeki yüzer platforma veya karadaki sabit alana inişini gerçekleştiriyor.  5A ile birlikte ilk kez bir uydumuz SpaceX’in Falcon roketiyle fırlatılmış olacak.

Türksat 5A’yı uzaya taşıyacak Falcon 9 roketi, Space X’in ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki 40 numaralı fırlatma kompleksinden fırlatılacak. Fırlatma işlemi Türkiye saatiyle 04.28’de gerçekleştirilecek.

Türksat 5A fırlatma görevi canlı yayın

SpaceX, YouTube kanalı üzerinden Falcon 9 fırlatma görevini canlı yayınlıyor. Aşağıdaki pencereden fırlatma görevini takip edebilirsiniz.

Türksat 5A özellikleri

5A uydusu, Türksat 5 serisi uyduların ilki olma özelliğini taşıyor. 30 yıllık yörünge ömrüne sahip olan uydu televizyon yayın ve geniş bant internet hizmetleri sağlayacak. Uyduda 42 transponder bulunurken, kullanım hakkı Türkiye’de bulunan 31 derece Doğu boylamına yerleştirilecek.

Yeni “Ku” frekans bandı da bu uydu ile destekleniyor. Kapsama alanı arasında Orta Doğu, Güney Avrupa ve Afrika’nın büyük bir kısmı bulunuyor. Türksat 5A, Türksat 3A ve Türksat 4A uydularının yedeği olarak görev yapacak.

Gelecek yıl fırlatılması planlanan Türksat 5B için de çalışmalar sürüyor. Bu arada 2022 yılında Türksat 6A’nın da fırlatılması hedefleniyor. Türksat 6A, tamamen yerli ve milli bir uydu olarak geliştiriliyor. 5A ve 5B uyduları ise, Airbus ile 2017 yılında imzalanan bir anlaşma kapsamında bu şirketle birlikte geliştiriliyordu.

İLGİLİ HABERLER