Teknoloji

Sir Tim Berners-Lee ilk web tarayıcısının kodunu NFT olarak açık artırmaya çıkarıyor

sir tim berners-lee nft

World Wide Web’in mimarlarından biri olan Sir Tim Berners-Lee, BBC’nin haberine göre, orijinal web tarayıcısına ait kaynak kodunu NFT olarak satıyor. Sotheby’s tarafından yürütülen müzayede, yalnızca WorldWideWeb tarayıcısının kodunu değil, aynı zamanda Berners-Lee’nin kendisinden bir mektup, poster olarak basılabilecek bir vektör dosyası ve kodun yazımını gösteren 30 dakikalık sessiz bir videoyu da içerecek. Sotheby’s’den yapılan bir basın açıklamasına göre, gelirler Berners-Lee ve eşi tarafından desteklenen amaçlara fayda sağlayacak.

Açık artırmaya çıkarılacak kod, HTML belgelerini ayrıştırma ve görüntüleme işlevleri, ilkel stil desteği, HTTP protokolü ve hatta bir web sayfasını yazdırma yeteneği de dahil olmak üzere, çoğumuzun bugün aşina olduğu web öğelerini içeriyor.

Berners-Lee, NFT’lerin kod için doğal bir uyum olduğunu düşünüyor gibi görünüyor. Konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde NFT’lerin internetteki “en yeni eğlenceli kreasyonlar” ve “web’in arkasındaki kökenleri paketlemenin ideal yolu” olduğunu söylüyor. Financial Times’a verdiği bir röportajda ise, NFT’yi imzalı bir kitapla karşılaştırıyor.

NFT’nin alıcısı, WorldWideWeb’in ilk sürümünü çalıştırırken gerçekten sorun yaşayabilir. Ars Technica‘nın da belirttiği gibi, bugün web’de mevcut olan kaynak kodun çok erken bir kopyası var. Sotheby’s, NFT’de satılan kodun orijinal değil, yakın bir benzeri olduğunu söylüyor. Üstelik CERN’in WorldWideWeb sitesine göre bunu derlemek çok zor gibi görünüyor. WorldWideWeb sitesi. Alıcı orijinal internet tarayıcısını çalıştırmış olsa bile, muhtemelen etrafta onunla iyi biçimde çalışacak sadece birkaç değerli web sitesi olacaktır.

Muhtemelen, bildiğimiz web, Berners-Lee’nin fikrinin kullanımı için patent almamaya veya ücret almamaya karar vermesi ve teknik bilgiye (ve bilgisayar kaynaklarına) sahip herkesin kendi web sitesini tasarlamasına izin vermesiyle mümkün oldu. Bu nedenle, bazılarının Tim Berners-Lee’nin özel bir NFT yaratmasını, teknolojiyle ilgili çevresel kaygılarının üzerine biraz garip bir seçim olarak gördüğünü anlamak daha kolay hâle geliyor. Financial Times‘a göre, Berners-Lee oluşturduğu şey sayesinde, bu parayı kendisinin tutmayacağını söylese de, ilk kez doğrudan kâr elde edecek.

Berners-Lee’nin orijinal tarayıcısının yaklaşık bir örneğini görmek istiyorsanız, CERN’de doğrudan modern web tarayıcınızda çalıştırabileceğiniz bir kopyası bulunuyor. Ne var ki, web sitelerine erişim şu anda bozuk gibi görünüyor. NFT’ye gerçekten sahip olmak isteyenler için, Sotheby’s müzayedesi 1000 ABD Dolarından başlayan tekliflerle 23-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.

İLGİLİ HABERLER