Teknoloji

ABD’den Silikon Vadisi’ne Çin markajı

silikon vadisi

ABD‘de Trump yönetiminin Çin‘e ve Çinli şirketlere karşı taarruzu biraz daha şiddetlenmiş gibi görünüyor. Baskının dozunu biraz daha artıran Trump yönetimi, federal kurumların uyguladığı yasağın kapsamını özel sektörü de genişletecek şekilde artırmak için çalışıyor. The Financial Times‘ın haberine göre; Amerikan istihbarat örgütlerinin şefleri, Çin’le iş yapmanın potansiyel tehlikeleri konusunda Silikon Vadisi şirketlerinin üst düzey yöneticilerine brifing veriyor.

Brifinglerde siber saldırı tehdidi ve fikri mülkiyet hırsızlığı gibi konuların gündeme alındığı belirtiliyor. Brifinglere teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra üniversitelerden ve yatırım fonlarından temsilcilerin de katıldığı gelen haberler arasında yer alıyor.

Brifingler, Amerikan yönetiminin Çin’e karşı artan baskısının en güncel örneği olarak göze çarpıyor. Bu brifingleri organize eden politikacılar arasında yer alan Cumhuriyetçi Parti senatörü Marco Rubio, brifinglerin amacını şu sözlerle özetliyor: “Çin hükümeti ve Komünist Parti, Amerikanın ekonomisi ve ulusal güvenliği için uzun vadede büyük tehdit oluşturuyor. Amerikan şirketlerinin, üniversitelerinin ve ticaret kuruluşlarının bu tehdidi tüm hatlarıyla anlaması çok önemli.”

Söz konusu brifinglere Amerikan istihbarat camiasının üst düzey isimleri katılıyor. Ulusal istihbarattan sorumlu direktörü Dan Coats‘un da bu brifinglere katıldığı belirtiliyor. Brifinglerde daha önce örneği görülmemiş ölçüde gizli bilgi paylaşımı yapıldığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

The Financial Times’ın haberine göre, söz konusu brifingler geçtiğimiz ekim ayında başladı. O günden bu yana ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşındaki gerilimin dozu da iyiden iyiye artmış durumda. ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta imzaladığı başkanlık kararnamesiyle Amerikan şirketlerinin aralarında Huawei’nin de olduğu Çinli şirketlerden telekomünikasyon malzemesi alması yasaklanmıştı.

Trump yönetimi, bu kararın Çin’in casusluk tehdidinden tamamen kurtulmak için alındığını savunmuştu. Ancak Silikon Vadisi ve ABD özelinde alınmış kararlar, tüm dünyayı etkileyecek gibi görünüyor. Google’ın Huawei’ye yönelik olarak aldığı karar, bu küresel etkinin ne olduğu konusunda somut bir fikir veriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER