Teknoloji

Selfie fotoğraf paylaşırken gözünüzden yansıyanlara dikkat edin

selfie fotoğraf

Geçtiğimiz eylül ayında bir Japon erkek, bir pop yıldızını takip ettiği, ona kendi evinde saldırdığı ve onu taciz ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

İddia edilenlere göre, bu adam kadının evini sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar üzerinde çalışarak buldu. Çektiği selfie fotoğraflardan bir tanesinde gözünden yansıyan tren istasyonunu fark etti, Google Street View yardımıyla o tren istasyonunu buldu. Daha sonra tren istasyonunda onu bekleyerek evine kadar takip etti.

Ayrıca adam kadının nerede yaşadığı hakkında daha fazla bilgiyi kadının evi içinden paylaştığı videoları inceleyerek elde etti. Perdelerini ve ışığın perdelerine geliş açısını gözlemleyerek evini tam olarak tespit edebildi.

Çektiğiniz fotoğraflarda konum etiketlemeyi kapatabilirsiniz

Ünlü bir pop yıldızı olmayabilirsiniz, ancak akıllı telefonlarınızla çektiğiniz fotoğrafların ne kadar küçük detayları barındırdığı ve bunların çok küçük de olsa, yaşadığınız yer gibi gizli bilgilerinizi içerebileceğini unutmayın. Belki evinizin yakınında ya da gittiğiniz yolların etrafından fotoğraflar paylaşmayı bırakabilirsiniz. Ya da ayarlara giderek çektiğiniz fotoğraflardaki otomatik coğrafi etiketlemeyi kaldırabilirsiniz. Böylelikle çektiğiniz her fotoğrafın yeri o fotoğrafın meta verilerinde görünmez.

Tabii ki, insanlar sosyal medyada paylaştığınız fotoğrafları Facebook ya da Twitter gibi ortamlardan indirdikleri zaman nerede yaşadığınızı göremiyor. Facebook, Imgur, Twitter, WhatsApp, Instagram gibi birçok servis herkese açık olarak paylaştığınız fotoğraflardan meta verilerini çıkarıyor. Fotoğrafın kimlik kartı olarak nitelendirilen meta verileri, fotoğrafın çekildiği yerden kullanılan cihaza kadar birçok detayı elde etmeyi sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER