Manşetler

Saygus V2 Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

saygus-v2-on-inceleme-2

Saygus’un CES 2015’te duyurduğu akıllı telefon Saygus V2 epey ilgimizi çekmişti. 64 GB dahili hafıza barındıran telefon, bir değil, iki tane microSD kart yuvası sayesinde toplam depolama alanını 320 GB’ye kadar çıkarma imkanı sunuyordu. Mobil Dünya Kongresi’nde Saygus’un da küçük bir standı bulunuyordu ve buraya uğramadan geçmedik, Saygus V2’yi yakından inceledik.

saygus-v2-on-inceleme-1saygus-v2-on-inceleme-22saygus-v2-on-inceleme-12V2’nin sahip olduğu 5 inç, 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü Full HD ekran 445 ppi’lik piksel yoğunluğuyla tatmin edenin ötesinde keskinlik sunuyor. Parlaklık seviyesi epey yüksek olan telefon güneş ışığı altında da iyi bir görüş sunuyor. Ayrıca geliştirilmiş ekran parlaklık kontrol sistemi sayesinde, önde ve arkada bulunan ışık sensörleri yardımıyla ışık beslemesini optimum seviyede ayarlayarak pil tasarrufuna katkıda bulunuyor.

Ekranın uzun kenarlarını çevreleyen çerçeveler epey ince tutulduğu için telefonu genişletmiyor, böylelikle 5 inç ekranlı telefonu rahatlıkla tutmak mümkün oluyor. Corning Gorilla Glass 4 ile örtülmüş olan ekran böylelikle sadece çizilmelere değil, düşme sonucu oluşabilecek çatlamalara karşı da koruma altına alınıyor. Ekran camının etrafını sert plastik malzeme çevreliyor, bu da sağlamlığı artırıyor. Bu plastik çerçeve ekrandan biraz yüksek seviyede konumlandırılmış. Aslında bu sayede telefonun yüz üstü düştüğünde ekranın ilk darbe gören bölüm olmaması sağlanıyor. Ne var ki, bu yapı telefonun kenarlarından yapılacak sürüklemelerin iyi şekilde olmasının önüne geçiyor. Saygus ekranın hafif çukurda kaldığı bu tasarımı sevmeyenler için özel bir ekran kalkanı da sunuyor, bu ekrana yapıştırıldığında plastik çerçeve ve ekran arasındaki yükseklik farkı ortadan kalkıyor.

67 x 137 x 9.7 mm.’lik boyutlara sahip olan Saygus V2 belki biraz kaba görünüyor olabilir, ancak telefon yeteri kadar sağlam görünüyor ve kendine has bir çekiciliği olduğunu da söyleyebiliriz. 141 gr. ağırlığıyla bu telefon ne çok hafif ne de çok ağır. Telefonun kenarlarını çevreleyen metal şerit ve ana gövdeyi plastik kapak örtüyor. Bu kapağın üstünde, alt kenara doğru ilginç bir şekil göreceksiniz. Bu, süs olsun diye eklenmiş bir unsur değil, orası fraktal anten görevi görüyor, telefonun iyi bir kablosuz radyo bağlantı performansı sergilemesini sağlıyor. Bu da ilginç ve şaşırtıcı bir detay.

Saygus V2’nin IPX7 sertifikasıyla suya karşı dayanıklı oluşu da kullanıcıları memnun edecek bir başka ayrıntı olacaktır. Telefonun sağ kenarında yer alan biyometrik parmak izi okuyucusu sayesine ek güvenlik katmanı sağlanıyor. Parmak izi okuyucusu Samsung Galaxy S5’te olduğu gibi parmak sürükleme hareketiyle çalışıyor. Telefonu sol elle tutacak olursanız yüzük parmağı bu bölgeye denk geliyor ve telefonu elde hareket ettirmeden güvenlik doğrulamasını yapmayı sağlıyor. Bu arada telefonun sağ kenarında kamera için de özel bir çekim tuşu bulunuyor.

Arka tarafta 21 megapiksel çözünürlüklü, optik görüntü sabitleme özellikli, otomatik odaklı ve çift LED flaşlı kamera bulunuyor. Ön tarafta da 13 megapiksel, yine optik görüntü sabitleme özellikli ve otomatik odaklı kamera mevcut. Anlayacağınız öndeki kamera da orta segment bir akıllı telefonda bulunan arka kamerayı aratmayacak türden. Kamerayı denemek istedik, ancak Saygus standındaki V2’ler henüz prototip olduğu için kamera uygulaması yüklü değildi.

saygus-v2-on-inceleme-20saygus-v2-on-inceleme-5saygus-v2-on-inceleme-6saygus-v2-on-inceleme-1saygus-v2-on-inceleme-21Saygus V2’nin sahip olduğu donanım bileşenleri de üst sınıf bir Android telefonundakileri aratmıyor. 2.5 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 işlemci, 3 GB RAM gibi üst düzey bileşenlere 64 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Bununla yetinmeyen Saygus iki tane de 128 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası eklemiş. Bu, iki tane 128 GB’lık microSD kart takıldığı takdirde 320 GB’lık dahili depolama alanına sahip olunabileceği anlamına geliyor. Ne var ki, 128 GB kapasiteli kartların yüksek fiyatları, bu potansiyelin hayata geçirilmesinin önünde büyük bir engel olarak duruyor.

Saygus V2 60 GHz Wireless HD desteğine sahip bir akıllı telefon olma özelliğini taşıyor. Böylelikle WiHD aygıtının takılı olduğu bir TV’ye veya monitöre yaklaşık 12 metre mesafeden kablosuz HD görüntü aktarımında bulunmak mümkün oluyor. Saygus standında bu mesafe epey düşük olmakla birlikte, HD görüntünün aktarımı herhangi bir gecikme veya takılma olmaksızın gerçekleşiyor. Bu sayede filmleri herhangi bir kablo bağlantısına ihtiyaç duymadan, sanki kablo bağlantısı üzerinden izliyormuş gibi izleyebilir, konsol tadında oyun keyfi yaşayabilirsiniz. Öte yandan üst kenarda yer alan kızılötesi port sayesinde Saygus V2’yi uzaktan kumanda niyetine de kullanabilirsiniz. Bu önemli multimedya özelliğine ek olarak Saygus V2’nin ön yüzünde bulunan Harman Kardon hoparlörler yüksek ve kaliteli ses çıkışı vadediyor. Öte yandan telefonun üst ve alt kenarlarında, ayrıca arkasında bulunan toplam üç mikrofon sayesinde gürültü bastırma özelliği daha da yüksek verimle çalışıyor.

V2’nin yukarıda dile getirdiğimiz özellikleri bu telefonu, özellikle Android fanları ve ortalamanın üstü seviyedeki kullanıcılar için epey çekici yapmış olmalı. Ancak her şey bitmedi. Root erişimini kolay kılan bu telefon böylelikle bir geliştirici telefonu olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca çoklu açılış özelliği sayesinde microSD kart üzerinden de başlatılabiliyor.

Saygus V2’de Android 4.4.4 KitKat yüklü olarak geliyor. Lollipop güncellemesinin ne zaman geleceğini sorduğumuzda net bir yanıt almadık, KitKat’ın yeteri kadar kararlı ve düzgün işler olduğu şeklinde bir yorum geldi. Anlayacağınız Saygus V2’yi satın alanların bir süre Lollipop güncellemesini beklememesi gerekiyor.

Pil tarafında Saygus V2’nin 3100 mAh kapasiteli bir pil barındırdığını görüyoruz. Bu pille iki güne varan bir çalışma ömrü sunulur gibi görünüyor. Ayrıca ekranda yer alan aydınlatma kontrol sistemi de pilin daha idareli şekilde tüketilmesine yardımcı oluyor. Dahili güç tasarruf yongası da yüzde 50’ye varan oranda çalışma ömrünü artırıyor. Qi kablosuz şarj desteğinin de dahili olarak sunulduğunu belirtelim.

Saygus V2 için “Allah ne verdiyse barındıran telefon” şeklinde bir nitelendirme yapmak yanlış olmaz gibi görünüyor. Bu telefon sahip olduğu özelliklerle farklı kullanım senaryolarında en iyi şekilde kullanılabilir; ister bir multimedya telefonu olarak ister bir geliştirici telefonu olarak işlev görebilir. Saygus V2’nin Türkiye’ye gelip gelmeyeceğini de sorduk, bu konuda aldığımız cevap olumlu oldu. Saygus’a Türkiye’den çeşitli talepler gelmiş, belki yakın gelecekte bu telefonun Türkiye piyasasına giriş yaptığını görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER