Teknoloji

San Francisco’da yüz tanıma teknolojisinin kullanımı yasaklandı

san francisco

San Francisco yüz tanıma teknolojisinin kullanımını yasaklama konusundaki kararını fazla geciktirmedi. Şehrin Yöneticiler Kurulu, sekize karşı bir oyla şehirde yüz tanıma teknolojisinin yasaklanmasına karar verdi. Gizli Gözetimin Durdurulması Yönetmeliği adıyla onaylanan yeni taslak, polis de dahil olmak üzere şehirdeki resmi kurumların yüz tanıma teknolojisini kullanmasının önüne geçiyor.

Yeni yönetmelik, plaka okuyucusu ve Stingray baz istasyonu gibi gözetim teknolojilerinin satın alınmasını da kamusal bir denetim kurulu tarafından onaylanmasını istiyor. Bu yönetmelik, San Francisco’yu resmi kurumlarda yüz tanıma teknolojisinin kullanımını yasaklayan ilk ABD şehri hâline getiriyor.

Söz konusu yönetmeliği gündeme taşıyan isim, Yöneticiler Kurulu üyelerinden Aaron Peskin oldu. İnsan haklarının ve özgürlüklerinin korunması gerektiğini vurgulayan Peskin, insanların sürekli olarak devlet tarafından izlenmeden yaşayabilmesi gerektiğini belirtti. Yeni yönetmelikle yüz tanımanın ırklar arası adaletsizliği teknik ön yargılar ve sistemsel kötüye kullanım yoluyla kaldırmasının da önüne geçilmesi amaçlanıyor. Gözetim sisteminde yapılacak değişiklikler, vücut kameraları ve ShotSpotter gibi mevcut sistemleri engellemeyecek. Ancak bu sistemlerin doğru şekilde işleyip işlemediğini görmek için düzenli olarak denetimler gerçekleştirilecek.

San Francisco şehrinin yöneticileri tarafından alınan bu kararın kolluk kuvvetlerini pek memnun etmeyeceğini görmek zor değil. Şehir yönetimlerine yüz tanıma teknolojisi satan Amazon gibi şirketlerin de bu karardan dolayı hayal kırıklığına uğradığı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER