ManşetlerTeknoloji

Samsung Galaxy S24, S24+ ve S24 Ultra tanıtıldı [Ön İnceleme]

Samsung, 17 Ocak akşamı düzenlediği yılın ilk Unpacked etkinliğiyle birlikte yeni Galaxy S24 Serisi’nin resmi duyurusunu yaptı. Seri içinde Galaxy S24, Galaxy S24+ ve Galaxy S24 Ultra olmak üzere üç farklı model yer alıyor.

Samsung geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da, üç model içinde bir ayrım yapıyor. Galaxy S24 ve S24+, tasarım, teknik özellikler ve bunun gibi birçok unsur bakımından aynı nitelikleri paylaşırken, serinin en üst seviyesinde yer alan Galaxy S24 Ultra, işlemciden tasarıma kadar farklı özellikleriyle diğer iki modelden ayrışıyor.

Samsung Galaxy S24 ve S24+ özellikleri

Öncelikle Galaxy S24 ve S24+ modellerine yakından bakalım. Samsung, her iki modelde de ekran büyüklüklerini geçen yılın modellerine göre az da olsa artırmış. Bu nedenle yüzey alanları büyümüş, ancak cihazların ergonomisinde herhangi bir olumsuzluk yok. İki model de, selefleriyle karşılaştırıldığında yüzde 10 oranında daha fazla sertlik sunan gelişmiş Armor Aluminum ile geliyor. İki modelde de kenar hatları biraz daha düzleştirilmiş ve daha mat bir görünüm verilmiş. Artırılmış sertliğin, cihazın genel dayanıklılığını artırdığı, çarpmalara ve çizilmelere karşı ek koruma sağladığı belirtiliyor. Gerçekten de hem S24 hem de S24+, elinize aldığınızda sağlamlık ve dayanıklılık hissini iyi biçimde veriyor.

galaxy s24
Galaxy S24 (solda) – Galaxy S23 (sağda)

Galaxy S24’te 6.2 inç, 2340 x 1080 piksel Full HD+ çözünürlüklü Dinamik AMOLED 2X ekran var. Bu da 418 ppi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Galaxy S24+’ın ekran büyüklüğü 6.7 inç seviyesine çıkarken çözünürlük ise 3120 x 1440 piksel, yani QHD+ seviyesine çıkıyor. Bu da piksel yoğunluğunu 516 ppi seviyesine çıkarıyor. S24+’ın varsayılan ekran çözünürlüğü Full HD+ olarak geliyor, ancak isterseniz daha yüksek ayar ile daha fazla keskinlik ve netlik elde edebilirsiniz. Her iki modelde de 120 Hz’e varan adaptif yeileme hızı desteği var. 2600 nit seviyesine varan maksimum parlaklık ise içte ve dışta daha iyi bir görüş ve kullanım sunacaktır. Gerçekten de, iki telefonda da açtığımız HDR YouTube videosu büyük bir etkileyicilikle gösteriliyor. One UI 6.1 kullanıcı arayüzünün unsurları da gayet hoş görünüyor.

Samsung, bu yılın S24 ve S24+ modellerinim 4nm tabanlı Exynos 2400 işlemciyle birlikte sunuyor. Samsung, bu işlemcinin oyun oynama, yüksek çözünürlüklü video izleme, yapay zekâ tabanlı uygulamaları çalıştırma gibi işlerde yeterli performansı sunacağını belirtiliyor. Benchmark testlerinde Snapdragon 8 Gen 3’lü Ultra’nın biraz daha önde geldiği söylense de, S24 ve S24+’taki Exynos 2400 de bir amiral gemisi seviyesindeki telefondan beklenen performansı sunacaktır.

galaxy s24
Galaxy S24+ ve Galaxy S24

Bellek ve depolama seçeneklerine baktığımızda, Samsung Galaxy S24’ün 8 GB RAM ile 128 GB ve 256 GB dahili depolama alanı seçenekleri bulunuyor. S24+a baktığımızda ise, burada 12 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza gibi tek bir konfigürasyonu görüyoruz. Pil kapasiteleri de geçen yılın S23 ve S23+ modellerine göre az da olsa ilerleme gösteriyor. S24’te 4000 mAh, S24+’ta ise 4900 mAh kapasiteli pil bulunuyor. S24 için 25W hızlı şarj desteği varken, S24+’ta 45W hızlı şarj desteği mevcut. Kablosuz şarj ve ters kablosuz şarj, yani Wireless Power Share özelliklerinin de bulunduğunu belirtelim.

S24 ve S24+, Kamera özelliklerini de paylaşıyor. Arkada üç tane kamera var. 50 megapiksel ana kamera, f/1.8 diyafram, optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. 12 megapiksel ultra geniş kamera ve 10 megapiksel telefoto kamera, arkadaki kamera üçlüsünü tamamlıyor. Telefoto lens 3 kat optik yakınlaştırma imkanı sunuyor. Space Zoom sayesinde 30 kata kadar yakınlaştırma yapmak mümkün oluyor. Kamera uygulamasında farklı yakınlaştırma kademeleri görüyoruz. Video tarafında yine 8K video kayıt imkanı var. Özel çekim modları bakımından da Galaxy S24 ve S24+ bir hayli zengin görünüyor. Önde ise 12 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı bir selfie kamerası var.

galaxy s24

Renk seçeneklerine de bakmadan geçmeyelim. Galaxy S24’ün Sarı, Mor, Gri Siyah, Yeşil, Safir Mavi, Turuncu gibi renk seçenekleri var. S24+ tarafında ise Sarı, Mor, Gri, Yeşil, Safir Mavi ve Turuncu renkler var. Samsung’un her iki model için sunacağı farklı kılıf seçenekleri var. Bunlar, telefonları korumanın yanı sıra onların kullanışlılığını daha da artıracaktır.

Samsung Galaxy S24 Ultra özellikleri

Galaxy S24 Ultra’ya geçtiğimizde, Samsung’un burada da dikkate değer değişiklikler yaptığını görüyoruz. Belki S22 Ultra ve S23 Ultra modellerinin genel tasarım çizgileri korunmuş olsa da, bu modellerden kesin çizgilerle ayrılmasını sağlayacak önemli değişiklikler var. Öncelikle Samsung, bu telefonda titanyum çerçeveye yer veriyor. Titanyum seçimi telefonun ağırlığını azaltırken dayanıklılığını artırıyor. Samsung, bu çerçevenin S23 Ultra modeline göre yüzde 56 oranında daha fazla sertlik sağladığını belirtiyor. Öte yandan Samsung, cihazın önünde, Corning Gorilla Armor camı tercih etmiş. Bu da telefonun sağlamlığını ve dayanıklılığını artıran bir diğer önemli unsur.

galaxy s24 ultra

S24 Ultra’nın hatlarının da biraz daha düzleştirildiğini görüyoruz. Öncelikle titanyum çerçevenin daha düz hatlara sahip olduğunu görüyoruz. Ondan daha önemlisi, şimdiye kadar Samsung’un Ultra modellerinde görmüş olduğumuz kavisli ekran yerini düz ekrana bırakıyor. Kavisli ekranın gerekliliği ve kullanışlılığı tartışılır olmuştu, bu nedenle Samsung’un yaptığı değişikliğin isabetli olduğunu söyleyebiliriz.

Ekran özellikleri bakımından Galaxy S24 Ultra yine üst seviyede bulunuyor. 6.8 inç Dinamik AMOLED 2X ekran, 3120 x 1440 piksel çözünürlüğe sahip. 505 ppi piksel yoğunluklu ekran, kullanıcılara kristal netliğinde, yüksek detaylı bir ekran deneyimi sunuyor. Ancak varsayılan olarak Full HD+ ekran ayarının seçili geldiğini belirtelim. 1 ile 120 Hz arasında değişen yenileme hızınlarına sahip olan ekran, akıcı ve gerçekçi bir görsel deneyim sunuyor. Video izlerken, özellikle de oyun oynarken bunun farkını görmek mümkün oluyor. Bu ekranda da 2600 nit maksimum parlaklık var. Öte yandan dahili S Pen ile birlikte ekran üstünde hızlı şekilde notlar almak, çizim yapmak, kullanıcı arayüzünde gezinmek ve bunun gibi yaratıcılık ve üretkenlik odaklı işleri yerine getirmek imkan dahilinde bulunuyor.

galaxy s24 ultra

Galaxy S24 ve S24+ modellerinde kendi yapımı Exynos 2400 işlemciye yer veren Samsung, S24 Ultra modelinde ise Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy işlemciye yer veriyor. Bu özel yapım işlemci, daha yüksek bir saat frekansına sahip. Bu işlemci, sahip olduğu yüksek güç sayesinde günlük işlerin yanında oyun oynama, yapay zeka uygulamaları ve bunun gibi işler için de isabetli bir ortam sunuyor. Telefonun 12 GB RAM’i bulunurken; 256 GB, 512 GB ve 1 TB depolama alanı seçenekleri satılacak. Pil tarafında ise 5000 mAh kapasiteli bir pil görüyoruz. 45W süper hızlı şarj, kablosuz şarj ve ters kablosuz şarj da telefonun sahip olduğu gelişmiş özellikleri arasında yer alıyor.

Kamera tarafına baktığımızda, arkada dört tane kamera var. Ana kamera 200 megapiksel çözünürlük, f/1.7 diyafram gibi özelliklere sahip. Super Quad Pixel teknolojisinin yardımıyla düşük ışıkta da detaylı fotoğraflar vadediyor. 12 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı ve 120 derece geniş görüş açılı ultra geniş kameranın yanında iki tane telefoto kamera var. Birinci telefoto kamera 50 megapiksel çözünürlük, f/3.4 diyafram, optik görüntü sabitleme, 5 kat optik yakınlaştırma gibi özelliklere sahip. İkinci telefoto kamera ise 10 megapiksel çözünürlük, 3 kat optik yakınlaştırma gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Önde ise, S24 ve S24 Plus modellerinde olduğu gibi, 12 megapiksel, f/2.2 diyafram özellikli bir kamera var. Farklı çekim modlarıyla S24 Ultra çeşitli ihtiyaçlara özel ayarlarla yanıt verirken, Kamera uygulamasında da ufak tefek düzenlemelerin yapıldığını görüyoruz. Space Zoom ile 100 kata varan yakınlaştırma yapmak mümkün. Çekim sonrası yapılan iyileştirmelerle birlikte uzaktaki detaylar biraz daha anlaşılır hâle geliyor.

galaxy s24 ultra

S24 Ultra’nın renk seçeneklerine baktığımızda, Titanyum Sarı, Titanyum Siyah, Titanyum Gri ve Titanyum Mor olmak üzere dört farklı seçeneği görüyoruz. Bu telefon için de farklı kılıf seçenekleri sunulacak.

Galaxy AI ile daha verimli bir kullanım

Üç telefonun özelliklerine yakından baktıktan sonra, yapay zekâ tabanlı yazılım özelliklerine biraz daha yakından bakalım. Öncelikle üç telefon da Android 14 ve onun üstünde One UI 6.1 ile yüklü olarak geliyor. Samsung, daha haftalar öncesinden yeni telefonların yapay zekâ destekli özelliklerle zengin bir deneyim sunacağını söylüyordu ki, bunların sadece tanıtımdan ibaret özellikler olmadığını, gerçekten de kullanımda fark yaratacağını görüyoruz.

galaxy s24+
Galaxy S24+

İlk olarak Circle to Search özelliği sayesinde yepyeni bir arama deneyimi var. Diyelim ki, YouTube’da bir kısa video izliyorsunuz ve ekranda ilginizi çeken bir ürün gördünüz. Ekranın alt kenarındaki Ana ekran simgesine hafifçe bastırıp bekletin, daha sonra ilginizi çeken nesneyi daireye alın. Google’dan ilgili sonuçları görebilir, daha sonra ilgili sonuca gidebilir ve daha fazla bilgi alabilir ve hatta sipariş bile verebilirsiniz.

Canlı Çeviri özelliği de gerçekten kullanışlı. Yapay zekâ desteğiyle farklı dillerdeki konuşmaları veya metinleri gerçek zamanlı olarak çevirebilirsiniz. Bu özellik ilk etapta Türkçeyi desteklemeyecek, ancak yıl içinde bu desteğin Türkçe için de gelmesi bekleniyor. Ayarlar içinde bulunan Labs bölümünden etkinleştirdikten sonra yapacağınız telefon görüşmelerinde, farklı bir dilde konuşan kişinin sesini anladığınız dilden duyabilirsiniz, aynısı karşı taraf için de geçerli. Üstelik, bu özelliğin kullanılabilmesi için sadece sizin S24 Serisi bir telefona sahip olmanız yeterli olacak. Canlı Çeviri özelliği Mesajlar, WhatsApp ve bunun gibi anlık mesajlaşma uygulamalarında da çalışıyor. Yabancı bir kişiyle yazışırken, istediğiniz dildeki çeviriyi ana metnin altında görüyorsunuz.

Not Asistanı özelliği ise, notlarınızı düzenlerken yapay zekânın nimetlerinden yararlanma imkanı sağlıyor. Samsung Notes uygulaması içinde aldığınız notların özetlerini alabilir veya bunları not kapaklarında görebilirsiniz. Elle aldığınız notların düz biçimde hizalanması, düz metne çevirmesi de notlarla ilgili yapay zekâ özellikleri arasında bulunuyor.

Yapay zekâ, S24 Serisi modellerinde ses kaydı alırken de işleri kolaylaştırıyor. Ses Kaydedicisi uygulamasıyla aldığınız ses kayıtlarını düz metne çevirebilirsiniz. Üstelik ses kaydı sırasında konuşan birden fazla kişi varsa, her bir kişinin sözleri ayrı ayrı gösteriliyor. Bu özellik henüz Türkçeyi desteklemese de, yılın ilerleyen aylarında Türkçe dil desteğinin de gelmesi bekleniyor.

galaxy s24 ultra

Galaxy S24, S24+ veya S24 Ultra ile web’de gezinirken yapay zekânın sunduğu kolaylıklardan yararlanabilirsiniz. Web asistanı sayesinde, Samsung İnternet web tarayıcısı üzerinden açtığınız uzun makalelerin özetlerini alabilirsiniz. Bu özellik Türkçe web sitelerinde de düzgün biçimde çalışıyor.

Fotoğraf tarafında da yapay zekânın nimetlerini görüyoruz. Galeri uygulamasında yer alan fotoğraf düzenleyicisi, yapay zekâ desteği yardımıyla fotoğraflarınıza farklı dokunuşlar katmaya izin veriyor. Çekmiş olduğunuz fotoğraf eğikse, bunu doğal görünecek biçimde düzeltebilirsiniz. Fotoğrafın içeriğinin çeşitli unsurlarla genişletilmesi de sunulan olanaklar arasında yer alıyor. Ancak burada yapay zekânın biraz daha dersine iyi çalışması gerekiyor. Fotoğraftaki bazı nesnelerin yerlerinin değiştirilmesi de yüksek doğallıkta yapılabiliyor. Bunların dışında fotoğraflardaki yansıma, düşük çözünürlük, gölgelenme ve bunun gibi kusurlar da yapay zekâ yardımıyla düzeltilebiliyor.

Sonuç olarak Galaxy S24 Serisi içindeki yapay zekâ tabanlı özellikler gerçekten kullanışlı ve farklı alanlarda kullanıcı deneyimini daha yüksek seviyelere çıkaracaktır.

  • galaxy s24 ultra
  • galaxy s24
  • galaxy s24 ultra
  • galaxy s24 ultra
  • galaxy s24+
  • galaxy s24
  • galaxy s24
  • samsung galaxy s24
  • galaxy s24 ultra

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER