ManşetlerTeknoloji

Samsung Galaxy S24 serisindeki yeni yapay zekâ özellikleri ömür boyu ücretsiz olmayabilir

galaxy s24 ultra galaxy ai

Samsung, hafta içinde yapay zeka (AI) çözümlerini içeren Galaxy S24 serisinin duyurusunu yaptı. Ancak, bu hafta başında büyük bir coşkuyla yapılan tanıtımda göz ardı edilen önemli bir detay vardı: Bu hizmetler gelecekte ücretli olabilir.

Galaxy S24 Ultra, S24 Plus ve S24 modelleri, telefon görüşmelerini çevirmekten fotoğraflardaki nesneleri silmeye kadar çeşitli yeni AI özellikleri içeriyor. Bu özellikler, Samsung’un daha eski telefonlarına da sunulacak. Ancak Android Central‘ın fark ettiği gibi, Samsung’un web sitesindeki küçük yazıda, bu özelliklerin sonsuza kadar ücretsiz olmayabileceği ima ediliyor.

Galaxy S24 Ultra ürün sayfasının altındaki dipnotta belirsiz olsa da, Samsung’un ileride ücret talep etme ihtimaline açık bir kapı bırakılıyor: “Galaxy AI özellikleri, desteklenen Samsung Galaxy cihazlarında 2025 sonuna kadar ücretsiz sunulacaktır. Üçüncü taraflar tarafından sağlanan AI özellikleri için farklı şartlar uygulanabilir.”

Samsung yetkilileri de durum hakkında fazla açıklama yapmadı. Samsung ABD’nin mobil bölümünün başkan yardımcısı Drew Blackard, The Verge‘e, “Galaxy AI özelliklerini mümkün olduğunca fazla kullanıcımıza sunmaya söz verdik. 2025 sonuna kadar bu yönde herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz.” dedi. Şimdilik yol açık ama S24’ün Galaxy AI özelliklerinin çoğu Google Cloud tarafından destekleniyor; bu nedenle bu özellikleri sunan ya Samsung, ya Google veya her ikisi de gelecekte özelliklere erişim için bir ücret talep edebilir.

Üreticilerin bu AI modellerini çalıştırmanın ve sunmanın ne kadar maliyetli olduğunu düşündüğünüzde, özellikler için bir fiyat talep edilmesi şaşırtıcı değil. İş dünyasının ünlü dergilerinden Business Insider, üreticilerin devam eden maliyetleri karşılamak için abonelik modellerine bakabileceğini belirtiyor; Google’ın arama servisiyle yaptığı gibi reklamla bu maliyetleri karşılama seçeneği burada yok.

Peki neden 2025 yılı işaret ediliyor? Korea Herald‘ın Samsung’un mobil biriminin başındaki isim TM Roh’un yaptığı bazı açıklamalara dayanarak, AI hizmetlerinin daha gelişmiş hale gelmesi ve bu hizmetlerin işletilmesinin maliyetleri daha da arttıkça ücret alma seçeneğinin masaya yatırılabileceğini bildirdi.

Samsung’un Galaxy AI özelliklerini bir süre daha ücretsiz olarak sürdüreceği açık; ancak bu özelliklerin gelecekte ücretli bir hale gelebileceğinin altını çizmek gerekiyor. Bu bağlamda, tüketiciler ve endüstri uzmanları şimdi, bu gelişmiş AI özelliklerinin gelecekte nasıl bir etki yaratacağını ve maliyetin son kullanıcıya nasıl yansıtılacağını tartışıyor. Görünüşe göre, yapay zeka destekli akıllı telefon deneyimi, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ciddi bir evrime sahne olabilir ve bu, cihazları nasıl değerlendirdiğimizi temelden değiştirebilir. Samsung’un gelecekteki stratejisi, müşterilerin cebinden daha fazla parasının çıkmasına neden olup olmayacağı belli değil ancak şimdilik Galaxy AI hizmetlerini denemek isteyen kullanıcılar için yol açık görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER