İncelemeler

Samsung Galaxy Note 4 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00030

Samsung’un Galaxy Note serisi bir referans hâline geldi. “Phablet” olarak da adlandırılan büyük ekran akımının başlangıcını yapan Samsung Galaxy Note’un çıkışından yaklaşık üç yıl sonra, yine sonbaharda serinin dördüncü amiral gemisi akıllı telefonu Samsung Galaxy Note 4 ile tanıştık. Samsung’un üst sınıf akıllı telefonları için izlediği “içine her şeyi doldur” politikasının yansımalarını taşıyan Samsung Galaxy Note 4 ile ilgili detayları yazının devamındaki incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

Tasarım

Samsung’un bu yılın ortalarında duyurusunu yaptığı ve geçtiğimiz haftalarda Galaxy Note 4’ten hemen önce Türkiye’de de piyasaya sürülen Galaxy Alpha, Samsung’un uzun zaman sonra metal kullandığı ilk akıllı telefonlardan bir tanesi olmuştu. Plastikten yapılmış, ancak çekici görünüme sahip olan Samsung telefonlarından sonra metalin kullanıldığını görmek güzel oluyor. Bu güzellik Samsung Galaxy Note 4 ile devam ediyor. Alpha gibi Galaxy Note 4 de metal çerçevesiyle bir hayli çekici görünüyor.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00034

Metal çerçevenin ön ve arka yüzlerle buluştuğu hatlar HTC One ve iPhone 5/5S’te olduğu gibi yivlenmiş. Bu ince işçilik telefonun daha çekici görünmesini sağlıyor, ne var ki bu yüzey çizilmelere karşı daha hassas. Telefonu kullandıktan bir süre sonra parlak ışığa tuttuğunuzda ufak tefek çiziklerin bulunduğu dikkatinizi çekecektir. Bunlar canınızı sıkmasın.

Samsung Galaxy Note 4 153.5 x 78.6 x 8.5 mm.’lik boyutlarıyla selefi Note 3’ten biraz daha uzun ve kalın, ancak dar. Samsung’un alt ve üst kenarlarda hafif bombeli bir tasarıma gitmesi telefonun kalınlığını hafif de olsa artırmış. Ne var ki, hafif kavislendirilen arka yüzey sayesinde bu büyük ekranlı telefonu tek elle kavramak daha rahat hâle gelmiş. Öte yandan Note 3’ün 168 gr. ağırlığına karşın Galaxy Note 4 176 gr. ağırlıklı bir gövdeyle geliyor. Bu ağırlık artışında metal kullanımının etkisi olmalı. Ne var ki, ortalamanın üstünde görünen ağırlık çok sorun olmuyor, Note 4 elinizde fazla baskı yapmıyor, yorgunluk süresi çok kısa değil.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00021

Ön yüz Corning Gorilla ekran camıyla boydan boya kaplanmış. Galaxy Note 4 için herhangi bir ekran filmi satın almanıza gerek yok, çünkü bu ekran camı epey dayanıklı, yaklaşık üç haftalık kullanımızdan sonra bile ekranı parlak ışığa tutup baktığımızda üstünde belirgin bir çizik olmadığını görüyoruz. Bir film yapıştırıp da Quad HD ekranın güzelliğini bozmayın. 5.7 inç ekranın çerçevesi kenarlarda epey dar tutulmuş, böylelikle telefonun rahat tutulmasını sağlayacak bir en değeri yakalanmış. Alt ve üstteki bölümlerin de çok geniş olmadığını görüyoruz.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00010

Ekranın altında fiziksel ana ekran tuşu bulunuyor. Bu tuşa parmak izi tarayıcısı da entegre edilmiş, sağında ve solunda da sırasıyla geri ve çoklu görev tuşları yer alıyor. Quad HD ekranın üst tarafında Samsung logosu, ahize hoparlörü, sensörler ve 3.7 megapiksel çözünürlüklü ön kamera dikkat çekiyor. Bunlara ek olarak sol üst köşede de bildirim lambasını görüyoruz.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00019

Samsung’un Galaxy Android telefonlarındaki standart tuş dizilimlerini Galaxy Note 4’te görüyoruz. Sol kenarda ses tuşları, sağ kenarda da güç butonu bulunuyor. Bunlar tek elle tutuşta parmakların herhangi bir zahmet göstermeksizin erişebilecekleri noktalarda. Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, ikinci mikrofon ve kızıl ötesi portu yer alırken alt kenarda iki mikrofon deliği ve microUSB portu dikkat çekiyor. Samsung, Note 3’te USB 3.0 destekli microUSB portu kullanmıştı, ancak bu nesilde alıştığımız port tercihine geri dönmüş. Ayrıca alt kenarda S Pen’in saklandığı yuvanın bulunduğunu da belirtelim.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00017

Galaxy Note 4’ün arkası suni deri kaplı plastik bir kapakla örtülüyor. Böylelikle Note 3’teki tercih devam ettiriliyor, ancak Note 4’te kullanılan malzeme biraz daha kaliteli olduğu hissini veriyor. 16 megapiksel kamera üste doğru yerleştirilmiş ve ortalanmış. Bunun altında LED flaşla birlikte, ilk kez Galaxy S5’te gördüğümüz kalp hızı ölçer de yer alıyor. Hemen aşağıda Samsung logosu, alt kenara doğru inildiğinde biraz sola doğru kaçacak şekilde hoparlör ızgarasını görüyoruz.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00016

Sağ kenarda üste doğru yerleştirilmiş çentikten yukarı çekerek arka kapağı rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Arka kapağı kaldırdığınızda uzun ve dar batarya ilk dikkat çeken unsur olurken, microSIM kart yuvası pil yuvasının hemen yanında konumlandırılmış. Bu, SIM kartı değiştirmek için pili çıkarmanın gerektiği anlamına geliyor. microSD kart yuvası ise pilden biraz uzakta, ondan bağımsız şekilde değişim sağlayacak şekilde yerleştirilmiş.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00024

Donanım ve Performans

Samsung Galaxy Note 4 de Quad HD ekran trenine ilk binen modellerden oluyor. 1440 x 2560 piksel çözünürlüğüyle 5.7 inç ekran 515 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor. Karşılaştıracak olursak, Galaxy Note 3’ün 5.7 inç Full HD ekranı 386 ppi’lik bir değere sahipti. Daha yoğun piksellerin varlığı, Note 4’ün Super AMOLED ekranının daha keskin yazı ve grafikler sunması anlamına geliyor. Ekrana iyice yaklaşsanız bile pikselleri seçmeniz mümkün değil.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00036

Siyah renk derinliği bir hayli yoğun olan bu ekran gerçekçi görüntüler sunuyor; film izlemeyi, fotoğraflara bakmayı, internette gezinmeyi veya oyun oynamayı daha keyifli hâle getiriyor. Geniş görüş açılarına sahip olan Super AMOLED ekranda açı artışının renkte mavi yeşilimsi renk değişimine yol açması da söz konusu değil. Uzun lâfın kısası, Samsung Galaxy Note 4’ün ekranı yüksek bir görüntü kalitesi ve seyir zevki sunuyor. Bununla birlikte pili en çok tüketen unsurların da başında geliyor.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00001

Türkiye’de satılan Samsung Galaxy Note 4’lerde dört 1.3 GHz Cortex A53 ve dört 1.9 GHz Cortex A57 çekirdek barındıran sekiz çekirdekli Exynos 5433 işlemci bulunuyor. Geçen yılın amiral gemisi Galaxy Note 3’ün de Snapdragon 800 ve Exynos işlemcili iki farklı versiyonu vardı, sadece Snapdragon işlemcili versiyon 4K video kayıt desteği sunuyordu. Galaxy Note 4’ün Exynos işlemcili versiyonu da 4K video kayıt imkanı veriyor.

Exynos işlemciye Mali-T760 GPU, 3 GB RAM, 32 GB dahili hafıza, 128 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası eşlik ediyor. Kablosuz bağlantı tarafında Galaxy Note 4’ün epey zengin bir menüye sahip olduğunu görüyoruz: 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0 + LE (Düşük güç tüketimli), A-GPS ve GLONASS destekli GPS, Wi-Fi Direct, Wi-Fi kişisel erişim noktası, HSPA 42.2/5.76 Mbps, Cat 4 LTE. Gelecek yılın sonlarına doğru 4G LTE desteği sunulmaya başlandığında Galaxy Note 4 de bu yeni nesil mobil iletişim teknolojisine daha baştan hazır olacak.

samsung-galaxy-note-4-antutu

Sekiz çekirdekli Exynos 5 işlemci sayesinde Samsung Galaxy Note 4 kendisinden beklenecek şekilde yüksek performans sunuyor. TouchWiz kullanıcı arayüzünde geçişler düzgün ve seri şekilde yapılıyor, çoklu görev ekranının açılmasında çok küçük takılmaları hissetsek de bunlar genel kullanıcı deneyiminde büyük olumsuzluklara neden olmuyor. İnternet tarayıcısı masaüstüne yakın bir performans sunuyor, sadece mobil siteleri değil, masaüstü web sitelerini bile rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. Galaxy Note 4 varken internette gezinmek için bir tablete veya dizüstü bilgisayara fazla ihtiyaç duymayacaksınız. Oyun noktasında da Galaxy Note 4 hayal kırıklığına uğratmıyor, yüksek profilli oyunları çok akıcı ve grafik kalitesi yüksek şekilde oynayabilirsiniz.

Galaxy Note 4’ün sensörler bakımından da bir hayli zengin olduğunu görüyoruz. İvmeölçer, jiro, yakınlık sensörü ve pusula gibi artık standart hâlini alan sensörlerin yanı sıra barometre, jest, ultraviyole, kalp hızı ve oksijen seviyesi sensörleri bulunuyor. Bu ek sensörler sayesinde Samsung Galaxy Note 4 günlük hayatınızda vücut durumunuzu sürekli takip eden bir cihaz hâline dönüşüyor. Buna daha sonra değineceğiz.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00029

Note 4’ün sinyal çekim performans oldukça iyi seviyelerde, test ettiğimiz başka telefonların bütün çubukları dolduracak şekilde 3G çekmediği bir ortamda Samsung Galaxy Note 4’ün rahatlıkla bütün sinyal gösterge çubuklarını doldurduğunu görüyoruz. Telefon görüşmeleri bakımından da Galaxy Note 4 memnun edici; kullandığımız süre boyunca sinyal seviyesinin düşüklüğü nedeniyle çağrı düşmesi yaşamadığımız gibi, yaptığımız görüşmelerde de karşı tarafın sesini gayet net ve berrak şekilde almayı başardık. Birden fazla mikrofonun varlığı sayesinde de ortam sesleri iyice bastırılıyor, sadece sizin sesiniz karşı tarafa en iyi şekilde anlaşılacak seviyede gönderiliyor.

Batarya

Samsung Galaxy Note 3’te yer alan 3200 mAh kapasiteli bataryasına Galaxy Note 4’te sadece 20 mAh’lik bir ekleme yapılıyor. 5.7 inç ekranın çözünürlüğü Quad HD seviyesine çıkarılmış olsa da, genel pil performansı Galaxy Note 3’ün çok aşağısına inmiyor. Galaxy Note 4 ortalama 1.5-2 günlük bir kullanım imkanı sunuyor. Burada bir parantez açalım ve Galaxy Note 4’ü çoğunlukla Gear S ile Bluetooth 4.0 LE aracılığıyla eşleştirilmiş şekilde kullandığımızı belirtelim.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00025

Ancak ekranın fazla açık kaldığı oyun oynama, film izleme gibi aktiviteler nedeniyle pil çabuk tükenebiliyor. Ayrıca ekran parlaklığını iyi ayarlamanız gerekiyor, her ne kadar otomatik parlaklık seçeneği aktif olsa da, parlaklık maksimum seviyede kalabiliyor, bu da pilin normale göre daha çabuk bitmesine neden oluyor.

Bu arada Galaxy Note 4’ün tam dolu pilinin sabahtan akşama bir günde bittiği durumlara da birkaç kez tanık olduk. Bu gibi durumlarda pil tüketim grafiklerine baktığımızda Google Arama, vb. gibi işlemlerin aşırı pil tüketiminde bulunduğunu gördük. Eğer Galaxy Note 4’ünüzün pili normale göre hızlı tükenecek olursa, Görev Yöneticisi uygulamasını açarak uygulamaları kontrol etmeniz yerinde olacaktır.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00031

Samsung Galaxy Note 4 ile birlikte çeşitli güç tasarruf araçları sunuluyor. Arka plan verilerini kısıtlama, performans düşürme gibi artık alıştığımız araçların yanında ekranın siyah-beyaza dönüştürülmesi de bir seçenek olarak eklenmiş. Eğer Note 4’ünüzün pili azaldıysa, bu seçeneği açarak telefonunuzu siyah-beyaz ekranla kullanabilirsiniz. Böylelikle ekranın pil tüketimini fazla yapmasında en çok katkıda bulunan unsurlardan biri olan renklerin üstünü çizmiş olacaksınız.

Bir de Ultra Güç Tasarruf Modu var. Sony Xperia Z3’te de gördüğümüz bu mod telefonun Wi-Fi gibi kablosuz bağlantılarını, arka planda çalışan uygulamaları kapatıyor. Sadece telefon, mesajlaşma, internet bağlantısı ve sizin seçeceğiniz birkaç uygulamanın çalışmasına izin veriyor. Öte yandan ekranı da siyah-beyaz hâle getiriyor. Ultra Güç Tasarruf Modu ana ekranında kalan pil seviyesi ve bu şekilde telefonun ne kadar süre boyunca bekleyebileceğine dair tahmini süre de gösteriliyor.

Yazılım

Samsung Galaxy Note 4’te Android 4.4.4 KitKat yüklü olarak geliyor. 2015 yılı içinde Samsung’un bu akıllı telefona Android 5.0 Lollipop güncellemesini sunduğunu göreceğiz. Samsung’dan bunun ne zaman olacağıyla ilgili yapılmış net bir açıklama yok, ancak gelecek yılın ilk yarısında Galaxy Note 4 sahipleri Lollipop’un tadına bakmaya başlayacaktır.

samsung-galaxy-note-4-ekran-goruntuleri-00001

TouchWiz her Galaxy telefonunda olduğu gibi Note 4’te de kullanıcıları bekliyor. TouchWiz geçen zamanla birlikte daha da sadeleşti, telefona gereksiz yük bindiren animasyonlar, görsel bileşenler yerine daha sade, Google’ın ham Android arayüzünün çerçevesi içinde bir kullanıcı arayüzü görüyoruz. Yine yararlı görsel bileşenlerle ana ekranı zenginleştirebilirsiniz. Sayfalı yapıda hazırlanan uygulama menüsü de aradığınızı kolaylıkla bulmanızı sağlayacaktır. Ekranın üstünden aşağı doğru sürüklendiğinde açılan bildirim tepsisi içinde bildirimlerin gösterimi dışında Wi-Fi, Bluetooth, NFC, Wi-Fi Direct gibi çeşitli ayarlara hızlı erişim imkanı bulunuyor. S Finder ile Galaxy Note 4’teki içeriklerin bağlı cihazlara yansıtılmasını sağlayan QuickConnect aracı da bu tepsi içine gizlenmiş.

samsung-galaxy-note-4-ekran-goruntuleri-00005

Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube, Google+ gibi servislerine ait uygulamaların yüklü gelmesinin yanı sıra Samsung’un da S Not, S Health, S Voice, Smart Remote, Flipboard, Dropbox, Samsung Sinema, S Çocuk gibi uygulamaları yüklü olarak getirdiğini görüyoruz. Google Play Store’un yanı sıra Samsung’un uygulama mağazası Galaxy Apps’ten de uygulama ve oyunlar indirebilirsiniz.

samsung-galaxy-note-4-ekran-goruntuleri-00017

Samsung Galaxy Note 4’ün büyük ekranı sayesinde iki uygulamayı aynı ekranda birlikte açmak mümkün oluyor. Bu, yeni bir özellik değil, daha önceki Galaxy Note’larda da görmüştük. Bu özellik sayesinde bir yandan e-posta yazarken bir yandan video izleyebilir veya web’den kontrol etmek istediğiniz bir bilgiye göz gezdirebilirsiniz. Uygulamaları tam ekran yerine pencere içinden açmak, böylelikle onları tek parmakla kullanılabilecek küçüklükteki pencerelere sığdırmak da mümkün oluyor. Bu özellik biraz Windows deneyimi yaşamanızı sağlıyor.

samsung-galaxy-note-4-ekran-goruntuleri-00016

Galaxy Note 4’ün büyük boyutlarına karşın tek elle kullanımı kolaylaştıracak çeşitli özellikler bulunuyor. Ekran boyutunu küçültme ve tek elle girişin yanı sıra yan tuş paneli de mevcut. Yan tuş paneli donanım tuşlarını ve seçilen diğer işlevleri ekranın yan tarafında düğme şeklinde göstererek cihazın tek elle kullanımını daha da kolaylaştırıyor. Tek elle kullanım özelliği Ekran ayarları içinden açıldıktan sonra ekranın sağ kenarında küçük bir çıkıntı hâlinde görünüyor.

Samsung Galaxy Note 4’te yer alan Video uygulaması bütün video oynatım işlevleri için yeterli. Google Play Store’dan harici bir video uygulaması indirme ihtiyacını o kadar da çok hissetmeyeceksiniz. Bu arada Samsung Sinema sayesinde Samsung Türkiye tarafından sunulan çeşitli film ve dizileri Galaxy Note 4’ün ultra yüksek çözünürlüklü ekranında izleyebilir, hareket hâlindeyken sinema deneyimini yaşayabilirsiniz. Note 4’ün arkasındaki hoparlör küçük görünse de, hatırı sayılır derecede yüksek ve kulağı dolduran bir ses çıkışı sağlıyor.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00028

Donanım ve Performans bölümünü bitirirken Samsung Galaxy Note 4’ün birçok sensöre sahip olduğunu belirtmiştik. Bu sensörler S Health uygulaması sayesinde anlam kazanıyor. Bütün sağlık ve zindelik kaydınızı tutabileceğiniz S Health uygulaması sayesinde atılan adım sayısı, yakılan kalori miktarı, kandaki oksijen seviyesi, nabız gibi bilgilere sürekli ulaşabilirsiniz. Spor yaparken de Samsung Galaxy Note 4 yanınızdan ayırmamanız gereken bir akıllı telefon.

S Pen

Samsung Galaxy Note 4’te yer alan S Pen kapasitif kalem, Note 3’teki versiyona göre fazla değişiklik göstermiyor, ancak artırılan basınç hassasiyeti sayesinde gerçek bir kalem-defter deneyimine daha yakın çizim ve yazım imkanı sağlanıyor. S Pen’i yuvasından çıkardığınız anda Temassız Komut olarak adlandırılan bileşen aktif oluyor. Ayrıca eğer S Pen daha önce yuvasından çıkarıldıysa, kalem ekrana doğrultulmuşken üstünde bulunan tuşa art arda iki kez basarak da Temassız Komut aracını görüntüleyebilirsiniz. Temassız Komut açıkken her bir öğe üstünde S Pen’i havada asılı tutarak söz konusu işlevin ne olduğunu görebilirsiniz.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00013

Görev Notu sayesinde telefon numarası, önemli bir iş notu gibi kayıtları hızlı şekilde alabilir, bunları cihaza kaydedebilir veya başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Akıllı Seçim ekranın herhangi bir bölümünü kalemle seçmenizi ve kaydetmenizi sağlıyor. Bütün akıllı seçimlerinize bütün ekranlarda asılı duran bir bileşen sayesinde erişebilirsiniz. Görüntü Klibi aracı ekranda bir yeri istediğiniz şekilde kesmenize ve bunun üstünde çeşitli işlemler yapmanıza izin veriyor. Ekran notu da o anki ekranın bir görüntüsünü alarak üstünde çeşitli yazım ve çizim işlemlerini gerçekleştirmenize olanak sağlıyor.

samsung-galaxy-note-4-ekran-goruntuleri-00008

Kalem Penceresi tarafından sunulan işlevler dışında çeşitli not ve çizim uygulamaları mevcut. S Not ile farklı defter şablonlarını kullanarak not ve çizim defterleri oluşturabilir, bunları PDF gibi farklı dosya formatlarında dışa aktarabilirsiniz. Çeşitli çizimlerin paylaşıldığı, sosyal ağ niteliğindeki PEN.UP uygulaması da yüklü gelenler arasında bulunuyor. Galaxy Apps’te de Galaxy Note 4’e özel olarak geliştirilen çeşitli çizim ve not alma uygulamaları bulabilirsiniz.

samsung-galaxy-note-4-ekran-goruntuleri-00011

Yeni S Pen herhangi bir metni seçmek için de kolay bir yöntem sunuyor. Kalem üstündeki butona basılı tutup ekran üstündeki bir metin üstünde kalemi çizdiğinizde bir pencere açılıyor; buradan kopyalama, paylaşım ve sözlük gibi araçlara ulaşabilirsiniz. S Pen bu özelliğiyle parmakla zor yapılan seçim işlemini kolaylaştırıyor.

Kalemi havada tutarak fotoğrafların, videoların, e-posta iletilerinin, takvim kayıtlarının ve daha fazlasının ön izlemesini yapmak hâlâ mümkün. Ne var ki, Samsung bu ön izleme ekranlarına çeşitli aksiyonlar eklemiş, yani bundan böyle içeriğin paylaşımını veya düzenlemesini doğrudan küçük resim üzerinden yapma, daha fazla zahmet gösterip ek menülerde gezinmekten kurtulma şansını veriyor.

samsung-galaxy-note-4-ekran-goruntuleri-00014

S Pen’in artan basınç hassasiyeti sayesinde S Not koleksiyonuna kaligrafi kalemi de eklenmiş. Bu kalem sayesinde harf ve rakamları estetik şekilde yazabilirsiniz. Böylelikle Samsung Galaxy Note 4’ün daha profesyonel projelerde, davetiyelerin hazırlanmasında bile kullanılmasının önü açılıyor.

samsung-galaxy-note-4-ekran-goruntuleri-00003

S Not uygulamasına eklenen bir başka özellik daha var. S Not uygulamasında yer alan üst menü çubuğunda bulunan kamera vizörü ikonuna dokunarak kamera uygulamasını açabilir ve bir sahnenin fotoğrafını çekebilirsiniz. Daha sonra S Not uygulaması bu çekilen fotoğrafı dijitalleştiriyor ve düzenlemeye hazır hâle getiriyor. Eğer üstünde bir telefon numarası bulunan tabela veya pano gördüyseniz, fotoğrafını çekerek onu anında bir nota dönüştürün.

Kamera

Samsung Galaxy Note 4’ün arka kamerası çözünürlük bakımından Note 3’ün arka kamerasının 13 megapiksellik değerinin biraz üstüne çıkıyor. 16 megapiksel maksimum çözünürlük desteği sunan arka kamera optik görüntü sabitleme sistemi barındırmasıyla da fark yaratıyor. Galaxy S5’teki gibi f/2.2 diyafram açıklığına sahip olan bu kamera günümüzün standartlarında fazlasıyla memnun edici fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00023

Galaxy telefonlarının son versiyonlarında kullanıldığını gördüğümüz Kamera uygulaması Galaxy Note 4’te de mevcut. Kolay kullanımlı arayüzüyle fotoğraf çekimini kolaylaştıran bu uygulamanın arayüzünde fotoğraf ve video çekim tuşları bir arada bulunuyor. Ayarlar ise kenara yerleştirilen menü tuşu üzerinden gerçekleştiriliyor. HDR modu anahtarı da rahatlıkla erişilebilecek bir yere konumlandırılmış. Kamera içinde Otomatik modun yanı sıra Güzel yüz, Çekim ve dahası, arka kamera selfie, seçmeli odak, panorama, sanal tur gibi modlar bulunuyor. Daha fazla modu da internetten indirebilirsiniz. ISO, beyaz dengesi, pozlama telafisi ve metreleme gibi elle ayarlama modları da mevcut.

samsung-galaxy-note-4-kamera-fotograflari-00011

Samsung’un amiral gemisi telefonları ışık koşullarının yeterli olduğu durumlarda gerçekten güzel fotoğrafların elde edilmesini sağlıyor. Bu fotoğraflarda odaklamanın düzgün yapılmış, renk doygunluğunun yeterli seviyede olduğunu ve detayların iyi şekilde yansıtıldığını görüyoruz. Galaxy Note 4 ise bunların üstüne fazlasını ekliyor, odaklamayı gayet hızlı ve doğru şekilde yapıyor, renklendirmeyi gerçeğe yakın şekilde yapıyor. HDR modunu kullanmanızı tavsiye ederiz, böylelikle ışığın her alanda dengeli yansıtıldığı, karikatürlerden fırlamış görüntüye sahip olmayan fotoğraflar çekebilirsiniz. Optik görüntü sabitleme sistemi özellikle ışık şiddetinin düşük olduğu fotoğraflarda veya gece çekimlerinde etkisini gösteriyor, el titremesinin neden olabileceği küçük bulanıklıkların önüne geçiliyor.

samsung-galaxy-note-4-kamera-fotograflari-00027

Öndeki kamera da günümüzün özçekim eğilimlerine uyum gösteriyor. 3.7 megapiksel çözünürlük desteği sunan ön kamera aynı zamanda f/1.9 diyafram açıklığı değeriyle daha aydınlık özçekim fotoğraflar elde etmeye izin veriyor. Eğer ön kameranın geniş açısı birçok kişiyi özçekim fotoğrafa almaya yeterli değilse, panorama modunu kullanabilirsiniz. Telefonu dik tutarken istediğiniz yönde kaydırarak üç farklı fotoğraf çekin. Çekilen bu fotoğraflar birleştirilerek 120 derecelik açıya sahip özçekim fotoğraf elde edilir.

Ön kamera yerine arka kamerayı kullanarak özçekim yapmak isteyenler için de Samsung Galaxy Note 4 bir yöntem sunuyor. Kamera uygulaması içinde bulunan arka kamera selfie mod özelliğini açtıktan sonra kameranın altında bulunan kalp hızı ölçer bir göstergeye dönüşüyor, kamera sizin yüzünüzü uygun şekilde konumlandırdığında kalp hızı ölçerin kırmızı ışığı yanıyor, daha sonra telefon titreşime başlayarak iki saniye sonra fotoğrafınızı çekiyor. Öte yandan kalp hızı ölçer ön kamerayla yapılan özçekimlerde deklanşör gibi kullanılabiliyor. Fotoğrafı çekmek için parmağınızı kalp hızı ölçerin üstünden kaldırmanız yeterli oluyor. Her ne kadar kullanışlı gibi görünse de, parmağı sensörün üstünden çekerken meydana gelen küçük hareket bulanık fotoğrafların elde edilmesine neden oluyor.

Samsung Galaxy Note 4 video tarafında da en üstün imkanları sunuyor. Exynos işlemcili versiyon da 4K Ultra HD video kayıt imkanına izin veriyor. Bunun yanı sıra Full HD ve daha düşük kalitelerde video çekim imkanı da bulunuyor. Optik görüntü sabitleme sisteminin varlığı sayesinde gayet durağan ve yüksek kalitede videolar çekebilirsiniz. Ortam seslerinin kaydı da yüksek kalitede ve ortamdaki havayı yansıtacak şekilde yapılıyor.

Sonuç

Quad HD ekran, sekiz çekirdekli işlemci, 16 megapiksel kamera, Ultra HD video kayıt yeteneği, S Pen kapasitif kalemle gerçek kalem-defter kullanımına yakın bir deneyim… Bu listeyi uzatabiliriz. Gerçekten de Samsung Galaxy Note 4’ü çekici kılan birçok özellik bulunuyor.

samsung-galaxy-note-4-inceleme-00022

Samsung Galaxy Note 4 satın alanların aklını çelen bir cihaz daha var, o da iPhone 6 Plus. Her iki cihazı karşılaştırdığımızda Samsung Galaxy Note 4 bir adım öne çıkıyor gibi görünüyor. Belki her iki cihaz performans açısından eşdeğer olabilir, ancak Galaxy Note 4’ün S Pen özelliği kullanım alanını ve verimliliği artırıyor. Bunun yanı sıra kamerayla yapabilecek çok daha fazla şey var, halbuki iPhone 6 Plus’ta kameraya benzer işlevleri kazandırmak için uygulamalar yüklemeniz gerekebilir. Öte yandan Samsung Galaxy Note 4 tek elle kullanımı kolaylaştıracak daha fazla aracı da bünyesinde barındırıyor.

Fiyat da Samsung Galaxy Note 4’ün iPhone 6 Plus karşısında önemli avantajlarından biri olarak öne çıkıyor. Samsung Galaxy Note 4’ü 2014’ün en iyi büyük ekranlı akıllı telefonu olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER