Manşetler

Samsung Display’in QD-OLED paneli maksimum 1000 nit parlaklık ile iyi bir HDR deneyimi sunuyor

samsung display qd-oled
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Güney Koreli ekran üreticisi Samsung Display, yeni QD-OLED TV’lerinin temel özelliklerinin üçüncü taraf sertifikasyon şirketi SGS tarafından açıklandığını duyurdu. SGS’ye göre yeni paneller 1000 nit parlaklığa ulaşabiliyor ve BT.2020 renk alanının yüzde 90’ından fazlasını gösterebiliyor. Bunların her ikisi de, WOLED olarak da bilinen piyasadaki mevcut OLED TV’lere göre önemli iyileştirmeleri temsil ediyor.

Rakamlar, geçen hafta YouTube kanalı LinusTechTips (LTT) tarafından Samsung Display sponsorluğunda yayınlanan bir videoda açıklananlarla aynı doğrultuda bulunuyor. Dolayısıyla, bu nispeten etkileyici özelliklerin artık bağımsız bir sertifikasyon şirketi tarafından kısmen de olsa doğrulanmış olması dikkate değer görünüyor.

OLED ve QD-OLED arasındaki farklar nelerdir?

QD-OLED ekranlar, uzun süredir LG Display tarafından üretilen geleneksel OLED panellerden görüntü üretme biçimleriyle farklılık gösteriyor. LG’nin ekranları WRGB OLED olarak kabul edilir, çünkü kırmızı, yeşil ve mavi alt pikseller üretmek amacıyla renk filtrelerinden geçirilen beyazımsı hafif pikselleri oluşturmak için mavi ve sarı OLED bileşimi kullanılır. Ayrıca daha yeni OLED TV’lerde, özellikle HDR içeriği için parlaklığı artırmaya yönelik dördüncü bir filtrelenmemiş / beyaz alt piksel bulunur.

 

QD-OLED ise, renk filtresine ihtiyaç duymadan bu mavinin bir kısmını kırmızı ve yeşile dönüştürmek için kuantum noktalarından mavi ışık yayarak bunu değiştirir. Mavi, en güçlü ışık enerjisine sahip olduğu için kullanılır. Bu, daha fazla ışık enerjisi verimliliği sağlar. Renk filtrelerine herhangi bir ışık kaybetmediğiniz için QD-OLED TV’ler, geçmiş nesil OLED’lere kıyasla parlaklık kazanımları sunar.

 

Ayrıca QD-OLED ekranlar, en yüksek parlaklık seviyelerinde bile doğru, canlı kuantum nokta rengi üretimini sürdürebilirken, WRGB OLED, o kadar ileri itildiğinde bazen bir miktar desatürasyon sergileyebilir. OLED’in zaten mükemmel olan görüş açılarının, renk filtresi olmadan daha fazla difüzyon meydana geldiğinden, aşırı açılarda QD-OLED’de daha da iyi olduğu iddia ediliyor.

 

Yanma olasılığı QD-OLED tarafından ortadan kaldırılmaz, ancak pikseller o kadar sıkı biçimde çalışmadığından bu panellerin mevcut OLED TV’lerden daha uzun bir toplam kullanım ömrü sergileyebileceği umuluyor. Samsung Display, her piksel için üç katman mavi OLED malzeme kullanıyor ve bu, uzun ömürlülüğün korunmasına yardımcı olabilir.

LinusTechTip’in videosu, QD-OLED’in özelliklerini, geçen yılki amiral gemisi olan ve OLED Evo panele sahip LG’nin G1 OLED modeliyle karşılaştırıyor. LTT’ye göre, Samsung Display’in QD-OLED’i tam ekran parlaklığında neredeyse 200 nit seviyesine ulaştı. Parlaklık yüzde 10’luk bir yama üzerinde 1000 nite ve ekranın yüzde 3’lük bir kısmında ise 1500 nite yükseldi. Genel olarak, sahip olduğu OLED ekranı ne kadar küçükse, onu aydınlatmak daha yüksek seviyeye çıkabilir. Buna karşılık, LG G1’in Rtings incelemesi, tam ekran parlaklığında maksimum 167 nit seviyesine; yüzde 10 pencerede 827 nit ve yüzde 2 pencerede 846 nit zirve değerlerine ulaştı.

Yeni QD-OLED panellerin de G1’e kıyasla etkileyici derecede geniş bir renk gamına sahip olduğu belirtiliyor. Samsung’un yeni panelinin SGS’ye göre, BT.2020 renk alanının yüzde 90’ından fazlasını ve DCI-P3 renk alanının yüzde 120’sini görüntüleyebildiği belirtilse de, Rtings, G1’in BT.2020 alanının yalnızca yaklaşık dörtte üçünü ve DCI-P3’ün yaklaşık yüzde 100’ünü görüntüleyebildiğini belirtiyor.

Daha da önemlisi, Samsung Display’in yeni paneli, OLED ekranların mevcut avantajlarından ödün vermeden bunu başarıyor gibi görünüyor. Bunlara, tipik LCD TV’lere kıyasla mükemmel seviyedeki izleme açıları ve hiç ışık yayılmayan saf siyahlar da dahildir. Aslında SGS, Samsung Display’in QD-OLED’lerinin görüş açılarının mevcut OLED’lerden bile daha iyi olduğunu ve geleneksel bir OLED için yüzde 53’e kıyasla 60 derecelik bir açıdan bakıldığında parlaklığın yüzde 80’ini koruduğunu söylüyor.

Önemli bir husus ise, tüm bu karşılaştırmaların LG’nin 2021 amiral gemisi ile yapılmış olması. Ayrıca teknolojinin bu yıl yeni bir OLED TV serisi piyasaya sürüldüğünde yerini alması bekleniyor. Ayrıca LG Display, yüzde 30’a kadar artan parlaklık seviyeleri sunduğunu söylediği, OLED EX olarak adlandırılan kendi yeni nesil OLED panellerine sahip. Bunun Samsung’un yeni panelleriyle rekabet edebilmek için yeterli olup olmadığı görülecek.

Bu ölçümlerin doğruluğundan tamamen emin olabilmemiz için son tüketicilere hitap eden ve her iki paneli kullanan TV’lerin piyasaya sürmesini beklememiz gerekecek. Ancak Samsung Display’in en son teknolojisi için etkileyici bir sonuç sunuyor gibi görünüyor. Ve Samsung’un ekran birimi, çeşitli şirketler için de paneller üretiyor. Dolayısıyla bu yeniliklerden ve avantajlardan sadece Samsung’un kendi TV’leri faydalanmayacak.

Samsung Display’in yeni panellerinin tam olarak ne zaman satışa çıkacağı sorusu hâlâ ortada duruyor. İlginç bir şekilde, resmi duyurusu yapılan ilk QD-OLED TV Samsung Electronics’ten değil, Bravia XR A95K‘nın Samsung Display üretimi bir QD-OLED panel kullanacağını söyleyen Sony’den geldi. Ayrıca Alienware’ın bir QD-OLED bilgisayar monitörü de bulunuyor. Samsung Electronics’in kendi QD-OLED TV’sini ne zaman piyasaya süreceği konusunda ise henüz net bir tarih bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER