Teknoloji

Samsung akıllı saatlerinde Wear OS’e geçişe dair yeni işaretler

samsung wear os

Samsung, kendi geliştirdiği Tizen işletim sistemini akıllı saatlerinde kullanıyor. Ancak şirketin bu işletim sistemini çok yakında çıkacak akıllı saatlerinde Google’ın Wear OS’i uğruna terk edeceği öne sürülüyor. Şirketin, biri dönen çerçeveli ve ikisi daha sportif tasarımlı olmak üzere yakında çıkacak üç akıllı saati olduğu söyleniyor.

Samsung’un akıllı saatleri genellikle Android telefon kullanıcıları için en iyi seçenekler olarak öneriliyor. Ancak şirket akıllı saatlerinde Google’ın Wear işletim sistemi yerine kendi bünyesinde geliştirdiği Tizen işletim sistemini tercih etti. Ne var ki, şirketin Wear OS’e geçeceği söylentileri birkaç aydır ortalıkta dolaşıyor. Geçtiğimiz şubat ayında, bir sızıntı paylaşan IceUniverse, yeni saatinin Tizen’den geçiş yapacağını söylemişti. Mart ayında ise, XDA Developers, Galaxy S20’nin kaynak kodunda, piyasaya sürülmemiş bir cihazın kod adıyla birlikte keşfedilen “WearOS” tan bahsettiğini bildirmişti.

SamMobile, Samsung’un One UI kullanıcı arayüzünün yeni bir sürümünü Wear OS ile eşleştireceğini ve böylece yeni saatlerinin önceki Tizen modelleriyle uyumlu bir görünüme sahip olacağını belirtti. Diğer yeni özellikler arasında Apple Watch’un sunduğuna benzer bir telsiz özelliği ve Samsung’un akıllı ev ekosistemi için yeni SmartThings özellikleri yer alıyor.

Apple Watch alternatifi akıllı saatlerin en büyük üreticilerinden biri olan Samsung’un Wear OS’e geçişi, Google’ın platformu için büyük bir fırsat olacaktır. Wear OS’e çok daha fazla kullanıcı getirebilir, bu da geliştiricilere kendisi için uygulama geliştirme ve platforma yönelik olarak uzun süredir devam eden eleştirilerden birine cevap verme konusunda daha fazla teşvik sağlayabilir.

Ancak Samsung’un kendi akıllı saatleri de, Google’ın işletim sistemi gibi bir değişikliğe ihtiyaç duyuyor gibi görünüyor. Geçen yıl incelemesini yaptığımız Galaxy Watch 3 iyi bir üründü, ancak Samsung’un önceki nesil giyilebilir cihazlarına göre büyük bir sıçrama getirmiyordu. Wear OS gibi, Tizen de uygulama desteğinin eksikliğinden muzdarip. Ancak en azından Bixby sesli asistan yerine Türkçe bilip karşılık veren bir Google Asistan’ı var.

Wear OS ile çalışan yeni Samsung akıllı saatlerini ne zaman görebileceğimize dair resmi bir açıklama yok. Ancak SamMobile, temmuz ayında beklenen yeni katlanabilir cihazların yanında bir akıllı saatlerin de duyurulabileceğini tahmin ediyor.

İLGİLİ HABERLER