ManşetlerTeknoloji

OpenAI’da kriz çözüldü: Sam Altman yeniden CEO koltuğuna oturuyor

sam altman openai

Sam Altman OpenAI CEO’luğundan geçtiğimiz cuma günü alınmıştı. Hafta sonu boyunca yaşanan “dramanın” ardından Altman, kurucularından biri olduğu OpenAI’ın CEO koltuğuna yeniden oturuyor. Altman, şirketinin yönetim kuruluyla girdiği güç savaşını da kazanmış oldu.

OpenAI tarafından X aracılığıyla yapılan paylaşımda, daha önce Twitter’da yönetim kurulu başkanlığı yapan Bret Taylor’ın yapay zekâ şirketinin yönetim kuruluna başkanlık edeceği açıklandı. Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers ve hem de daha önce Altman’ı devirmek için oy kullanan üyelerden biri olan Quora CEO’su Adam D’Angelo da yönetim kurulu üyesi olacak.

OpenAI’ın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Sam’in OpenAI’ye CEO olarak dönmesi konusunda prensipte bir anlaşmaya vardık. Ayrıntıları çözmek için işbirliği yapıyoruz. Bu süreçte gösterdiğiniz sabır için çok teşekkür ederim.”

The Washington Post’un haberine göre; Altman, şirketin yönetim kurulunda yer almayacak. Kurul, Altman’ın rolü de dahil olmak üzere son olayların tüm yönlerini inceleyecek bağımsız bir soruşturma yapılmasını da kabul etti.

Altman ise X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “OpenAI’ı seviyorum ve son birkaç günde yaptığım her şey bu ekibi ve misyonunu bir arada tutmak içindi.”

Altman’ın dönüşü, yapay zekâ şirketinde neredeyse bir haftadır devam eden kaosa son verdi. Altman’ın kovulması ve ardından OpenAI’a dönüşü için şirketin yatırımcı ve çalışanlarının bir kampanya başlatması teknoloji endüstrisinde şok etkisi yaratmıştı.

Sam Altman OpenAI’a geri dönmek yerine Microsoft’a katılmayı seçse de; ertesi gün hem Altman hem de Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI’a dönüş kapısının kapanmadığını belirten sinyaller vermişti. Pazartesi günü OpenAI’ın 770 çalışanının neredeyse tamamı, Altman’ın göreve dönmemesi durumunda istifa edeceklerini belirten bir mektuba imza koymuştu.

Altman’ın X’te yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer alıyor: “Pazar akşamı Microsoft’a katılmaya karar verdiğimde bunun benim ve ekip için en iyi yol olduğu açıktı. Yeni kurul ve Satya’nın desteğiyle OpenAI’a dönmeyi ve Microsoft ile olan güçlü ortaklığımızı geliştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”

Altman’ın dönüşünün yönetim kurulu odasındaki dramanın şirketin çöküşüne yol açabileceğinden korkan yatırımcılar, müşteriler ve çalışanlar rahatlatacağı söylenebilir. Eğer bu dönüş gerçekleşmesiydi, yapay zekâ endüsteisinin merkezinde bir boşluk oluşacak ve bu Google ile yapay zekâ girişimi Anthropic AI gibi şirketlere ivme kazanma imkanı sunacaktı.

Sam Altman OpenAI’a dönüşüyle Microsoft’u da sevindirdi

Sam Altman OpenAI CEO’luğuna dönüşüyle şirketin en büyük yatırımcısı Microsoft’u da memnun etti. Microsoft CEO’su Satya Nadella, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “OpenAI yönetim kurulundaki değişiklikler bizi cesaretlendirdi. Bunun daha istikrarlı, bilgili ve etkili yönetime giden yolda ilk önemli adım olduğuna inanıyoruz. Güçlü ortaklığımızı geliştirmeyi ve bu yeni nesil yapay zekanın değerini müşterilerimize ve ortaklarımıza sunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER