ManşetlerTeknoloji

OpenAI CEO’su Sam Altman, şok edici bir kararla görevden alındı

sam altman openai

Teknoloji dünyası, OpenAI’ın CEO’su Sam Altman’ın görevden alınmasıyla sarsıldı. Bu beklenmedik haber, şirketin cuma günü yaptığı bir açıklama ile duyuruldu. OpenAI, konuyla ilgili blog yazısında, Altman’ın görevden alınmasının, yönetim kurulunun titiz bir inceleme sürecinin ardından geldiğini belirtti. Şirketin açıklamasına göre, Altman’ın yönetim kuruluyla olan iletişiminde sürekli olarak dürüst olmaması, kurulun sorumluluklarını yerine getirebilmesini engelledi ve bu, kurulun onun liderliğine olan güvenini sarsmıştı.

Şirketin geçici CEO’su olarak Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati atandı. OpenAI, kalıcı CEO arayışını sürdürecek. The Verge, OpenAI’deki çalışanların da bu haberi halka açıklandığı zaman öğrendiğini kaydetti.

Sam Altman, OpenAI’ın yüzü olarak biliniyordu ve şirketin geçen yıl büyük ilgi gören ürünü ChatGPT’nin yayınlamasıyla başlayan mevcut yapay zeka yarışını başlatan kişiydi. Altman, geçtiğimiz hafta şirketin ilk DevDay konferansında ana konuşmacı olarak yer aldı ve Microsoft ile Google gibi diğer büyük teknoloji şirketleriyle rekabet etmek için büyük yeni güncellemeler duyurdu. Altman, en son perşembe günü Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği konferansında konuştu.

Microsoft’tan OpenAI’daki değişiklikle ilgili ilk yorum

Microsoft, OpenAI’a milyarlarca dolar yatırım yapmıştı ve şirketle olan ortaklığını sürdüreceğini belirtti. Microsoft sözcüsü Frank Shaw tarafından gönderilen The Verge’e gönderilen bir açıklamada, “OpenAI ile uzun vadeli bir ortaklığımız var ve Mira ve ekibine, müşterilerimize bu yeni yapay zeka çağını sunarken destek olmaya devam edeceğiz.” denildi.

Altman, Apple’ın eski baş tasarım sorumlusu Jony Ive ile “yapay zekanın iPhone’u”nu yapma konusunda görüşmeler yapmıştı, ancak Altman bu söylentileri yakın zamanda bir Wall Street Journal konferansında önemsemediğini dile getirdi. Ayrıca Altman, Humane AI Pin siparişlerini yeni almaya başlayan Humane’in en büyük hissedarı.

Altman, OpenAI’ın kurucu ortağı olup, başlangıçta Elon Musk ile birlikte şirketin eş başkanı olarak görev yapmıştı. Musk, Tesla ile olan çıkar çatışmasını önlemek için 2018’de ayrıldı ve kendi AI şirketi xAI’yi kurdu.

Öte yandan OpenAI, diğer kurucu ortak Greg Brockman’ın yönetim kurulu başkanlığından ayrılacağını, ancak şirkette kalmaya devam edeceğini duyurdu. Bu ani ve şaşırtıcı gelişme, yapay zeka alanında bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, OpenAI’ın geleceği için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER