Teknoloji

2016 Olimpiyatları’nın bir kısmı 8K olarak kaydedilecek

rio 2016 olimpiyatlari

8K çözünürlük, henüz emekleme aşamasında bir konsept. Bu teknolojinin günlük hayatımızda daha baskın bir yer kazanana kadar önemli ölçüde değişikliğe uğraması muhtemel gözüküyor. Ancak bu durum, Olimpik Yayıncılık Servisi’nin 8K konusunda girişimlerde bulunmasını engellemiyor. Önümüzdeki ağustos ayında Brezilya’nın Rio şehrinde düzenlenecek 2016 Olimpiyatları’nın bir kısmı 8K çözünürlükle kaydedilecek. Bu dar kapsamlı testi, 2020’de Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için bir ön hazırlık şeklinde nitelemek yanlış olmayacaktır.

Japonya, ev sahipliği yapacağı 2020 Olimpiyatları’nı 8K çözünürlükle yayınlama isteğini daha önceden açıklamıştı. Bu isteğin açığa çıkmasıyla harekete geçen Japon TV üreticileri de, şimdiden 8K çözünürlüklü TV’ler geliştirmeye başlamış durumda. Sharp, portföyüne 8K çözünürlüklü TV ekleyen ilk üretici olarak rakiplerinin bir adım önünde yer alıyor.

2016 Olimpiyatları esnasında 130 saatlik yayın 8K çözünürlükle kaydedilecek. Yüzme, futbol, basketbol ve judo müsabakalarının yanı sıra açılış ve kapanış seremonileri için ultra yüksek çözünürlüklü kayıt gerçekleştirilecek. Olimpiyat Oyunları esnasında 7000 saati aşkın süre yayın yapılacağı göz önüne alınınca 130 saatin ne kadar küçük bir zaman dilimi olduğu daha iyi anlaşılıyor. Gerçekleştirilecek yayınlar, 8K teknolojisi için bir tür “stres testi” şeklinde nitelenebilir.

2016 Olimpiyatları, 8K çözünürlük dışındaki başka teknolojik gelişmeler için de test sahası işlevi görecek. Oyunların açılış ve kapanış seremonileri ile bazı önemli müsabakalar sanal gerçeklik başlığı üzerinden de izlenebilecek. Rio 2016’nın açılış seremonisi 5 Ağustosta gerçekleştirilecek.

İLGİLİ HABERLER