Ulaşım

Renault Nissan Mitsubishi İttifakından elektrikli otomobil açılımı

renault nissan mitsubishi

Renault Nissan Mitsubishi İttifakı, 2030’a kadar 35 yeni elektrikli otomobil modelini yollara çıkarmak için 23 milyar avro yatırım yapacak. Bu doğrultuda markalar arasında paylaştırılacak beş yeni platform geliştirecek olan grup, küçük farklılaştırma stratejisi çerçevesinde bu platformlarda yüzde 80 oranında benzerlik olacak.

Söz konusu platformlardan biri üzerine geliştirilecek ilk otomobillerden biri Nissan markasıyla yollara çıkacak. Tamamen elektrikli bu kompakt otomobil, Nissan’ın popüler modeli Micra’nın yerini alacak ve Avrupa’da satılacak.

İttifak tamamen elektrikli modeller ve “akıllı & bağlı mobilite” üstüne odaklanacak. Otomobiller arasındaki ortak noktaların da “küçük farklılaştırma” stratejisi çerçevesinde artırılması hedefleniyor. Söz konusu strateji platformlar, yürüyen aksamlar ve araç segmentleri için ortak bir havuz kullanmayı mümkün kılacak.

Renault Group’tan konuyla ilgili olarak yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Örneğin, C ve D segmenti için oluşturulan ortak platform, ittifaktaki üç markadan beş model barındıracak. Bunlar Nissan Qashqai ve X-Trail, Mitsubishi Outlander, Renault Austral ve henüz duyurulmayan 7 koltuklu SUV olacak.”

Bu doğrultuda duyurulan beş platformdan biri olan CMF-AEV, Renault bünyesindeki markalardan biri olan Dacia’nın Spring modelinde kullanılacak. KEI-EV platformu ise ultra-kompakt elektrikli otomobillere temel olacak. LCV ise Renault Kangoo gibi ticari araçlarda kullanılacak. CMF-EV ise  Nissan Ariya ve Renault Megane E-Tech gibi “crossover” araçlara güç verecek.

Kompakt otomobiller için geliştirilen CMF-BEV platformu ise mevcut Renault Zoe modeline kıyasla maliyetleri yüzde 33, tüketimi ise yüzde 10 oranında azaltacak. Her yıl Renault, Nissan ve Alpine markalarını taşıyan 250 bin otomobil bu platformla üretilecek. Bunlar arasında Renault R5 ve Nissan’ın Micra’nın yerini alacak modeli bulunuyor.

Nissan’ın Avrupa’da yollara çıkacak yeni elektrikli otomobilinin adı henüz açıklanmış değil. Otomobilin üretimi Renault’nun Fransa’nın kuzeyinde yer alan Renault ElectriCity isimli tesisinde gerçekleştirilecek.

Renault Group, ortak bir batarya stratejisi uygulamayı da planlıyor. 2030 itibarıyla batarya üretim kapasitesinin 220 GWh seviyesine ulaşması hedefleniyor. Batarya maliyetlerinin 2026 itibarıyla yüzde 50, 2028 itibarıyla yüzde 65 olması amaçlanıyor.

Renault Nissan Mitsubishi İttifakı, 2026’ya kadar 25 milyon otomobilin bulut sistemine bağlanmasını öngörüyor. Bu sayede ittifaktaki markaların otomobillerine uzaktan güncellemelerle yeni özellikler kazandırmak mümkün olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER