Teknoloji

ABD Ticaret Bakanlığı’ndan küresel çip krizi açıklaması

abd ticaret bakanlığı

Küresel çip krizi pek çok sektörü etkiliyor. Apple, Samsung, Microsoft ve Sony gibi teknoloji devleri bile bu etkiyi hissediyor. Krizin nedenleri ve çözümü için kapsamlı bir araştırma gerçekleştiren ABD Ticaret Bakanlığı, çip tedariğindeki sorunların kısa vadede çözümü konusunda pek iyimser görünmüyor.

Yarı iletken tedarik zinciri içindeki 150 şirketle bir anket gerçekleştiren bakanlık, arzın hâlâ talebi karşılamaktan çok uzak olduğu sonucuna ulaştı. Çip krizinin bitişi için 2022’yi işaret edenler olsa da, bakan Gina Raimondo, bitiş noktasından çok uzakta olduğumuzu düşünüyor.

Reuters’a konuşan Raimondo, şu ifadeleri kullandı: “Çiplerin arzı ve talebi konusunda bariz ve kalıcı bir tutarsızlık söz konusu. Anketimize katılanlar, bunun altı aydan önce sona ermesini beklemiyor.”

Anket tedarik zinciriyle bağlantılı tüm şirketlere açık tutuldu. Bazı şirket ve devletlerin ankete katılmaktan çekindiği belirtilse de, bakanlık gücünü kullanarak ABD ile iş bağlantısı bulunan şirketleri ankete dahil etti.

Anketin ortaya koyduğu sayılar, bilinenleri doğrular nitelikte. Son iki yılda çip ihtiyacının yüzde 20 oranında arttığını söyleyen bakan Raimondo, bu talep nedeniyle stokların daha hızlı tükendiğini dile getirdi. 2019’da 40 gün olan stok süresi, 2021’de beş güne kadar indi. Bunun hata payını da azalttığını söyleyen bakan, en küçük bir aksamanın bile büyük gecikmelere neden olacağını ifade etti.

ABD Ticaret Bakanı, sorunun daha hızlı şekilde çözümü için sektörle birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi. Raimondo, çip fiyatlarının anormal şekilde yükseldiği konusundaki iddiaları araştıracaklarını belirtti ve çiplere olan talebin daha da artacağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER