Teknoloji

Rekabet Kurumundan WhatsApp-Facebook veri paylaşımı ile ilgili karar

facebook whatsapp sifreleme

Geçtiğimiz ayın başlarında WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesinde yürürlüğe girecek değişiklikler epey konuşulmuş ve bu durum BiP, Telegram, Signal gibi rakip anlık mesajlaşma uygulamalarına yoğun bir ilginin oluşmasına da yol açmıştı. Öte yandan Rekabet Kurumu da Facebook ve WhatsApp ile ilgili olarak bir inceleme başlatmıştı. WhatsApp gizlilik sözleşmesi değişikliklerini mayıs ayına kadar erteledi, ancak Rekabet Kurumu konuyla ilgili olarak bugün kararını açıkladı.

Rekabet Kurumunun konuyla ilgili olarak yayınladığı duyuruda, Facebook’un 8 Şubat tarihinde uygulamaya geçmek üzere WhatsApp kullanıcılarına getirdiği veri paylaşma zorunluluğunun 4054 sayılı Kanun kapsamında yol açtığı endişelerin incelendiği kaydedildi. İlk olarak kurum, WhatsApp verilerinin kapsam ve öneminin vurgulanmasında fayda görüyor. WhatsApp uygulamasının, kullanıcılarına ait mesaj içerikleri, konum, profil fotoğrafı, grup bilgilerinin yanı sıra, kullanıcıların cihazlarında yüklü diğer bilgilere de erişim sağlayabildiği; bunların rehber, galeri gibi bilgilerle sınırlı kalmadığı, cihazda yüklü diğer uygulamalarda kullanılan verilerin de kısmen erişilebilir olduğu endişesinin bulunduğu vurgulanıyor. Ayrıca, kullanıcılara getirilen yükümlülüğün tam olarak açıklanmadığına da dikkat çekiliyor.

Kurum, WhatsApp verilerinin herhangi bir sosyal medya içeriğine göre genellikle daha gizli olduğu ve kişilerin çevreleriyle paylaşmak istemeyeceği bilgiler olduğu tespitinde de bulunuyor. Söz konusu verilerin, Facebook?un faaliyet gösterdiği diğer pazarlarda kullanılmasının ve bunun WhatsApp kullanımı için zorunlu tutulmasının 4054 sayılı Kanun kapsamında yol açtığı endişeleri de şu şekilde sıralıyor:

– WhatsApp verilerinin, diğer Facebook şirket ürün ve verilerine bağlanması,
– Facebook?un tüketici iletişim hizmetleri pazarındaki gücünü, internet reklamcılığı alanındaki rakiplerinin faaliyetini zorlaştıracak şekilde kullanması,
– Aşırı veri toplanmasının ve verinin başka hizmetler için kullanılmasının tüketicinin sömürülmesine yol açması.

Facebook’un tüketici iletişim hizmetleri, sosyal ağ hizmetleri ve çevrim içi reklamcılık hizmetleri pazarlarındaki gücünü dikkate alan Rekabet Kurumu, söz konusu uygulamaların soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurabileceğini kaydetti. “Nitekim WhatsApp kullanıcılarının, Facebook tarafından sunulan koşulları kabul etmeleri halinde diğer grup şirketleri de ilgili verilere sahip olacak ve bu verileri kullanmaya başlayacaktır. Bu durumda, yürütülecek olan soruşturma sonucunda Facebook?un söz konusu davranışına son verilmesine karar verilmesi halinde, bu verilerin geri alınması ve kullanılmasından kaynaklanan avantajların ortadan kaldırılması oldukça güçtür. İnceleme konusu uygulamanın, bu yönüyle telafisi mümkün olmayan bir durum ortaya çıkaracağı aşikârdır. Bu bakımından Facebook?un inceleme konusu uygulamasına yönelik geçici tedbir uygulanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

Sonuç olarak Rekabet Kurumu, ilgili kanun maddesi uyarınca Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcı verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması, bu koşulları kabul den veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşullarını durdurduğunu belirtmesine yönelik geçici tedbir kararı aldı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER