İncelemelerManşetler

Redmi Note 9 İncelemesi

redmi note 9 inceleme

redmi note 9 satın alRedmi Note 9
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Xiaomi akıllı telefon pazarının en önemli ve aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Çinli üretici, düzenli olarak kullanıcılarının karşısına yeni ve dikkat çekici seçenekler çıkarıyor. Xiaomi’nin Redmi markası altında sunduğu telefonlar da yüksek fiyat-performans oranlarıyla geniş kitleleri cezbediyor. Haziran ayında Türkiye’de piyasaya çıkan Redmi Note 9 da bu çizginin en güncel örnekleri arasında bulunuyor. Redmi Note 9 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Redmi Note 9 inceleme: Tasarım

Öncelikle Redmi Note 9’un büyük ekranlı bir cihaz arayanlar için uygun bir tercih olduğunu söylemek gerekiyor. Telefonda detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.53 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran ön panelin yüzde 83.5’lik kısmını kaplıyor.

redmi note 9 incelemeRedmi Note 9’da çerçeve ve arka panelde ana materyal olarak plastik tercih edilmiş. Bunun “uygun fiyatlı” olma iddiasındaki bir telefon için doğal bir tercih olduğu söylenebilir. Yuvarlatılmış köşeleri bulunan telefon, biraz kalın bir profile sahip. Tartıda 199 gram çeken telefon elde çok hafif bir hissiyat oluşturmasa da ele çok iyi oturuyor ve konforlu bir tutuş yaşatıyor. Büyüklüğüne rağmen, Redmi Note 9’un tek elle kullanımında bir sorun olmadığını belirtmekte fayda var.

Redmi Note 9’da ekranın üst ve kenar çerçeveleri oldukça ince. Alt çerçeve ise, diğer pek çok telefonda olduğu gibi, bariz şekilde daha kalın. Ekranın sol üst köşesinde teknik özelliklerine daha sonra değineceğimiz ön kamera yer alıyor. Ahize hoparlörü ise ekranın üst kenarına gizlenmiş.

Redmi Note 9’un sol kenarında çift SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Sağ tarafta ise kullanıcıları güç butonu ve ses kontrol tuşları karşılıyor. Telefonun üst kenarında ikinci mikrofon ve kızılötesi portu yer alıyor. Redmi Note 9 da bu port ve Mi Kumanda uygulaması sayesinde TV veya diğer eşyaları kumanda etmek için kullanılabiliyor.

Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası görülüyor. Tek hoparlör ızgarasının performansının tatmin edici seviyede olduğu rahatlıkla söylenebilir. Maksimum ses yüksekliği makul bir seviyede ve maksimum sese ulaşıldığında da kalitede rahatsız edici bir bozulma fark edilmiyor.

Redmi Note 9’un arka panelin orta üst kısmında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Belirgin bir çıkıntı yapan bu dörtlü kamera sisteminin hemen altında yuvarlak parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Kamera sisteminin sağında ise LED flaş bulunuyor. Bunların dışında arka panelde Redmi yazısı yer alıyor.

Redmi Note 9 inceleme: Ekran

Redmi Note 9’da daha önce de belirttiğimiz gibi 6.53 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 1080p çözünürlüklü bu IPS LCD panel, 19.5:9 görüntü oranına ve 395 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Ekranın sol üst köşesinde ise telefonun ön kamerasının yerleştirildiği bir delik yer alıyor.

Redmi Note 9’un ekran büyüklüğünün video izlemek, bir şeyler okumak ve oyun oynamak için fazlasıyla yeterli olduğu söylenebilir. Ekranın 1080p çözünürlüklü olması da Note 9’da video izlemeyi keyifli hâle getiriyor. Ekranın sol üst köşesindeki kamera da genel deneyime olumsuz bir etki yapmıyor.

Yine de bu deliğin arayüzdeki varlığından rahatsız olanlar için farklı seçenekler mevcut. Kullanıcılar Ayarlar menüsü içindeki Ekran sekmesinde durum çubuğunu siyaha döndürerek çentiği gizleyebiliyor. Buna ek olarak, durum çubuğunu aşağıya taşıyarak çentiği gizlemek de mümkün. Ancak bunun ekran alanınından hakkıyla yararlanmayı engellediğini söylemek gerekiyor.

Ekran sekmesi başka ayar ve tercih değişiklikleri yapmayı da mümkün kılıyor. Örneğin, artık her telefonda bulunan mavi ışık filtresi Redmi Note 9’da “Okuma Modu” adı altında sunuluyor. Kullanıcılar ekran ayarları sekmesinden bu modu aktif hâle getirebiliyor veya otomatik olarak aktif hâle getirileceği zamanı seçebiliyor. Redmi Note 9’da Karanlık modun da mevcut olduğunu belirtmekte fayda var. Buna ek olarak, ekranın renk sıcaklığı ve renklerin görünümü konusunda da kullanıcılara söz hakkı veriliyor.

Redmi Note 9’un maksimum parlaklık seviyesi amiral gemisi telefonlardan biraz uzak. Dolayısıyla parlak güneş ışığının altında ekranı görmek biraz zor olabiliyor. Yine de ekranın parlaklığının otomatik olarak ayarlanabildiğini belirtmekte fayda var. Bunun dışında görüntüleme açıları, renk canlılığı ve genel deneyimin ihtiyaçları karşıladığı rahatlıkla söylenebilir.

Redmi Note 9 inceleme: Donanım ve Performans

Redmi Note 9’un kalbinde MediaTek Helio P85 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 veya 4 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı seçenekleri ise 64 ve 128 GB. Dahili depolama alanını microSD kart ile genişletmek mümkün. Test merkezimize gelen modelde 3 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı mevcut.

Redmi Note 9, ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının günlük ihtiyaçlarını karşılarken ciddi bir sorun yaşamıyor. Uygulamalar oldukça hızlı biçimde başlatılıyor. Ana ekran sayfaları arasında geçiş pürüzsüzce yapılıyor. RAM kapasitesi 3 GB olsa da, Redmi Note 9 çoklu görev konusunda bir problem yaşamıyor. Bu noktada akıllı telefonun çoklu görev yönetim ekranının da bir hayli kullanışlı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Redmi Note 9’da iki biyometrik doğrulama çözümü bulunuyor. Kullanıcılar yüz tanıma özelliğini veya parmak izi tarayıcısını kullanarak ekran kilidini açabiliyor. Yüz tanıma özelliği biraz aydınlık bir ortamda bile hızlı biçimde işliyor. Ancak karanlık bir odada yüz tanıma özelliği işlemiyor. Burada kullanıcıların karşısına “Sizi tanıyamadık” şeklinde bir mesaj çıkıyor. Yine de ortam uygunsa yüz tanıma özelliği çok hızlı çalışıyor.

Redmi Note 9’un parmak izi tarayıcısı daha önce belirttiğimiz gibi arka panelde kamera sisteminin hemen altında yer alıyor. İki elin işaret parmaklarıyla da tarayıcıya rahatlıkla erişiliyor. Redmi Note 9’un parmak izi tarayıcısı parmağı algıladıktan sonra hemen telefonun kilidini açıyor.

redmi note 9 incelemeRedmi Note 9 bir oyun telefonu olmasa da oyun oynamak isteyenleri yolda bırakmıyor. Telefonla Call of Duty: Mobile, PUBG Mobile, Asphalt 9 gibi popüler oyunlar rahatlıkla oynanabiliyor. Ancak yüksek performans gerektiren oyunlardaki deneyimin her zaman pürüzsüz olmadığını belirtmek gerekiyor.

Redmi Note 9, Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 344, çok çekirdekte 1278 puan alıyor.

Redmi Note 9 inceleme: Pil

Redmi Note 9’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5020 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Bu büyük kapasiteli pil, akıllı telefonun en güçlü yönleri arasında yer alıyor. Redmi Note 9’un pil kapasitesi bir günü ekstra şarj işlemine gerek kalmadan tamamlamak için fazlasıyla yeterli oluyor.

Büyük ekrana rağmen, Redmi Note 9’un açık ekran süresi performansının etkileyici olduğunu söylemek gerekiyor. 10 dakika boyunca tam ekranda ve maksimum parlaklıkta video izlerken pil oranında sadece yüzde 2’lik bir düşüş oluyor. Bu süre bir saate çıktığında ise kayıp yüzde 10 seviyesinde gerçekleşiyor. Bu da birkaç bölüm dizi izleme, telefonu kablosuz bağlantı noktası kullanma ve oyun oynama gibi yoğun güç tüketen senaryolarda bile Redmi Note 9’un şarja ihtiyaç duymayacağını gösteriyor.

Eğer kullanım yoğunluğu düşerse, Redmi Note 9’un pili ikinci günü de şarja ihtiyaç duymadan tamamlayabiliyor. Zira akıllı telefon bekleme durumundayken oldukça düşük güç tüketiyor.

Redmi Note 9’un pilinin sınıfındaki diğer telefonlara kıyasla hızlı dolduğunu da belirtmek gerekiyor. Akıllı telefon kutusundan 18W bir şarj adaptörüyle çıkıyor. 5020 mAh kapasiteli pilin tamamen dolması içinse 2 saatten biraz daha uzun bir süreye ihtiyaç duyuluyor.

Redmi Note 9 inceleme: Yazılım

Redmi Note 9 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Xiaomi’nin MIUI 11 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Akıllı telefonun önümüzdeki dönemde MIUI 12 güncellemesini alması da bekleniyor.

MIUI kullanıcı arayüzü son yıllarda kayda değer değişimlerden geçti. Bu arayüzle kullanıcılar, Android’in saf hâlinin sunduğundan çok farklı bir deneyim yaşıyor. Ancak daha önce Xiaomi veya Redmi’nin telefonlarından birini kullananlar Note 9’a kısa süre içinde alışacaktır.

Redmi Note 9’un arayüzünde kullanıcılara farklı konularda seçim yapma imkanı sunuluyor. Örneğin ana ekran tasarımında uygulama çekmecesinin görünüp görünmeyeceği konusunda karar kullanıcıya bırakılıyor. Bu imkan başka telefonlarda da olsa da, Redmi Note 9’da kullanıcılar uygulama çekmecesinin işleyişi konusunda da yoğun kontrol imkanlarına sahip.

Hemen hemen tüm Android telefonlarda mevcut olan Google klasörü, Redmi Note 9’da da kullanıcıları karşılıyor. Bu klasörde Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Drive gibi uygulamalar bulunuyor.

Bu noktada Redmi Note 9’da bazı temel fonksiyonların Google’ın ön yüklü uygulamalarına bırakıldığını belirtmekte fayda var. Örneğin, varsayılan internet tarayıcısı görevini Google Chrome üstleniyor. Telefon ve Mesajlar uygulamaları için de Google’ın çözümü tercih ediliyor. Bunun telefonu ön yüklü uygulama ağırlığından kurtarmak adına doğru bir hamle olduğu söylenebilir.

Yine de, Redmi Note 9’da ön yüklü şekilde gelen uygulama sayısı oldukça fazla. Telefonda Mi Video, Mi Community gibi özel Xiaomi uygulamaları; WPS Office, Netflix, LinkedIn, Trendyol ve AliExpress gibi popüler uygulamalar ve Crazy Juicer, Dust Settle gibi oyunlar ön yüklü olarak sunuluyor.

Bu uygulamalara ek olarak, Redmi Note 9’da kullanıcıların işine yarayacak ve bir telefonda olması gereken araçlar da Araçlar klasörüne yerleştirilmiş. Burada Ekran Kaydedici, Barkod Okuyucu, FM radyo gibi araçlar bulunuyor. Bu klasörün parçalarından biri olan Mi Kumanda uygulaması, Redmi Note 9’un birbirinden farklı cihazları çalıştıracak ve yönetecek bir uzaktan kumanda olarak kullanılmasını mümkün kılıyor. Mi Taşıyıcı uygulaması ise telefondaki belgeleri ve videoları başka bir cihaza taşımayı ya da başka cihazlardan Redmi Note 9’a içerik ve belge aktarmayı mümkün kılıyor.

Günümüzde pek çok Android telefonda bulunan çift uygulama özelliği Redmi Note 9’da da mevcut. Diğer telefonlarda kapsamı genellikle sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarıyla sınırlandırılan bu özellik, Redmi Note 9’da neredeyse tüm uygulamaları kapsıyor. Kullanıcılar Spotify, Netflix gibi uygulamaların veya oyunların bile bir kopyasını çıkarabiliyor.

Redmi Note 9’da kullanıcıların telefon yönetimini kolaylaştıracak başka araçlar da mevcut. Güvenlik ve Temizleyici adını taşıyan söz konusu araçlara ana ekran üzerinden erişilebiliyor. Güvenlik isimli araç üzerinden telefonun performansı optimize edilebiliyor, uygulamalar yönetilebiliyor, gereksiz uygulamalar temizlenebiliyor, hızı artırmak için hafıza temizlenebiliyor ve pil ile performans üzerinde ince ayarlar yapılabiliyor. Temizleyici ise telefonun belleğinde hızlı biçimde yer açmayı mümkün kılıyor. Bütün bu araçlara çoklu görev ekranı üzerinden de erişilebiliyor.

Redmi Note 9’da kullanıcılar Temalar uygulamasıyla telefonun arayüz görünümünde kapsamlı değişiklikler yapabiliyor.

Redmi Note 9 inceleme: Kamera

Redmi Note 9’un arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü kamera üstleniyor. 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel çözünürlüklü makro kamera ile derinlik sensörü sistemi tamamlıyor.

Redmi Note 9’un kamera uygulamasında yapay zekâ büyük bir etkiye sahip. Yapay zekâ hızla karedeki unsurları algılıyor ve kamerayı buna göre organize ediyor. Gün ışığı altında Redmi Note 9 ile iyi kareler yakalamak pek zor olmuyor. Burada yakınlaştırma yapıldığında da detayların kalitesinde belirgin bir bozulma görülmüyor.

Ancak yapay zekâ ile çekilen fotoğraflardaki keskinliğin biraz fazla göründüğünü de belirtmek gerekiyor. 48 megapiksel tam çözünürlük modunda çekilen fotoğraflarda detaylar biraz daha artıyor. Keskinlik de göze daha doğal geliyor. Geniş açılı kamerayla çekilen fotoğraflarda ise kalitede bariz bir azalma hissediliyor.

Yakın çekimlerde yapay zekâ kısa süre içinde çekilen nesneyi tanıyor. Ancak odaklama konusunda zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanıyor. Fotoğraflar canlı ve “kendinden bokeh efektli” şekilde görülüyor. Pro Colour seçeneği aktif hâle getirildiğinde kontrast artırılıyor. Makro kamera ise ortamda uygun ışık koşulları sağlandığı takdirde canlı bir yakın çekim kare yakalamayı mümkün kılıyor.

Portre modu, çekilen kişi ve arka plan arasında güzel bir ayrım yapıyor. Kenarların belirlenmesi konusunda da başarılı bir performans sergileniyor. Kullanıcılar çektikleri fotoğraflara güzelleştirme efektini de kendi belirledikleri seviyede uygulayabiliyor.

Redmi Note 9’un düşük ışık performansının makul olduğu söylenebilir. Ancak yakınlaştırma yapıldığında gren etkisi oldukça bariz biçimde görülüyor. Yine de, kamera uygulaması gürültüyü minimumda tutma konusunda iyi bir performans sergiliyor. Gece modu aktifken fotoğraf çekimi, diğer pek çok telefonda olduğu gibi, normalden biraz daha uzun sürüyor.

Redmi Note 9 İncelemesiOrtamdaki ışık koşullarının iyi olması durumunda Redmi Note 9 ile güzel ve net selfie’ler çekmek mümkün. Ancak ışık azaldıkça selfie kalitesi de buna paralel olarak azalıyor. Ön kameranın da portre modu desteğine sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Redmi Note 9’un kamera sisteminin gün ışığında iyi bir performans sergilediği, düşük ışıkta ise ortalama bir iş çıkardığı rahatlıkla söylenebilir.

Redmi Note 9’un arka kamerasıyla 1080p video kaydı yapılabiliyor.

Redmi Note 9 inceleme: Sonuç

Redmi Note 9’un öne çıkan yönleri tasarımı, pil ömrü ve kullanıcılara sunduğu güç öne çıkıyor. MediaTek’in Helio P85 işlemcisi ilk bakışta pek heyecan verici görünmüyor. Ancak Redmi Note 9, ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak bir performans sergiliyor.

Redmi Note 9’da ön yüklü olarak çok sayıda uygulama ve araç sunulsa da, telefonun kullanıcının ihtiyaçlarına göre uyarlanması pek zor olmuyor. Kamera sisteminde de özelleştirilebilecek pek çok ayar mevcut. Ancak dörtlü kamera sisteminin biraz “aşırı övüldüğünü” söylemek de yanlış olmayacaktır. Bu sistemde en önemli görevi üstlenen 48 megapiksel ana kamera sensörü başarılı bir performans sergiliyor. Bu performansı Redmi Note 9’un içinde bulunduğu fiyat kategorisi için yeterli olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Redmi Note 9’un pil ömrünün mükemmele yakın olduğu rahatlıkla söylenebilir. Uzun pil ömrünün yanına bu kategoriye göre ortalamanın üzerinde iş çıkaran ekran da eklenince Redmi Note 9’u kullanmak ciddi anlamda rahat ve keyifli hâle geliyor.

Redmi Note 9’un bütçesini çok zorlamadan temel ihtiyaçlarını görecek uygun fiyatlı bir telefon arayanları memnun edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

redmi note 9 satın alRedmi Note 9
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER