Xiaomi akıllı telefon pazarının en önemli ve aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Çinli üretici, düzenli olarak kullanıcılarının karşısına yeni ve dikkat çekici seçenekler çıkarıyor. Xiaomi’nin Redmi markası altında sunduğu telefonlar da yüksek fiyat-performans oranlarıyla geniş kitleleri cezbediyor. Haziran ayında Türkiye’de piyasaya çıkan Redmi Note 9 da bu çizginin en güncel örnekleri arasında bulunuyor. Redmi Note 9 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Redmi Note 9 inceleme: Tasarım
Öncelikle Redmi Note 9’un büyük ekranlı bir cihaz arayanlar için uygun bir tercih olduğunu söylemek gerekiyor. Telefonda detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.53 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran ön panelin yüzde 83.5’lik kısmını kaplıyor.
Redmi Note 9’da ekranın üst ve kenar çerçeveleri oldukça ince. Alt çerçeve ise, diğer pek çok telefonda olduğu gibi, bariz şekilde daha kalın. Ekranın sol üst köşesinde teknik özelliklerine daha sonra değineceğimiz ön kamera yer alıyor. Ahize hoparlörü ise ekranın üst kenarına gizlenmiş.
Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası görülüyor. Tek hoparlör ızgarasının performansının tatmin edici seviyede olduğu rahatlıkla söylenebilir. Maksimum ses yüksekliği makul bir seviyede ve maksimum sese ulaşıldığında da kalitede rahatsız edici bir bozulma fark edilmiyor.
Redmi Note 9 inceleme: Ekran
Redmi Note 9’da daha önce de belirttiğimiz gibi 6.53 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 1080p çözünürlüklü bu IPS LCD panel, 19.5:9 görüntü oranına ve 395 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Ekranın sol üst köşesinde ise telefonun ön kamerasının yerleştirildiği bir delik yer alıyor.
Redmi Note 9’un ekran büyüklüğünün video izlemek, bir şeyler okumak ve oyun oynamak için fazlasıyla yeterli olduğu söylenebilir. Ekranın 1080p çözünürlüklü olması da Note 9’da video izlemeyi keyifli hâle getiriyor. Ekranın sol üst köşesindeki kamera da genel deneyime olumsuz bir etki yapmıyor.
Ekran sekmesi başka ayar ve tercih değişiklikleri yapmayı da mümkün kılıyor. Örneğin, artık her telefonda bulunan mavi ışık filtresi Redmi Note 9’da “Okuma Modu” adı altında sunuluyor. Kullanıcılar ekran ayarları sekmesinden bu modu aktif hâle getirebiliyor veya otomatik olarak aktif hâle getirileceği zamanı seçebiliyor. Redmi Note 9’da Karanlık modun da mevcut olduğunu belirtmekte fayda var. Buna ek olarak, ekranın renk sıcaklığı ve renklerin görünümü konusunda da kullanıcılara söz hakkı veriliyor.
Redmi Note 9 inceleme: Donanım ve Performans
Redmi Note 9’un kalbinde MediaTek Helio P85 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 veya 4 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı seçenekleri ise 64 ve 128 GB. Dahili depolama alanını microSD kart ile genişletmek mümkün. Test merkezimize gelen modelde 3 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı mevcut.
Redmi Note 9, ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının günlük ihtiyaçlarını karşılarken ciddi bir sorun yaşamıyor. Uygulamalar oldukça hızlı biçimde başlatılıyor. Ana ekran sayfaları arasında geçiş pürüzsüzce yapılıyor. RAM kapasitesi 3 GB olsa da, Redmi Note 9 çoklu görev konusunda bir problem yaşamıyor. Bu noktada akıllı telefonun çoklu görev yönetim ekranının da bir hayli kullanışlı olduğunu belirtmek gerekiyor.
Redmi Note 9’un parmak izi tarayıcısı daha önce belirttiğimiz gibi arka panelde kamera sisteminin hemen altında yer alıyor. İki elin işaret parmaklarıyla da tarayıcıya rahatlıkla erişiliyor. Redmi Note 9’un parmak izi tarayıcısı parmağı algıladıktan sonra hemen telefonun kilidini açıyor.
Redmi Note 9, Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 344, çok çekirdekte 1278 puan alıyor.
Redmi Note 9 inceleme: Pil
Redmi Note 9’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5020 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Bu büyük kapasiteli pil, akıllı telefonun en güçlü yönleri arasında yer alıyor. Redmi Note 9’un pil kapasitesi bir günü ekstra şarj işlemine gerek kalmadan tamamlamak için fazlasıyla yeterli oluyor.
Büyük ekrana rağmen, Redmi Note 9’un açık ekran süresi performansının etkileyici olduğunu söylemek gerekiyor. 10 dakika boyunca tam ekranda ve maksimum parlaklıkta video izlerken pil oranında sadece yüzde 2’lik bir düşüş oluyor. Bu süre bir saate çıktığında ise kayıp yüzde 10 seviyesinde gerçekleşiyor. Bu da birkaç bölüm dizi izleme, telefonu kablosuz bağlantı noktası kullanma ve oyun oynama gibi yoğun güç tüketen senaryolarda bile Redmi Note 9’un şarja ihtiyaç duymayacağını gösteriyor.
Redmi Note 9’un pilinin sınıfındaki diğer telefonlara kıyasla hızlı dolduğunu da belirtmek gerekiyor. Akıllı telefon kutusundan 18W bir şarj adaptörüyle çıkıyor. 5020 mAh kapasiteli pilin tamamen dolması içinse 2 saatten biraz daha uzun bir süreye ihtiyaç duyuluyor.
Redmi Note 9 inceleme: Yazılım
Redmi Note 9 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Xiaomi’nin MIUI 11 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Akıllı telefonun önümüzdeki dönemde MIUI 12 güncellemesini alması da bekleniyor.
MIUI kullanıcı arayüzü son yıllarda kayda değer değişimlerden geçti. Bu arayüzle kullanıcılar, Android’in saf hâlinin sunduğundan çok farklı bir deneyim yaşıyor. Ancak daha önce Xiaomi veya Redmi’nin telefonlarından birini kullananlar Note 9’a kısa süre içinde alışacaktır.
Hemen hemen tüm Android telefonlarda mevcut olan Google klasörü, Redmi Note 9’da da kullanıcıları karşılıyor. Bu klasörde Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Drive gibi uygulamalar bulunuyor.
Yine de, Redmi Note 9’da ön yüklü şekilde gelen uygulama sayısı oldukça fazla. Telefonda Mi Video, Mi Community gibi özel Xiaomi uygulamaları; WPS Office, Netflix, LinkedIn, Trendyol ve AliExpress gibi popüler uygulamalar ve Crazy Juicer, Dust Settle gibi oyunlar ön yüklü olarak sunuluyor.
Günümüzde pek çok Android telefonda bulunan çift uygulama özelliği Redmi Note 9’da da mevcut. Diğer telefonlarda kapsamı genellikle sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarıyla sınırlandırılan bu özellik, Redmi Note 9’da neredeyse tüm uygulamaları kapsıyor. Kullanıcılar Spotify, Netflix gibi uygulamaların veya oyunların bile bir kopyasını çıkarabiliyor.
Redmi Note 9 inceleme: Kamera
Redmi Note 9’un arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü kamera üstleniyor. 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel çözünürlüklü makro kamera ile derinlik sensörü sistemi tamamlıyor.
Ancak yapay zekâ ile çekilen fotoğraflardaki keskinliğin biraz fazla göründüğünü de belirtmek gerekiyor. 48 megapiksel tam çözünürlük modunda çekilen fotoğraflarda detaylar biraz daha artıyor. Keskinlik de göze daha doğal geliyor. Geniş açılı kamerayla çekilen fotoğraflarda ise kalitede bariz bir azalma hissediliyor.
Yakın çekimlerde yapay zekâ kısa süre içinde çekilen nesneyi tanıyor. Ancak odaklama konusunda zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanıyor. Fotoğraflar canlı ve “kendinden bokeh efektli” şekilde görülüyor. Pro Colour seçeneği aktif hâle getirildiğinde kontrast artırılıyor. Makro kamera ise ortamda uygun ışık koşulları sağlandığı takdirde canlı bir yakın çekim kare yakalamayı mümkün kılıyor.
Portre modu, çekilen kişi ve arka plan arasında güzel bir ayrım yapıyor. Kenarların belirlenmesi konusunda da başarılı bir performans sergileniyor. Kullanıcılar çektikleri fotoğraflara güzelleştirme efektini de kendi belirledikleri seviyede uygulayabiliyor.
Redmi Note 9’un düşük ışık performansının makul olduğu söylenebilir. Ancak yakınlaştırma yapıldığında gren etkisi oldukça bariz biçimde görülüyor. Yine de, kamera uygulaması gürültüyü minimumda tutma konusunda iyi bir performans sergiliyor. Gece modu aktifken fotoğraf çekimi, diğer pek çok telefonda olduğu gibi, normalden biraz daha uzun sürüyor.
Redmi Note 9’un kamera sisteminin gün ışığında iyi bir performans sergilediği, düşük ışıkta ise ortalama bir iş çıkardığı rahatlıkla söylenebilir.
Redmi Note 9’un arka kamerasıyla 1080p video kaydı yapılabiliyor.
Redmi Note 9 inceleme: Sonuç
Redmi Note 9’un öne çıkan yönleri tasarımı, pil ömrü ve kullanıcılara sunduğu güç öne çıkıyor. MediaTek’in Helio P85 işlemcisi ilk bakışta pek heyecan verici görünmüyor. Ancak Redmi Note 9, ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak bir performans sergiliyor.
Redmi Note 9’da ön yüklü olarak çok sayıda uygulama ve araç sunulsa da, telefonun kullanıcının ihtiyaçlarına göre uyarlanması pek zor olmuyor. Kamera sisteminde de özelleştirilebilecek pek çok ayar mevcut. Ancak dörtlü kamera sisteminin biraz “aşırı övüldüğünü” söylemek de yanlış olmayacaktır. Bu sistemde en önemli görevi üstlenen 48 megapiksel ana kamera sensörü başarılı bir performans sergiliyor. Bu performansı Redmi Note 9’un içinde bulunduğu fiyat kategorisi için yeterli olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Redmi Note 9’un pil ömrünün mükemmele yakın olduğu rahatlıkla söylenebilir. Uzun pil ömrünün yanına bu kategoriye göre ortalamanın üzerinde iş çıkaran ekran da eklenince Redmi Note 9’u kullanmak ciddi anlamda rahat ve keyifli hâle geliyor.
Redmi Note 9’un bütçesini çok zorlamadan temel ihtiyaçlarını görecek uygun fiyatlı bir telefon arayanları memnun edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.