Teknoloji

Sony A7S III tanıtıldı, yine 4K video kayıt özelliğiyle geliyor

sony a7s iii

Sony’nin video odaklı en son aynasız kamerası A7S Mark II‘nin çıkışının üstünden beş uzun yıl geçmişti. Ne var ki, o zamandan bu yana rekabet daha da kızıştı. Canon’un en son ürünü EOS R5, özellikle video kayıt tarafında etkileyici işler ortaya koyuyor. Bu nedenle Sony’nin artık harekete geçmesi gerekiyordu ki, Sony Alpha A7S Mark III geldi. Şirketin video kayıt için en iyi aynasız kamerası alışılmış deneyimi güncelleştirilmiş özelliklerle birlikte sunuyor.

Sony’nin yeni kamerasında video kayıt çözünürlüğü 4K ile sınırlı kalıyor. Sabit görüntüler ise 12 megapiksel çözünürlükte kalıyor. Gövde içi görüntü sabitleme sistemi ise en fazla 5.5 duraklama noktasına sahip. Bu özellikler beş yıl öncesinin A7S II modelinden kalma. Halbuki Canon EOS R5 modeli 8K video çekebiliyor, 45 megapiksel çözünürlüklü sensörü var ve görüntü sabitleme sistemi de en fazla sekiz kademeli titreşim düzeltme yeteneğine sahip bulunuyor.

Aslında Sony de bu karşılaştırmada geri kaldığının farkında. Bu nedenle A7S III’ün en fazla 409600 ISO değerinde 4K video çekim yeteneğine ve 15’in üzerinde dinamik aralık noktasına odaklanıyor. Sony, A7S III’in saniyede 60 kare hızında bir saatlik 4K video çekimini sürekli şekilde ve aşırı ısınma olmadan gerçekleştirebileceğini belirtiyor. Bunu dahili ısı dağıtım yapısına borçlu. Ayrıca selefi gibi, diğer makinelerin deyim yerindeyse pes ettiği yeteri kadar karanlık koşullarda çalışmayı sürdürebiliyor.

Sony A7S III’ün video çözünürlüğü tarafındaki sınırları, Sony’nin kamerada 12 megapiksel sensörü kullanmaya devam etmesinin bir sonucu. Aslında sensörün daha yüksek çözünürlüklü bir yongaya göre, daha büyük fiziksel boyuta sahip pikselleri bulunuyor. Sony, bunun 42 megapiksel sensördekine göre dört kat daha büyük olduğunu söylüyor. Bu sayede kameranın ışığa olan hassasiyeti artıyor. Buna rağmen kameranın çekim yapabileceği en yüksek çözünürlük 4K ile sınırlı kalıyor. Sony, 8K kayıt desteği sunmak için en az 33 megapiksel sensör kullanmalıydı. Özellikle sabit görüntü çekimiyle ilgilenen fotoğrafçılar Sony’nin A7 III ya da A7R III modellerinden bir tanesini tercih edeceklerdir. Bu modeller A7S III’e göre daha az video yeteneğine sahip olmalarına rağmen, daha yüksek çözünürlük değerleriyle geliyor.

A7S III saniyede 120 kareye kadar çerçeve hızında 4K video kaydı ya da 240 kareye kadar çerçeve hızında 1080p video kaydı gerçekleştirebiliyor. Kamera hem H.264 formatında hem de daha yeni olan H.265 HEVC formatında çekim yapabiliyor. Kamera ile doğrudan 10-bit 4:2:2 HLG HDR video çekimi ya da harici bir kayıt cihazına 16-bit RAW video kaydı da gerçekleştirilebiliyor.

Yeni eklenen arkadan aydınlatmalı sensörün selefine göre daha iyi yüksek ISO performansı sunduğu da belirtiliyor. Ayrıca 759 faz algılamalı otomatik odak noktası bulunuyor. Kamera Sony’nin etkileyici özelliklerinden olan gerçek zamanlı göze odaklanma ve takibi de, ister sabit fotoğraf ister video olsun, tüm modlarda gerçekleştirebiliyor.

Sony’nin yeni makinesi Canon’unkini 9.44 milyon noktalı vizörle geçiyor. Bunun çözünürlüğü piyasadaki en iyi vizörün iki katı değerini yakalıyor. Ayrıca tamamen döndürülebilir dokunmatik ekran da Sony’nin Alpha aynasız kameraları için bir ilk niteliğini taşıyor. A7S III’ün iki adet kart yuvası var ve ikisi de UHS-II SD kartları ve yeni CF Express Type A formatını destekliyor. Sony, A7R III ve A7 III tarafından da kullanılan A7S III’ün pilinin A7S II’nin piline göre yüzde 60 oranında daha uzun kayıt süreleri sunduğuna da dikkat çekiyor.

Son olarak Sony, menü sistemini tamamen yeniden tasarlayarak gezinmesi ve dokunarak kontrol etmesi daha kolay hâle getirdi. Kameranın menü ekranları ve ayarları da hem fotoğraf hem de video için özelleştirilebiliyor ve isteğe göre arada geçiş yapılabiliyor.

Her ne kadar Sony Alpha A7S III dikkate değer bir video kamera olsa ve A7S II’yi değiştirmek için yıllardır bekleyenler için memnun edici bir ürün olsa da, Sony daha önce A7S versiyonlarında olduğu gibi sınırları zorlamıyor. Daha önceki A7S kameraları da piyasaya düşük ışık yetenekleri yetenekleriyle giriş yapmıştı. A7S III ise bunun daha fazlasını aynı çözünürlük ve ISO değeriyle sunuyor.

Sony Alpha A7S III, eylül ayında 3499.99 dolarlık yurt dışı fiyat etiketiyle satışta olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER