Bilim

Raspberry Pi ile çalışan solunum cihazı geliştirildi

raspberry pi solunum cihazı

Küresel koronavirüs salgını dönemindeki en önemli ihtiyaçlardan birisi de yoğun bakım ünitelerinde yeterli sayıda solunum cihazının bulunması. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok büyük şirket, bu dönemde solunum cihazı üretmek ve yoğun bakım ünitelerindeki ihtiyacı karşılayabilmek için çalışıyor. Kolombiya’da bir ekip de Raspberry Pi bilgisayar ve kolay bulunabilen parçalardan oluşan bir solunum cihazı geliştirdi.

Söz konusu cihazın tasarımı ve kaynak kodu, geçtiğimiz ay ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan ve tıbbi ekipman üretme konusunda tecrübesi olmayan bir kişi tarafından internette paylaşılmıştı. Mekanik mühendisi Marco Mascorro, bu tasarım ve kaynak kodundan yararlanarak solunum cihazını geliştirdi. Mascorro, solunum cihazlarına olan ihtiyacın fazlalığı nedeniyle bu tasarımı hayata geçirdiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının da fikrini alan Kolombiyalı mühendis, gelen geri bildirimler doğrultusunda cihazda bazı değişikliklere de gitti.

BBC’ye konuşan Mascorro, teknolojinin özellikle bu küresel salgın döneminde insanların karşısına çıkan pek çok sorunu çözebileceğine inandığını dile getirdi. Kolombiyalı ekip, geleneksel solunum cihazlarındaki parçaları bulmanın zorluğuna dikkat çekti ve bu nedenle geliştirdikleri cihazın ülke için önemli olduğunu belirtti.

Mascorro’nun tasarımındaki parçaların temini ise oldukça kolay. Örneğin, gerekli valfler otomobiller için yedek parça sağlayan iş yerlerinde veya tesisatçılarda rahatlıkla bulunabiliyor.

Bu yenilikçi ve düşük maliyetli solunum cihazı Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki iki üniversite hastanesinde hızlı bir teste tabi tutulacak. COVID-19 ile mücadeleyi bir yarışa benzeten test sorumlusu Omar Ramirez, tüm dünyanın hastalığa karşı mücadele ettiğini belirtti. Ramirez bu mücadelede kaynaklar ve deneyim çerçevesinde farklı yolların tercih edildiğini de sözlerine ekledi.

Raspberry Pi tasarımda hayati bir role sahip

Raspberry Pi, Mascorro’nun solunum cihazı tasarımında hayati bir role sahip. Düşük maliyetli ve küçük bir bilgisayar devre kartı olan Raspberry Pi’nin geliştirilmesinin temel amacı, kodlama öğretimine yardımcı olmasıydı. Ancak aradan geçen neredeyse sekiz yıllık dönemde, teknoloji meraklıları Raspberry Pi’yi birbirinden farklı alanlarda kullandı.

Solunum cihazlarında hava basıncının ve valflerin kontrol edilebilmesi için bir bilgisayar bulunması büyük önem taşıyor. Raspberry Pi de bu ihtiyacı en hızlı ve uygun şekilde karşılamayı başarıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER