Bilim

Dünya Sağlık Örgütü’den koronavirüs için küresel salgın açıklaması

koronavirüs
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Dünya çapında hızlı şekilde yayılan koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel salgın seviyesine çıkarıldı ve virüs için “pandemi” tanımı yapıldı. Şu anda dünya genelinde 114 ülkede 120 binin üzerinde COVID-19 vakası bulunuyor. Türkiye de bugün itibarıyla, resmi olarak duyurulan 1 vaka ile koronavirüs vakası görülen ülkeler arasında yer almıştı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom, örgütün virüsün yayılımını yakından takip etmeyi sürdürdüğünü dile getirdi. “Hem korku veren yayılma seviyesi ve ciddiyeti hem de telaşlandırıcı olan eylemsizlik seviyesinden dolayı derinden endişeliyiz.” dedi. “Ülkeleri her gün acil ve agresif adımlar atmaya çağırıyoruz.”

Koronavirüs salgınının kaynağı Çin, ancak son iki aylık süre içinde İtalya, İran, Güney Kore ve ABD gibi ülkelerde hızlı şekilde yayıldı. Test sürecinin yavaş şekilde ilerlemesi ve test kapasitesinin sınırlı olması da hastalıkla mücadeleyi olumsuz şekilde etkiliyor.

Adhanom, virüsün yayılmasının hâlâ kontrol edilebileceğini söyledi. Bu noktada Çin ve Güney Kore’yi işaret etti. Bu iki ülkede salgının gerileme eğilimi göstermeye başladığı dikkat çekiyor.

Kullanılan “pandemi” tanımlaması, DSÖ’ye göre “dünya çapında yeni bir hastalığın yayılması” anlamına geliyor. Aslında neyin pandemi seviyesine ulaştığı ve neyin ulaşmadığı konusunda kesin bir uzlaşma yok, aynı zamanda bu tanımın yapılmasına neden olan vaka veya ölen kişi sayısında da herhangi bir eşik bulunmuyor.

DSÖ, 30 Ocak tarihinde koronavirüsü küresel acil sağlık durumu kategorisine yükseltmişti. Şimdiye kadar, gereksiz panik yaratacağına dair endişeler nedeniyle salgın için küresel nitelendirmesini yapma konusunda isteksiz davranmıştı. Ne var ki, ülkeleri küresel salgına hazırlanmaları konusunda uyarmıştı.

Adhanom, geçtiğimiz şubat ayının sonunda düzenlediği bir basın toplantısında, “Şimdi küresel salgın terimini kullanmak gerçeklere uymuyor, ama kesinlikle korkuya neden olabilir.” demişti. “Gördüğümüz, dünyanın farklı bölgelerindeki farklı ülkeleri farklı şekillerde etkileyen salgınlardır.”

DSÖ, en son 2009 yılında H1N1 virüsünün yayılımı sırasında küresel salgın nitelendirmesini yapmıştı. Bu enfeksiyon dünya nüfusunun neredeyse dörtte birini etkilemişti. Ne var ki, o  karar gereksiz panik yarattığı gerekçesiyle eleştirilmişti. SARS ise, 26 ülkede insanları etkilemesine rağmen küresel salgın olarak nitelendirilmemişti. MERS için de aynı durum söz konusuydu.

İLGİLİ HABERLER