Bilim

Dünya Sağlık Örgütü Coronavirus için acil durum ilan etti

coronavirus
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Coronavirus salgını, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil sağlık durumu olarak ilan edildi. Geçen ayın başlarında ortaya çıkan bu virüs, neredeyse yirmi ülkeye yayıldı, binlerce kişi hasta oldu. Dünya çapında hem seyahat sektörü hem de ticari hayat etkilenir hâle geldi.

WHO genel direktörü Tedros Adhanom, dün düzenlenen basın toplantısında “Bunun ana nedeni Çin’de olanlardan değil, diğer ülkelerde olanlardan kaynaklanıyor.” dedi. “En büyük endişemiz virüsün, sağlık sistemlerini ele almaya hazır olmayan daha zayıf sağlık sistemlerine sahip diğer ülkelere yayılma potansiyeli.”

Koronavirüs, resmi olarak Uluslararası Öneme Sahip Acil Halk Sağlığı Durumu statüsüne alındı. Bu, “hastalığın uluslararası yayılması yoluyla diğer devletlere halk sağlığı riski oluşturduğu ve potansiyel olarak eşgüdümlü bir uluslararası müdahale gerektirdiği belirlenen olağanüstü bir olay? olarak tanımlandığını gösteriyor. WHO, son on yılda altıncı kez uluslararası acil sağlık durumu ilan etmiş oluyor.

Acil durum ilanına rağmen, WHO şu anda seyahat veya ticarete herhangi bir kısıtlama getirilmesini tavsiye etmiyor. Adhanom, ülkelerin kanıta dayalı halk sağlığı politikalarını uygulamasını, yanlış bilgilendirme ile mücadele etmesini, verileri paylaşmasını ve virüsün yayılmasını durdurmak için birlikte çalışmasını tavsiye ediyor. Ayrıca WHO, aşı ve tedavi geliştirme çabalarında bir hızlanma çağrısında bulundu ve virüsle başa çıkamayan zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelere destek verileceğini vurguladı.

Komite Coronavirus için acil sağlık durumu ilan etmeye bu kez ikna oldu

WHO çatısı altında bulunan Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Komitesi, devam eden halk sağlığı krizine ilişkin kanıtları incelemek ve acil durum ilan edilmesini tavsiye etmekle görevli. Komite, geçen hafta iki kez toplanmış ve her iki kez de acil durum bildirimi önerilip önerilmeyeceği konusunda yarı yarıya bölünme yaşamıştı. O zaman, küresel bir acil durum ilan etmek istemeyen komite üyeleri, bunu kanıtlayacak kadar yeterli vakaya Çin dışında rastlanmadığını söylemişti.

Komite başkanı Didier Houssin, basın toplantısı sırasında; artan sayıda vaka, etkilenen ülke sayısının artması ve bazı ülkelerdeki yolculara karşı alınan “şüpheli” önlemlerin haberleri nedeniyle acil durum ilan edilmesine karar verdiklerini söyledi.

Küresel bir sağlık acil durumunun ilan edilmesi WHO genel direktörüne, seyahat tavsiyeleri veya kısıtlamaları gibi bir hastalığın yayılmasını önleyebilecek ve etkilenen ülkelerdeki halk sağlığı önlemlerini gözden geçirmelerine izin verecek önerilerde bulunma hakkı tanıyor. Tavsiyeler ise sadece tavsiye statüsünde kalıyor, ülkelere bunların uygulanmasına yönelik herhangi bir baskı uygulanmıyor.

İLGİLİ HABERLER