Teknoloji

Raspberry Pi 5 resmi olarak tanıtıldı: Markanın kendi silikonunu kullanan ilk tam boy bilgisayar

raspberry pi 5

Raspberry Pi 4’ün lansmanından tam dört yıl sonra, Raspberry Pi şirketi, temel $35 versiyonu için RAM’ı ikiye katlama gibi minör güncellemeler dışında herhangi bir büyük değişiklik yapmadı. Ancak şimdi, marka resmi olarak Raspberry Pi 5’i tanıttı.Bu model, markanın kendi üretimi olan silikonu kullanan ilk tam boy bilgisayar olma özelliğini taşıyor.

Raspberry Pi 5, önceki model olan Raspberry Pi 4’ün CPU performansını ikiye hatta üçe katlıyor ve 800MHz VideoCore VII GPU sayesinde daha iyi grafik yetenekleri sunuyor. Şirket, yeni modelin işlemcisini, kriptografi genişlemeleri, çekirdek başına 512KB L2 önbellek ve paylaşımlı 2MB L3 önbellek ile birlikte 2.4GHz dört çekirdekli 64-bit Arm Cortex-A76 CPU olarak tanımlıyor.

Raspberry Pi 5’in yenilikçi özellikleri ve performans artışı

Cihaz, her biri 60 fps’ye kadar kare hızlarında 4K ekran çıkışı sunan çift HDMI portuna sahip. Ayrıca, yeniden yapılandırılmış bir Raspberry Pi Görüntü Sinyal İşlemcisi kullanarak “son teknoloji” kamera desteği de sunuyor. Raspberry Pi, daha hızlı transfer hızlarına olanak tanımak için toplam USB bant genişliğini daha da artırdı, iki kamera ve ekran kombinasyonunu daha iyi idare edebilmek için gereken bileşenleri ekledi, maksimum SD kart performansını ikiye katladı ve yüksek bant genişlikli çevre birimlerini desteklemek üzere gerekli düzenlemeleri yaptı.

Raspberry Pi 5’in ekim ayı sonundan önce satın alınabilir hâle gelmesi ve Ocak 2035’e kadar üretimde kalması bekleniyor. 4 GB varyantı ilgilenenlere 60 dolara mal olurken, 8 GB olanı ise 80 dolara satılacak.

Yeni Raspberry Pi 5, kendine özgü silikonu sayesinde ve sunduğu gelişmiş özelliklerle, piyasada bulunan diğer mini bilgisayarlarla rekabet etme kapasitesini artırıyor. Bu gelişme, Raspberry Pi’nin hem hobiistler hem de endüstriyel projeler için daha güçlü ve uygun maliyetli bir platform sunma hedefini sürdürdüğünün bir göstergesi sayılabilir.

Raspberry Pi 5, geliştiriciler ve teknoloji meraklıları arasında geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmeyi hedefliyor. Kendi silikonunu kullanarak, Raspberry Pi, mini bilgisayar pazarındaki rekabeti artırmayı ve kullanıcılarına daha güçlü bir donanım sunmayı amaçlıyor. Bu, Raspberry Pi’nin endüstri standartlarına uygun daha güçlü ve uygun maliyetli çözümler sunma yönündeki kararlılığını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER