Teknoloji

Raspberry Pi 4 için 8 GB RAM barındıran yeni seçenek

raspberry pi 4

Raspberry Pi Vakfı, Raspberry Pi 4’te bulunan RAM miktarını 75 dolarlık fiyat etiketiyle sattığı yeni bir cihazla birlikte 8 GB’ye çıkardı. Bu RAM artışının avantajından yararlanmak için de kuruluş, işletim sisteminin 64-bit tabanlı yeni versiyonunu erken beta olarak kullanıma sundu.

RAM dışında yeni Raspberry Pi 4, geçtiğimiz yılın haziran ayında duyurulan versiyondan farklı görünmüyor. Aynı ARM tabanlı CPU, HDMI, USB 3 ve Ethernet portları bu yeni donanımda da bulunuyor.

8 GB RAM, Raspberry Pi’nin büyüklüğü ve fiyatı düşünüldüğünde epey fazla sayılabilir. Bu yıl çıkan birçok amiral gemisi telefonda bu miktarda RAM’i görüyoruz. Ayrıca giriş seviyesi oyun bilgisayarları için de bu RAM seviyesi genelde yeterli oluyor. Raspberry Pi Vakfı, ek belleğin büyük parçalı yazılımları derlemekte, yoğun sunucu iş yüklerini kaldırmakta veya aynı anda birden fazla internet tarayıcı sekmesini açmakta yardımcı olabileceğini söylüyor. Raspberry Pi kitlesinin daha ilginç kullanımlarla gelmesinin fazla zaman almayacağını düşünüyoruz.

Bu artan RAM’den tam anlamıyla yararlanılması için kuruluş, Raspbian işletim sisteminin 64-bit tabanlı versiyonunun erken beta sürümünü de yayınladı. Raspberry Pi OS olarak yeniden adlandırılan bu Linux tabanlı işletim sistem şu anda hâlâ 32-bit kernel kullanıyor. Bu nedenle 8 GB RAM’in avantajlarından tam olarak yararlanamıyor. Eğer beta yazılımını çalıştırmazsanız, Pi 4 üzerinde Ubuntu ve Gentoo‘nun 64-bit tabanlı işletim sistemlerini kullanabilirsiniz.

8 GB RAM barındıran modelin yanı sıra Raspberry Pi 4’ün 4 GB ve 2 GB RAM’li versiyonları da var. Bunlar da sırasıyla 55 dolar ve 35 dolarlık fiyat etiketleriyle satılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER