Eğlence

Netflix benzeri mobil içerik servisi Quibi yayına başladı

quibi

Sadece mobil cihazlarda çalışan ve kısa biçimli içeriklere yoğunlaşan yayın servisi Quibi faaliyete geçti. CES 2020 sırasında gerçekleştirilen tanıtımda küresel lansmanın kademeli olarak yapılacağı söylenmişti. Bu servis bugün itibarıyla yurt dışında çeşitli ülkelerde faaliyete geçti. Quibi iOS ve Android uygulamaları yayınlandı. Ne var ki, Türkiye’de henüz uygulamalara erişim bulunmuyor.

Bu arada Quibi kullanıcılarına 90 gün gibi cömert bir ücretsiz deneme süresi de sunuyor. The Verge sitesinin belirttiğine göre, nisan ayı sonuna kadar Quibi.com üzerinden kayıt yaptıranların bu imkandan yararlanabileceğini belirtiyor. Ancak web sitesi üzerinden kayıt olmadan, doğrudan App Store üzerinden 90 günlük ücretsiz deneme süresini başlatmak mümkün oluyor.

ABD’de Quibi’nin reklamlı servisi 4.99 dolar, reklamsız servisi ise 7.99 dolarlık aylık ücret karşılığında sunuluyor. Diğer ülkelerde ise reklam gösteriminin yapıldığı bir abonelik seçeneği bulunmuyor. Quibi’yi denemek için ABD’de kayıtlı App Store hesabımız üzerinden giriş yaptık ve uygulamayı indirerek 90 günlük deneme süresini başlattık. İçerikler VPN bağlantısına ihtiyaç duyulmaksızın, Türkiye’deki bağlantı üzerinden izlenebiliyor.

quibi

Quibi İngilizce’de “hızlı atıştırmalıklar” teriminin kısaltmasına karşılık geliyor. Bu serviste yer alan tüm dizilerin uzunluğu 10 dakikanın altında. Ve her gün yeni bir bölümün yayınlanacağı da taahhüt ediliyor. Quibi başlangıçta 50 farklı yapımla faaliyete geçti. Dört tane orijinal senaryolu dizi yer alırken, geri kalanını da haberler, reality şov veya eğlence içerikleri oluşturuyor.

İçerik yayın servisindeki yapımların uzunluğu genellikle 4 ila 8 dakika arasında değişiyor. Bu da Quibi’yi mutfakta yemek hazırlarken veya kısa bir ara verip kahve içerken bir şeyler izlemek için fazlasıyla uyumlu hâle getiriyor. Yapımların değerinin de bir Netflix dizisinden beklediğiniz kalitede olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

İlk bakışta Quibi, YouTube’un seçkin içeriklerinin bir araya getirilmiş bir versiyonu gibi görünüyor. İnsanların dışarıda hareket hâlinde olup mobil cihazları sıklıkla kullandığı değil de, evde TV karşısında takılıp Netflix gibi servisleri tercih ettiği bir ortamda, Quibi’nin başlangıç için doğru zamanı seçip seçmediğinden emin değiliz. Yine de, alışılmış yayın servislerinden farklı formatta bir şeyler görmek ilgi çekici görünüyor. Umarız Quibi yakın zamanda Türkiye’de de erişime açılır.

İLGİLİ HABERLER