Teknoloji

Qualcomm, Apple’ın M3 işlemci serisiyle rekabete hazır

qualcomm

Qualcomm’un ekim ayında duyurduğu yeni Snapdragon X Elite PC çipi, Apple’ın en yeni silikon teknolojisiyle kıyasıya bir rekabete girişiyor. Qualcomm, bu yeni çiple, Apple’ın M2 Max çipine kıyasla %30 daha az enerji tüketerek zirve performansına ulaşabileceğini iddia ediyordu. Ancak rekabet ortamı sürekli değişiyor.

Apple, Qualcomm’un Snapdragon X Elite duyurusundan bir hafta sonra M3 serisi çiplerini ve ilgili dizüstü bilgisayarlarını tanıttı. Performans, özellikle Apple’ın henüz yapay zeka alanına tam anlamıyla girmemiş olması dikkate alındığında, en iyi karşılaştırma noktası oluyor. Qualcomm, yeni M3 çipine kıyasla tek çekirdekli CPU performansında lider ARM uyumlu rakibini geride bıraktığını söylüyor. Ayrıca, Oyron çipinin çok çekirdekli performansta M3’ten %21 daha hızlı olduğunu iddia ediyor.

Qualcomm, yazılım deneyimlerinde farklılıklar olabileceğini, ancak donanımın tutarlı bir ölçüt olduğunu belirtiyor. Şirketin kıdemli halkla ilişkiler yöneticisi Sascha Segan, Digital Trends’e yaptığı açıklamada, “macOS ve Windows işletim sistemleri farklı olduğu için deneyim aynı olmayacak, ancak kontrol edebildiğimiz tek şey donanım ve bu donanım iyi.” diyor.

Ekim ayında Qualcomm, Oyron CPU’sunu piyasadaki lider x86 CPU’dan daha hızlı olarak değerlendirdi. Ancak Intel de, 14. nesil Meteor Lake işlemcilerini duyurdu. Intel, bu çiplerle ilgili kendi özelliklerini paylaştı, bunlar arasında yapay zeka yetenekleri ve çeşitli performans istatistikleri, etkileyici entegre grafikler de bulunuyor. Qualcomm, henüz Snapdragon X Elite ile yeni seriyi karşılaştırma şansı bulamadı.

Snapdragon gücündeki PC’ler yolda

2024 ortasında Acer, Asus, Dell, HP, Honor, Lenovo, Microsoft Surface, Samsung ve Xiaomi gibi satıcılar tarafından sunulacak Snapdragon destekli PC’ler piyasaya çıkacak. Qualcomm, markasız referans cihazları içeride çalışanlar tarafından olumlu yorumlar alarak test ediyor. Bu cihazlar, sadece performans iyileştirmelerini değil, aynı zamanda cihaz üzerinde yapay zeka yeteneklerinin uzun süredir beklenen entegrasyonunu da vurguluyor.

Segan, Snapdragon destekli PC’lerin ilk sınıfından yararlanmak isteyen tüketicilere, şimdi dizüstü bilgisayar satın almamalarını ve gelecek yılın ortasına kadar beklemelerini öneriyor.

Qualcomm’un iddiaları büyük ve gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek için çok fazla beklememiz gerekmeyecek. Teknoloji dünyasında heyecanla beklenen bu gelişme, rekabeti yeni bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER