Teknoloji

Apple yeni nesil M3, M3 Pro ve M3 Max işlemcilerini duyurdu

apple m3

Apple, bilgisayar teknolojisinin geleceğini şekillendireceğinin altını çizdiği yeni çip serisini tanıttı. M3, M3 Pro ve M3 Max, kişisel bilgisayarlar için endüstrinin ilk 3-nanometre çiplerini sunuyor. Bu çipler, sonraki nesil GPU mimarisi ile birlikte dramatik performans iyileştirmeleri, daha hızlı bir CPU ve Neural Engine, daha fazla birleşik bellek desteği sağlıyor. Bu yepyeni çipleri yeni nesil MacBook Pro ve iMac modelleriyle birlikte geliyor.

Apple, M3, M3 Pro ve M3 Max çiplerinin endüstri lideri 3-nanometre işlem teknolojisi kullanılarak üretilen ilk kişisel bilgisayar çipleri olduğunun altını çiziyor. Bu, daha fazla transistörün daha küçük bir alana sıkıştırılmasını ve hız ile verimliliğin artırılmasını sağlıyor. M3 ailesi çipler, Apple silikonu için M1 çip ailesinin lansmanından bu yana ne kadar ileri geldiğini gösteriyor.

Apple M3 işlemci ailesinin CPU ve GPU özellikleri

M3 ailesinin çipleri, Apple silikonu için şimdiye kadarki en büyük grafik mimarisi sıçramasını temsil eden bir sonraki nesil GPU’ya sahip. GPU, Dynamic Caching adı verilen yeni bir teknoloji sunar ve Mac’e ilk kez donanım hızlandırmalı ray tracing ve mesh shading gibi yeni oluşturma özellikleri getiriyor. Oluşturma hızları artık M1 ailesi çiplerine göre 2.5 kat daha hızlı.

M3, M3 Pro ve M3 Max, performans çekirdeklerinin ve verimlilik çekirdeklerinin sırasıyla M1’e göre %30 ve %50 daha hızlı olduğu bir sonraki nesil CPU’yu içeriyor. Neural Engine, M1 ailesi çiplerindeki Neural Engine’den %60 daha hızlıdır. Yeni bir medya motoru, AV1 çözümlemesini destekler, bu da Netflix veya YouTube gibi içerik akış hizmetlerinden daha verimli ve yüksek kaliteli video deneyimleri sağlıyor.

M3 ailesinin her bir çipi, Apple silikonunun bir alameti farikası olan birleşik bir bellek mimarisine sahip. Bu, yüksek bant genişliği, düşük gecikme ve eşsiz enerji verimliliği sunar. Ayrıca, 128GB’a kadar bellek desteği, AI geliştiricilerin milyarlarca parametre ile daha büyük transformer modelleri üzerinde çalışmasına olanak tanıyor.

M3, M3 Pro ve M3 Max, güçlü makine öğrenimi (ML) modellerini hızlandırmak için geliştirilmiş bir Neural Engine’e sahip. M3 ailesinin tüm çipleri, en popüler video kodeklerini donanım hızlandırması ile sağlayan gelişmiş bir medya motoruyla geliyor. Ayrıca medya motoru, ilk kez AV1 çözümlemesini destekler, bu da daha güç verimli playback ve daha uzun pil ömrü sağlıyor.

  • apple m3

Apple’ın M3, M3 Pro ve M3 Max çipleri, bilgisayar teknolojisinin geleceğini yeniden şekillendiriyor. 3-nanometre işlem teknolojisi, sonraki nesil GPU mimarisi, hızlanmış CPU ve Neural Engine performansı, daha geniş birleşik bellek desteği ve donanım hızlandırmalı medya motoru ile bu çipler, Mac’in performans ve verimlilikte yeni standartlar bellemesini sağlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER