Teknoloji

Qualcomm ve Broadcom 14 Şubat’ta satış görüşmesi için masaya oturacak

qualcomm stable diffusion ai
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm broadcomQualcomm Broadcom tarafından sunulan ve toplam değeri 121 milyar dolar olan ikinci teklifi de reddetmişti. Broadcom’un “son ve en iyi teklif” olarak nitelediği paket, Qualcomm tarafından iki gerekçeyle geri çevrilmişti.

Geri çevirme gerekçelerinden biri, Qualcomm’un Broadcom tarafından hisselerine biçilen 82 dolarlık değeri yetersiz bulması olmuştu. Şirket, olası bir anlaşmanın resmi düzenleyici kurumlar tarafından reddinin de kendisi için “devasa ve onarılamayacak” hasarlara yol açacağını savunmuştu. Qualcomm, bu nedenle anlaşmanın onaylanmaması durumunda kendisine ödenecek ücretin normalde uygulanan yüzde 3-4 oranından daha yüksek olmasını istemişti. Broadcom’un bu isteğe olumlu baktığı ve Qualcomm’a teklifinin yüzde 6’ına tekabül eden 8 milyar dolar civarı bir rakamı anlaşma gerçekleşmese bile ödemeye hazır olduğu söyleniyor.

Qualcomm’un başkanı Paul Jacobs, değerleme konusunda Broadcom CEO’su Hock Tan ile bir araya gelme teklifinde bulunmuştu. Jacobs, Broadcom’un bir Qualcomm hissesi için 60 dolar nakit ve 22 dolar değerinde Broadcom hissesinden oluşan teklifinin Qualcomm’un onay sürecindeki 38 milyar dolarlık NXP anlaşmasının değerini yansıtmadığını savunmuştu. Qualcomm’un NXP’yi bünyesine katması için sadece Çin’den resmi onayın gelmesi bekleniyor. Bu onay için bekleyiş devam ederken, Qualcomm ve Broadcom da süreci pazarlık masasına taşımaya hazır görünüyor.

Qualcomm ve Broadcom arasındaki ilk görüşme 14 Şubat’ta gerçekleşecek. Tarafların görüşmelerde uzlaşamaması durumunda Broacom, Qualcomm’un yönetim kurulunu kontrol etmek için bir “vekalet savaşı” yürütmeye devam edecek. Qualcomm’un yönetim kurulundaki seçim 6 Mart tarihinde gerçekleştirilecek. Görüşme sürecinde iki şirketin de vekil danışmanlık şirketleri ISS ve Glass Lewis’ten tavsiye aldığı belirtilirken, bu süreçte mevcut yönetim kurulu üyeleri Broadcom tarafından aday olarak gösterilen yeni üyelere karşı koltuklarını korumaya çalışacak. Olası bir değişiklik durumunda Broadcom’un Qualcomm’u satın alması büyük ölçüde kolaylaşacak.

Qualcomm Broadcom tarafından satın alınırsa Apple’ı geri kazanabilir mi?

Snapdragon serisi mobil yongalarıyla bilinen Qualcomm, neredeyse tüm akıllı telefon üreticilerine bileşen tedarik ediyor. Ancak 2017’nin başından bu yana Apple ile bir hukuk savaşına giren şirket, CDMA iPhone’lar için modem yongası tedarik etme işini Intel’e kaybetmişti. Qualcomm Broadcom tarafından satın alındığı takdirde Apple ile olan ilişkilerinin düzelip düzelmeyeceği de merak edilen konular arasında yer alıyor. Mevcut işaretler, en azından kısa vadede böyle bir durumun söz konusu olmadığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER