Teknoloji

Apple, Amazon ve Google destekli akıllı ev girişiminin adı değişti

project chip matter

Apple, Google, Amazon gibi devlerin arkasında olduğu akıllı ev teknolojileri ortaklığı Project CHIP artık yeni bir isme sahip: Matter.

Girişimin, merkezinde Zigbee Alliance olmak üzere 2019’da ilk kez hayata geçirilmesinin ardından, yapılanlar çalışma yeni ve resmileştirilmiş bir standartla sonuçlandı. Temel amaç yine de aynı; hem üreticilerin hem de kullanıcıların yararlanmasına olanak tanıyan daha birlikte çalışabilir ve güvenli bir akıllı ev oluşturmaya yardımcı olmak.

Yeniden markalaşma hamlesi, 2021’in sonlarında dağıtılması beklenen ilk Matter sertifikalarından önce geliyor. Yeni marka ve logo aşağıda görüldüğü gibi farklı cihazlarda yer alacak.

Yeni marka ve logoyla müşterilerin, Matter’ın serbest akış sistemi altında hangi cihazların çalıştığını hızlı bir şekilde fark etmesi sağlanacak. Bu sistem, başlangıçta bir şeyleri birbirine bağlamak için Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth Low Energy ve Thread’i kullanacaktır. Artık akıllı bir ampulün seçilen bir akıllı asistan veya cihazla çalışıp çalışmayacağı konusunda müşterilerin endişelenmesine gerek olmayacak. Evrensel olarak kabul edilen Matter sertifikası alan herhangi bir cihazla çalıştığından emin olacaksınız.

Fikir, akıllı evin tüm alanlarını bir araya getirmek olduğu için, Matter’ı sadece büyük isimler desteklemiyor. 180’den fazla marka, spesifikasyonların, test araçlarının ve sertifika programlarının hayata geçirilmesiyle ilgileniyor.

Birlik, bir yazılım güncellemesinin zaten akıllı evlerde bulunan cihazları Matter standardına hazır hâle getireceğini de belirtiyor. Böylelikle sadece yeni cihazlar değil, akıllı evlerdeki mevcut cihazlar da sertifikasyonun avantajlarından yararlanacak.

Sonuç olarak bu değişiklik, hem birlik içindeki markalar, hem de kendi markasını Connectivity Standards Alliance olarak değiştiren duyuran Zigbee Alliance için de ileri doğru atılmış önemli bir adım niteliğini taşıyor.

Amaç çok basit. Şu ana kadar akıllı ev pazarına tek bir standardın hakim olamadığını düşünürsek mantıklı bir hedef, ancak projenin büyük oyuncuları buluşturup buluşturmayacağını ve gerçekten günlük kullanım için daha basit, daha güvenli ve daha etkil ibir sistem oluşturup oluşturmayacağını zaman gösterecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER