Teknoloji

Polonya’dan Avrupa Birliği’nin tartışmalı telif yasasına itiraz

polonya avrupa birligi

Avrupa Birliği‘nin tartışmalı telif hakkı yasasıyla ilgili olarak üye devletlerden bazılarının endişeleri daha önce gündeme gelmişti. Bu endişeler sonunda resmi bir itiraza dönüştü. Polonya Avrupa Birliği telif yasasına sansürün önünü açacağı gerekçesiyle Avrupa Adalet Mahkemesi’nde itiraz etti.

Polonya’nın şikayetinin temelinde yeni yasanın içerik filtreleme zorunluluğu bulunuyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Konrad Szymanski, bu zorunluluğun hem Polonya’nın kendi yasalarına hem de Avrupa Birliği bünyesindeki anlaşmalara aykırı olduğunu dile getirdi.

Polonya, Avrupa Konseyi’nde yapılan oylama sırasında yeni telif yasasına karşı çıkan altı üye ülkeden biriydi. Finlandiya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve İsveç de yeni yasanın aleyhine oy kullanmıştı.

Yeni telif yasasına yönelik itirazların temelinde içerik filtresinin otosansüre yol açacağı endişesi bulunuyor. Web aramalarında sonuç sayfalarının bariz şekilde boş kalması ve içerik üreticilerinin ürkütülmesi de yasaya karşı çıkanların öne sürdüğü gerekçeler arasında bulunuyor.

Polonya Avrupa Birliği telif yasasına yönelik itirazının temeline ifade özgürlüğünü koyuyor. Mahkemenin bu itirazı nasıl değerlendireceği konusunda şimdiden bir şey söylemek pek kolay değil. Yine de Polonya’nın itirazının istenmeyen sonuçlara dikkat çekme konusunda etkili olabileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER