Eğlence

Etkileşim odaklı yeni nesil podcast platformu Poddy yayın hayatına başladı

poddy
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Günümüzde podcast içerikleri büyük ilgi görüyor. Apple, Google ve Spotify gibi büyük teknoloji şirketleri bu alana büyük yatırım yapıyor. Temelleri iki Türk girişimci tarafından Londra’da atılan yeni podcast platformu Poddy, faaliyete geçti. Podcast içeriklerine erişebilirlik, çeşitlilik ve içerik üreticisi açısından sürdürülebilirlik unsurları göz önünde bulundurularak geliştirilen uygulamanın en dikkat çekici özelliği ise dinleyicilerin de hem sesli içerikler hem de etkileşim fonksiyonlardan faydalanarak podcast üreticilerine seslerini duyurabilmesi ve kendi sesli içeriklerini üretebilmesi.

Platforma şu an için sadece iOS cihazlar üzerinden erişim mümkün. Uygulama ile podcast yayınlarını dinlemek, “podcaps” olarak ifade edilen maksimum 60 saniyeye kadar ses kayıtları paylaşılabiliyor ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurulabiliyor.

18 Ocak 2023 tarihinde kullanıcı deneyimini geliştirmek ve özellikleri test etmek amacıyla test sürümüyle kullanıma açılan Poddy’ye bu süreçte toplamda 500 kişi katılım gösterdi. 24 Şubat 2023’te ise beta versiyonun genel kullanıma açılmasıyla birlikte 5 gün içerisinde 1000’den fazla kayıtlı kullanıcı platformu kullanmaya başladı.

Poddy yöneticileri etkileşimin önemine dikkat çekiyor

Platformun kurucu ortağı ve pazarlama şefi Erman Darıcı, platformu şu sözlerle değerlendirdi: “Poddy’de alışık olduğumuz sosyal medya platformlarında mevcut olan yorum, beğeni ve paylaşım gibi güçlü etkileşim fonksiyonlarını podcast’in erişim kolaylığı sunan çok sesli dünyası ile buluşturuyoruz. Dinleyiciler Poddy’de dinledikleri içerikler hakkındaki düşüncelerini bu sayede içerik üretici veya diğer dinleyiciler ile özgürce paylaşabiliyorlar; içeriği beğenerek paylaşımdan memnun kaldıklarını kolayca belirtebiliyorlar.

Paylaşım ise Poddy’nin yenilikçi formatında önemli bir yere sahip. Bu noktada öncelikle Poddy ile birlikte keşfettiğimiz ve bizim “podcaps” adını verdiğimiz içerik türü karşınıza çıkıyor. Podcaps, uygulama üzerinden paylaşabildiğiniz maksimum 60 saniyelik ses kayıtlarını temsil ediyor. Uygulamanın tüm kullanıcıları tarafından ses kaydedilerek oluşturulabildiği gibi beğenilen bir podcast’in 60 saniyeye kadarlık bir kısmının alıntılanmasıyla da podcaps oluşturmak mümkün oluyor. Alıntı veya kayıt amacıyla fark etmeksizin podcaps ile Poddy’de içerikleri yaygınlaştırmak ve bu sayede içerik üreticiler için daha geniş kitlelere ulaşmak kolay hale geliyor. Bu özellikleri ile Poddy hem Türkiye’de hem de dünyada “Podcast Player” formatındaki diğer tüm platformlardan ayrılarak, herkesin sesini duyurabileceği çok sesli bir podcast platformu olma özelliği taşıyor. 

poddy

Platformda yer alan etkileşim özelliklerini kişisel kılmak üzere, Poddy’de her kullanıcı kişiselleştirilebilir bir profile sahip oluyor. Kullanıcıların profillerinde tüm podcaps kayıt ve alıntıları, varsa podcast yayınları, kullanıcının üretimine ortak olduğu ya da etiketlendiği podcaps/podcast yayınları ve dilerse dinlediği içerikler bu profilde görüntülenebiliyor. Bu profiller aracılığıyla Poddy’nin bir kullanıcısı olan herkes platformdaki diğer içerik üretici ve dinleyicileri takip edebiliyor ve onlar tarafından takip edilebiliyor. Bu sayede de Poddy aynı zamanda bir sosyal medya platformundan farksızdır ancak yenilikçi olarak podcast odaklıdır.”

Platformun CEO’su Cüneyt Göktürk ise şu ifadeleri kullandı: “Podcast içerik üreticileri için motivasyon sağlayarak üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak ve dinleyicilerin de beğendikleri içerik üreticilerini destekleyebilmelerini mümkün kılacak “Clap” adını verdiğimiz bir özelliği de Poddy’de hayata geçiriyoruz. Bu özellik ile dinleyiciler Poddy aracılığıyla içerik üreticiyi desteklerken üreticinin de bu yolla gelir elde etmesi mümkün hale gelecek. Yakın dönemde getireceğimiz bir fonksiyon ile dinleyiciler için içerik bulma noktasında yeni olasılıklara kapı aralayacağız. Bu fonksiyon ile bir kelime aratıldığında ilgili kelime başlıkta veya açıklamada yer almasa dahi o kelimenin sesli olarak telaffuz edildiği içerikleri bulmak ve bu kelimenin geçtiği kısmı dinleyebilmek mümkün olacak. Arama alanında halihazırda görsel deneyimi arttırılmış ilgi çekici ve kolay bir arama deneyimi sunuyoruz. Bunun yanı sıra erişilebilirlik vizyonumuz ve global bir teknoloji şirketi olma hedefimizle hem kaydedilen hem de dinlenen içeriklerin yapay zeka entegrasyonu ile farklı dillere doğrudan uygulama üzerinden çevrilmesine olanak tanıyan bir özellik üzerinde çalışıyoruz. Buna ek olarak kapsayıcılık odağımızla fırsat eşitliği oluşturmak adına sesli içeriklerin işaret diline dönüştürülmesi ve işaret dilinin sesli hale getirilmesine olanak tanıyacak bir özelliği gelecekte hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Benzer şekilde yazılı içeriklerin sesli, sesli içeriklerin yazılı içeriğe dönüştürülmesi için de uygulamaya entegre edeceğimiz yapay zeka çözümü üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Yepyeni çok sesli podcast platformu olma özelliğini formatına derinlemesine işleyen Poddy’de, kullanıcıların podcaps oluştururken ister birlikte ister ayrı ayrı kayıt ekleyerek tek bir içerik oluşturma imkanına sahip olacağı, yapılan kayıtların ise ayrı dosyalar halinde düzenlenebileceği bir özelliği kullanıma sunacağız. Kısacası, sahip olduğu mevcut özellikler ve gelecekte aktif hale gelecek özellikleri ile Poddy için dünyada tek ve öncü bir “Super App” diyebiliriz.”

İLGİLİ HABERLER