Teknoloji

Plüton’un yeni fotoğrafı ikinci buzul sıradağı gösteriyor

pluton-fotograf-220715

NASA’nın New Horizons uzay aracı Plüton’un bir başka buzul sıradağının fotoğrafını çekti. Bu seferki buzuldağı cüce gezegenin ünlü kalp bölgesinin güneybatı tarafında yer alıyor. Yükseklik 800 metre ile 1.6 kilometre arasında değişiyor ve bu sıradağlar konum olarak Plüton’un diğer sıradağı olan ve daha önce New Horizons tarafından fotoğraflanan Norgay Montes’in yaklaşık 109 kilometre kuzeybatısında konumlanıyor.

Bu yeni dağ sırası Plüton’un kalbinin içinde bulunan ve Sputnik Planum olarak adlandırılan buzul tabakaların batı kısmında bulunuyor. Dağların diğer tarafında da Cthulhu olarak adlandırılan büyük ve karanlık ekvatorsal bölge başlıyor. NASA araştırmacıları Sputnik Planum’un nispeten genç olduğunu, yaşının 100 milyonun altında olduğunu düşünüyor. Ancak karanlık bölgelerin yaşı milyarlara dayanıyor.

 

 

New Horizons Jeoloji, Jeofizik ve Görüntüleme Ekibi lideri Jeff Moore, doğudaki genç ve donmuş tabakalar ile batıdaki yoğun kraterli yüzey arasında doku farklılıklarının bulunduğunu söyledi. Açık ve koyu materyaller arasında karmaşık bir etkileşim bulunduğunu ve bunu anlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Yukarıdaki fotoğraf New Horizon’un Uzun Mesafeli Keşif Görüntüleyicisi (LORRI) tarafından 14 Temmuz tarihinde, uzay aracı Plüton’dan yaklaşık 77 bin kilometre uzaktayken çekildi. Fotoğraf dünyaya 20 Temmuz tarihinde ulaştı. NASA önümüzdeki cuma günü daha fazla New Horizons görüntüsü elde etmeyi bekliyor.

nix-hydra-fotograf-220715

 

 

Bu arada yine LORRI tarafından 14 Temmuz tarihinde çekilen Plüton’un küçük ayları Nix ve Hydra’nın yeni fotoğrafları da yayınlandı. Nix’in genişletilmiş renki fotoğrafı bu ayın pembemsi bir fasülye şekerine benzediğini gösteriyor. Hydra’nın fotoğrafında ise çeşitli kavisler ve çukurlar barındıran simetrik olmayan bir ayı görüyoruz. Bu aylar Güneş Sistemimizin geneline hakim olan çoğu küre şeklinde olan ayların zıttı nitelikler taşıyor.

New Horizon’ın LORRI ekipmanı bu fotoğrafları 14 Temmuz tarihinde, Nix’ten 164 bin kilometre, Hydra’dan ise 230 bin kilometre uzaktayken çekti. Bulanık olmalarına rağmen bu fotoğraflar daha önce çekilmiş olan pikselleşmiş fotoğraflara göre büyük aşama kaydedildiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER