Teknoloji

Pil ömrünü iki saate kadar uzatabilecek Chrome güncellemesi yolda

google chrome

Chrome internet tarayıcısı pili sömüren bir canavar olarak bilinir. Eğer bir seferde birçok sekme açarak internette gezinmeye meyilliyseniz, dizüstü bilgisayarınızın pilinin daha hızlı şekilde bittiğini fark edebilirsiniz. Ancak Google bunu düzeltmeyi hedefliyor.

TheWindowsClub tarafından verilen habere göre, Chrome 86’da yer alacak bir özellikle birlikte gereksiz JavaScript zamanlayıcıları ve izleyicileri bir sekme arka plandayken kapatılacak. Böylelikle de enerji tüketimi azaltılacak. Örneğin, kaydırma pozisyonunu takip eden izleyiciler devre dışı kalacak.

Doğru şartlarda elde edilecek kazancın önemli seviyelerde olabileceği belirtiliyor. Google’ın arka planda açık 36 sekme ve ön planda açık alan boş bir sekmeyle yaptığı testte iki saatlik pil ömrü kazandığı belirtiliyor. Uç koşullarda gerçekleştirilen bu testin sonuçlarının etkileyici olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Bir YouTube videosu oynatırken elde edilen kazanç ise o seviyede yüksek görünmüyor. Ancak en yoğun test bile pil ömrüne 36 dakikalık çalışma ömrü ekliyor.

Sözünü ettiğimiz özellik erken Chrome 86 derlemelerinde bir “flag” yardımıyla kullanılabiliyor. Bununla birlikte son kullanıcılara ulaşmaya başladığında hem masaüstü hem de mobil versiyonlarında kullanılabileceği de belirtiliyor. Ne var ki, Chrome’un son kullanıcılarla buluşacak bir sonraki yeni versiyonuna yetişip yetişmeyeceği bilinmiyor. Üstelik bu özelliğin askıya alınması da ihtimal dahilinde bulunuyor.

Eğer bu pil ömrünü artırıcı özellik çıkarsa, dizüstü bilgisayar kullanıcılarının en büyük şikayetlerinden bir tanesi de çözüme kavuşmuş olacaktır. Apple ve Microsoft gibi şirketler internet tarayıcılarının pil ömrü tarafında Chrome’a karşı üstünlüğünü sürekli öne çıkarıyor. Google’ın kendi testlerinde de Safari’nin önde olması gibi, diğer şirketler de testlerinde Chrome’un önünde olduklarının altını çiziyor. Ancak aradaki fark çok yüksek olmamalı ki, kullanıcıların internet tarayıcı tercihleri ihtiyaçlardan çok tercihlere göre belirleniyor.

İLGİLİ HABERLER