Teknoloji

Pentagon askerlerin tesislerde coğrafi konum servislerini kullanmalarını yasakladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

pentagonABD’de geçtiğimiz cuma günü yürürlüğe giren bir karar ile Amerikan ordusu üyelerinin hem kişisel hem de ordu tarafından tahsis edilen cihazlarında coğrafi konum servislerini kullanması yasaklandı. ABD Savunma Bakanlığı veya yaygın bilinen ismiyle Pentagon tarafından alınan karar akıllı telefonları, akıllı saatleri ve GPS özelliğine sahip diğer cihazları kapsıyor. Söz konusu yasak, ABD Silahlı Kuvvetleri’nin faaliyet alanları içinde geçerli olacak.

Bu yasak kararının alınmasının nedeni ise geçtiğimiz aylarda yaşanan bir olay. ABD dışındaki bazı Amerikan üslerinin konumları ve ısı haritaları, Strava isimli fitness uygulaması üzerinden dışarıya sızmıştı. Strava ise söz konusu ısı haritalarını tesislerde koşu yapan Amerikan askeri kullanıcıları sayesinde oluşturmuştu. ABD’de bu durum bir tehlike teşkil etmese de, Amerikan üslerinin haritalardan bile çıkarıldığı bazı ülkelerde ciddi bir güvenlik açığı olarak değerlendirilmişti.

Olayın ortaya çıkmasının ardından bir süre bekleyen üst düzey Pentagon yetkilileri, mobil cihazlardaki GPS fonksiyonunun bir risk olduğuna ve GPS verilerinin, uygulama geliştiricileri gönüllü olarak dış dünya ile paylaşmasa bile, bir güvenlik tehdidi oluşturduğuna karar verdi.

Amerikan ordusu mensupları cihazlarını kullanmaya devam edebilecek. Ancak bunun için telefonlarındaki konum servislerini devredışı bırakmaları gerekecek. Karara uymayan askeri personel cezalandıracak. Pentagon tarafından alınan karar bazı uygulamaları Amerikan askeri personeli için işlevsiz kılsa da, bunun daha sıkı güvenlik için küçük bir fedakârlık olduğu belirtildi.

İLGİLİ HABERLER