Ulaşım

Paris olimpiyat seyircilerini uçan taksilerle taşıyacak

paris 2024

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Zaten popüler bir şehir olan Paris’in nüfusunun olimpiyat döneminde iyiden iyiye artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Şehirdeki kalabalığın artmasıyla birlikte ulaşımda sıkıntı yaşanması ihtimali de yükseliyor. Ancak teknolojinin yardımıyla bu sorun bir çözüme kavuşabilir.

Airbus, Aeroports de Paris ve Paris Ulaşım İdaresi, Charles De Gaulle Havalimanı’ndan şehir merkezine otonom olarak uçabilen drone’larla yolcu taşımanın uygulanabilir olup olmadığını inceliyor. Havalimanından otobüs veya trenle Paris’in merkezine ulaşmak yaklaşık bir saat sürüyor. Drone’lar sayesinde bu sürenin kısalması ve ziyaretçilere şehrin ve olimpiyatın tadını çıkarmak için daha fazla zaman kalması hedefleniyor. Hâlihazırda uçan taksilerin altı dakikalık aralıklarla havalanması öngörülüyor.

Aeroports de Paris’in, başkentin şehir merkezindeki uçan taksi merkezi için 2019’un sonuna kadar bir yer seçmesi gerekiyor. Merkezin yer seçiminin ardından yaklaşık 18 ay içinde hazır hâle gelmesi planlanıyor. Şirketten verilen bilgiye göre, testler sırasında ilk etapta mevcut helikopter rotalarından birinin uygunluğu denetlenecek.

Bu planın sorunsuz şekilde işlemesi için pek çok parçanın birbirine oturması büyük önem taşıyor. Öncelikle taksilerin hem güvenli olmaları hem de havada yeterince kalmalarına yetecek enerjiye sahip olmaları gerekiyor. Buna ek olarak, uçan taksilerin mevcut ulaştırma mevzuatına uygun hâle getirilmeleri de büyük önem taşıyor. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesinde sistemin gerekli olgunluk seviyesine ulaşması pek şaşırtıcı olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER