Teknoloji

Panasonic en son plazma panelini geliştirdi, plazma televizyon satışları devam edecek

Panasonic’in en yeni televizyonu ZT60, şirketin bugüne dek ürettiği en iyi plazma televizyon. Ancak ZT60’ı özel kılan tek niteliği ”en iyi” olması değil. Bu model Panasonic’in Ar-Ge departmanından çıkan son plazma panel olması açısından da ayrı bir öneme sahip. Dolayısıyla ZT60’ın plazma alanında sahip olduğu ”en iyi” ve ”en son” sıfatlarını sürekli koruyacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

panasonic-zt60-110413

Panasonic’in plazma panel için Ar-Ge çalışmalarını sonlandıracağına yönelik haberler ilk olarak geçtiğimiz aralık ayında gündeme gelmiş, beklenen kapanış da geçtiğimiz ay gerçekleşmiş ve şirketin 2014’te plazma pazarından çekileceği belirtilmişti. The Verge sitesine konuşan Panasonic görüntü biriminin başkan yardımcısı Kiyoshi Okamoto, gelişme sürecinin sona erdiğini ve ZT60’ın şirket tarafından geliştirilen son plazma panel olduğunu doğruladı. Geliştirme ve üretimin aynı şeyler olmadığının altını çizen Okamoto, Panasonic’in en azından 2014’e kadar plazma televizyon üretimini sürdürmek istediğini söyledi ve bunun müşterilerine karşı sorumlulukları olduğunu belirtti.

Plazma paneller için Ar-Ge çalışmalarının yeniden başlamasının plan dahilinde olmadığını ifade eden Okamoto, OLED’in Panasonic adına gelecekteki kilit ürünlerden biri olduğunu belirtti. Plazma geliştirmede çalışan bazı mühendisleri OLED çalışmalarına yönlendiren Panasonic’in OLED’de izleyeceği yol haritası şu an için tam anlamıyla bilinmiyor. Şirket Sony ile birlikte geliştirdiği OLED prototipini geçtiğimiz ocak ayında düzenlenen CES 2013’te görücüye çıkarmıştı. Okamoto şirketin OLED konusunda öncelikli olarak kurumsal satışlara odaklanabileceğini de sözlerine ekledi.

Panasonic’i plazma geliştirmeyi sonlandırmaya iten en önemli sebep olarak LCD’nin pazardaki hakimiyetini göstermek mümkün. 2012’de plazma sevkiyatları bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında düşerken, LCD için bu oran yüzde 1 seviyesinde kalmıştı. LCD’ye olan bu ilgiden olumsuz etkilenmesine rağmen, Panasonic’in 2013 modellerinin yarısını plazma televizyonlar oluşturuyor. Şirket olarak plazmaya çok büyük yatırım yaptıklarını belirten Okamoto, en azından pazarlama kısmında LCD’ye biraz daha yatırım yapmaları gerektiğini ifade etti.

Plazmaya noktayı koyma kararı veren Panasonic’in finali güzel bir yerde yaptığı söylenebilir. 60 ve 65 inç’lik modellere sahip olan televizyon haziran ayında yurt dışında satışa sunulacak.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER