Teknoloji

OpenAI: Elon Musk tarafından ortaya atılan iddialar tutarsız

openai chatgpt

Elon Musk, kısa süre önce ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI aleyhine dava açmıştı. Şirket tarafından mahkemeye sunulan savunmada, Musk ile hiçbir şekilde bir anlaşma yapılmadığı belirtildi. Musk dava dilekçesinde OpenAI’ın kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak yola çıktığını belirten bir “kurucu anlaşma” imzaladığını, ancak bu anlaşmayı ihlâl ettiğini öne sürmüştü.

OpenAI’a göre, Musk’ın iddiaları “karmaşık ve çoğu zaman tutarsız gerçekler üstüne kurulu önermelere” dayanıyor. Şirket, bahsi geçen kuruluş anlaşmasını ise “Musk’ın başlangıçta desteklediği, sonra terk ettiği ve daha sonra onsuz başarısını izlediği bir girişimin meyveleri üzerinde hak edilmemiş hak iddia etmek için uydurduğu bir kurgu” olarak nitelendirdi.

OpenAI, Musk’ın şirketin kontrolünü ele geçirmek istediğini ve bunu mümkün kılacak kâr amaçlı bir yapıyı desteklediğini gösteren kanıtların da bulunduğunu belirtti. Musk dava dilekçeside kendi fikirleri takip edilmediği için projeyi desteklemeyi bıraktığını dile getirmişti.

OpenAI’dan gelen son açıklama, şirketin bu ayın başlarında paylaştığı bir blog yazısını yansıtıyor. Söz konusu blog yazısında Musk’ın hâlâ şirketle bağlantılı olduğu dönemde Musk’a giden ve Musk’tan gelen e-postalara yer verilmişti. Bu e-postalara göre Musk, OpenAI’ın kâr amacı güden bir yapıya dönüştürülmesine yönelik planlardan haberdardı ve bunu destekliyordu. Hatta CEO olarak şirketin tam kontrolünü ve çoğunluk hissesine sahip olmayı bile istiyordu. Musk, gerekli finansmanın sağlanması için OpenAI’ın Tesla’ya bağlanması önerisini de kabul etmişti. Ancak süreç tarafların anlaşamaması ve Musk’ın OpenAI’dan çekilmesiyle sonuçlandı.

OpenAI: Musk’ın çelişkili açıklamaları karşısında gerçek açıkça görülüyor

OpenAI’ın mahkemeye sunduğu açıklamada şu ifadeler de yer alıyor: “OpenAI’nin elde ettiği olağanüstü teknolojik gelişmeleri gören Musk, artık bu başarıyı kendisi için istiyor. Musk, bu davayı insanlık için açtığını iddia ediyor. Oysa gerçek, Musk’ın çelişkili savunmaları karşısında bile açıkça görülüyor. Asıl isteği projeyi kendi ticari çıkarlarını ilerletmek yönünde kullanmak.”

Musk geçen yıl xAI adlı kendi yapay zekâ şirketini kurdu ve “evrenin gerçek doğasını anlamak” gibi büyük bir hedef belirledi.

OpenAI’ın, Musk’ın teknolojisini hiçbir zaman açık kaynak olarak kullanma niyetinde olmadığını bildiğini iddia ettiği blog gönderisini yayınlamasından birkaç gün sonra milyarder, xAI’nin Grok chatbot’unu açık kaynak olarak kullanacağını duyurdu. OpenAI’da bir kazı çalışması olsa da, açık kaynak kullanan Grok aynı zamanda geliştirici topluluğundan da şirketin geri bildirimini alabilir ve xAI bunu daha sonra teknolojisini geliştirmek için kullanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER