Teknoloji

Yazarlardan Nvidia’ya yapay zekâ davası

nvidia chat with rtx

Üretici yapay zekâ teknolojilerinin aleyhine mahkemelerde açılan davaları takip etmek giderek zorlaşıyor. Kısa bir süre önce The New York Times, Microsoft ve OpenAI’ı mahkemeye vermişti. Bu gruba son olarak, bir grup yazar tarafından Nvidia aleyhine açılan dava eklendi.

Dava dilekçesinde Nvidia’nın işletmelerin kendi sohbet robotlarını oluşturmasına ve eğitmesine olanak tanıyan bir dil modeli olan AI platformu NeMo’yu eğitmek için yazarlara ait kitapları izinsiz şekilde kullandığı öne sürülüyor.

Yazarlar Abdi Nazemian, Brian Keene ve Stewart O’Nan jüri duruşması talep etti ve Nvidia’dan tazminat ödemesini ve NeMo büyük dil modellerini (LLM’ler) desteklemek için kullanılan Books3 veri kümesinin tüm kopyalarını imha etmesini istedi. Veri setinin 196 bin 640 korsan kitaptan oluşan Bibliotek adlı gölge kütüphaneyi kopyaladığı da yazarların iddiaları arasında yer alıyor.

Dilekçede şu ifadeler bulunuyor: “Özetle Nvidia, NeMo Megatron modellerini The Pile veri setinin bir kopyası üzerinde eğittiğini kabul etti. Bu nedenle şirket, NeMo Megatron modellerini mutlaka Books3’ün bir kopyası üzerinde de eğitti. Çünkü Books3, The Pile’ın bir parçası. Davacılar tarafından yazılan bazı kitaplar, ihlal edilen çalışmalar da dahil olmak üzere Kitaplar3’ün bir parçasıdır ve bu nedenle şirket, NeMo Megatron modellerini ihlal edilen çalışmaların bir veya daha fazla kopyası üzerinde zorunlu olarak eğitmiş ve dolayısıyla davacıların telif haklarını doğrudan ihlal etmiştir.”

Nvidia iddiaları kabul etmiyor

Nvidia’nın davayla ilgili olarak The Wall Street Journal’a gönderdiği açıklama ise şu şekilde: “Tüm içerik oluşturucuların haklarına saygı duyuyoruz ve NeMo’yu telif hakkı yasasına tamamen uygun olarak oluşturduğumuza inanıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER