ManşetlerTeknoloji

Elon Musk’tan OpenAI ve CEO’su Sam Altman’a dava

elon musk openai

Elon Musk, OpenAI ve CEO’su Sam Altman’ı mahkemeye verdi. SpaceX, Tesla ve X’in sahibi olan Musk, OpenAI ve Altman’ı “Kâr peşinde koşmak yerine insanlığa hizmet etme” şeklindeki kuruluş hedefine ihanet etmekle suçluyor.

ABD’nin San Francisco şehrindeki Yüksek Mahkeme’de açılan davanın dilekçesinde Musk, OpenAI’ın kuruluşunu finanse edenlerden biri olduğunu hatırlatıyor. Dünyanın en zengin insanları listesinin üst sıralarında yer alan Musk, Sam Altman ve OpenAI’ın başkanı Greg Brockman ile şirketi kâr amacı gütmeyen ve kamu faydasını önde tutan bir kuruluş olarak korumak için anlaştığına dikkat çekti.

Davada, kuruluş anlaşması uyarınca OpenAI’nin kodunu herhangi bir özel şirketin kazancına kapatmak yerine kamuya açık hâle getireceği belirtiliyor. Ancak Musk, OpenAI ve üst düzey yöneticilerinin Microsoft ile yakın bir ilişki benimseyerek bu anlaşmayı “ateşe verdiğini” ve şirketin misyonunu “saptırdığını” iddia ediyor.

Dava dilekçesinde şu ifadeler yer alıyor: “OpenAI, dünyanın en büyük teknoloji şirketi Microsoft’un kapalı kaynaklı fiili yan kuruluşu haline getirildi. Yeni Yönetim Kurulu altında şirket genel bir yapay zekâ geliştiriyor. Ancak bunu insanlığın yararından ziyade Microsoft’un kârını en üst düzeye çıkarmak için yapıyor.

Genel yapay zekâ ile çok çeşitli görevlerde insanlar kadar, hatta insanlardan daha iyi performans gösterebilen genel amaçlı yapay zekâ sistemlerinden bahsediliyor.

Elon Musk OpenAI teknolojisinin kullanımı için tedbir kararı istiyor

Elon Musk, OpenAI aleyhinde sözleşmenin ihlali, vekalet görevinin ihlali ve adil olmayan iş uygulamaları nedeniyle dava açıyor. Ayrıca Microsoft dahil herkesin OpenAI teknolojisinden yararlanmasını engellemek için tedbir kararı verilmesini istiyor.

İLGİLİ HABERLER