Eğlence

Oculus Crystal Cove sanal gerçeklik aksesuar prototipi OLED ekran ile bulanıklığın önüne geçiyor

Oculus, geçen yıl sergilediği sanal gerçeklik özellikli kafa aksesuarı Rift’in yeni bir prototipi olan Crystal Cove’u CES 2014’te sergiliyor. Yeni akssuar birkaç açıdan sanal gerçeklik deneyimini daha da iyileştirecek niteliklere sahip. Bunların başında bazı kullanıcıların kötü hissetmesine neden olan hareket bulanıklığının önüne geçilmesi geliyor. Şirket bunu yeni bir OLED ekran kullanarak gerçekleştirmeyi başarmış.

oculus-rift-crystal-cove-prototip-090114

Daha önceki Oculus Rift prototiplerinde geleneksel LCD ekranlar kullanılıyordu. OLED teknolojisinin doğasında ise, pikselleri LCD ile aynı yolda değiştirme ihtiyacı duymamasından kaynaklanan daha düşük gecikme süresi bulunuyor. Sonuç olarak hareketlerin tepkisi daha hızlı şekilde alınıyor, bu da bulanıklığın önüne geçmiş oluyor.

Öte yandan yeni Crystal Cove prototipi yeni pozisyon izleme sistemi sayesinde hareketleri daha iyi şekilde takip ediyor. Crystal Cove bir kamera kullanarak kafa aygıtı üzerinde bulunan iki düzine kızılötesi noktayı takip ediyor. Yeni izleme sistemi sayesinde uzanmak veya çömelmek mümkün oluyor, çünkü sistem kafanızın üç boyutlu uzayda nerede olduğunu biliyor. Bu durum hareketlerin doğru şekilde yansıtılması neticesinde hareketin yarattığı kötü hissin de önüne geçiyor.

Oculus’un yeni Rift’te kullandığı bir başka ilginç teknik de Crystal Cove prototipindeki özel OLED ekranın “düşük görme sürerlikli” bir ekran olması. Söz konusu tanım Oculus kurucusu Palmer Luckey’e ait. Görme sürerliği saniyede sadece 24 kare hızında çekilen filmleri izlememize izin veren temel konsept olarak nitelendirilebilir. Her bir kare görüntü tek tek görünüp kaybolsa da, beynimiz aradaki boşlukları dolduruyor, böylelikle pürüzsüz bir görüş elde ediyoruz. İşte bu noktada Oculus fikri aksesuarına uyguluyor. Yeni Rift, oyuncunun gördüğü bilgi miktarını bilerek azaltıyor, böylelikle beyin de sanal gerçekliği benzer şekilde pürüzsüzleştirebiliyor.

Luckey, yaptıklarının görüntüyü alıp bunu doğru zamanda hızla göstermek, bunu sadece milisaniyenin bir diliminde yaparak daha sonra kapatmak, ardından da bir sonraki darbeye geçmek şeklinde tanımladı.

İlgili >> The Verge, Polygon, Wired

İLGİLİ HABERLER