Teknoloji

Nvidia ARM’ı SoftBank’ten 40 milyar dolara satın alıyor

arm nvidia satın alma

Nvidia, gece saatlerinde yaptığı duyuruyla yonga üreticisi ARM’ı SoftBank’tan 40 milyar dolar karşılığında satın aldığını duyurdu. ARM, Nvidia’nın bir birimi olarak faaliyetlerini sürdürecek ve yönetimi de Birleşik Krallık’ta kalmaya devam edecek. Nvidia, bu şirketin “küresel müşteri tarafsızlığını korurken açık lisanslama modelini kullanmaya devam edeceğini” kaydetti. Ancak anlaşmanın düzenleyici kuruluşların yoğun incelemesiyle karşı karşıya kalması muhtemel görünüyor.

SoftBank ARM’ı 2016 yılında 31 milyar dolara satın almıştı. İngiliz şirketin sahip olduğu fikri haklar Apple, Samsung ve Qualcomm’un da aralarında bulunduğu şirketlerin mobil cihaz işlemcileri üretmelerine yardımcı oluyor. ARM, SoftBank satın aldığından değerini daha da artırmışa benziyor. Microsoft, ARM tabanlı Surface ve Windows’un ARM için özel bir sürümünü çıkardı. Apple ise gelecekteki Mac bilgisayarlarında ARM tabanlı yongaları kullanmaya başlayacağını açıkladı.

Nvidia, GPU üreticileri arasında lider konumunda. ARM’ın da bu alanda tasarımları var. Ancak Nintendo Switch’te kullanılan Tegra serisi mobil işlemcileri dışında, Nvidia’nın CPU tasarımı veya mobil donanım tarafında çok fazla ürünü bulunmuyor.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, Forbes’a yaptığı açıklamada, satın almadan sonraki ilk önceliğinin Nvidia teknolojisini ARM’ın büyük ağına getirmek olacağını kaydetti. Ne var ki, bu durum ARM’ın mevcut lisanslama modelini değiştireceği anlamına gelmiyor. Bloomberg, Huang’in Nvidia’nın satın alma için büyük para harcadığını ve bu nedenle müşterilerin uzaklaşmasına yönelik herhangi bir niyetinin olmadığını söylediğini yazdı.

Belki de ARM’ı kısa vadede tarafsız bir teknoloji sağlayıcısı olarak tutma niyetinde olduğunun altını çizmek için, anlaşmada ARM’ın Cambridge, İngiltere merkezli olmaya devam edeceği vurgulanıyor. Ve Nvidia, orada yeni bir AI araştırma merkezi inşa etmeye yatırım yapacağını söylüyor. Nvidia, satın almayı yapay zeka hesaplamasının bir sonraki aşamasını oluşturacak şekilde konumlandırıyor. Hem Nvidia hem de ARM, küçük akıllı telefonlardakilerden dev sunuculara kadar ARM’ın çipleri üzerinde çalışabilen AI yazılımını etkinleştirmede büyüme fırsatları görüyor.

Nvidia’nın bir zamanlar akıllı telefonlar için CPU üretme konusunda büyük hedefleri vardı, ancak şirket pek başarılı olamadı. Bu satın alma bunu açık şekilde değiştirebilir, ancak en azından başlangıçta odak noktasının veri merkezleri olacağı anlaşılıyor. Huang, Forbes’a, “Yol haritamızın hızı değişecek, veri merkezlerinin ve bulutlarının ARM mikroişlemcisi, ARM CPU’su için yaygara kopardığını biliyoruz.” dedi. “Enerji verimliliği, doğrudan bilgi işlem kapasitesine, işlem hacmine ve hizmet sağlama maliyetine dönüşüyor.”

Haberler, Nvidia’nın son beş yılda ne kadar başarılı olduğunun altını çiziyor. Şirket GPU’lar, sürücüsüz arabalar ve yapay zekâ gibi alanlara odaklanıyor. Elbette satın alma işlemi, birleşmelere herhangi bir zamandan daha az dostane olan bir ortamda düzenleyici kuruluşların incelemeleriyle karşı karşıya kalacaktır. Ancak, Nvidia ve ARM’ın doğrudan rekabet etmemesi, bu süreçte ilerlemelerine yardımcı olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER