Teknoloji

Nvidia Arm’ı satın almaktan vazgeçti (güncellendi)

arm nvidia satın alma

Nvidia’nın İngiltere merkezli çip şirketi Arm’ı satın almaktan tamamen vazgeçtiği söyleniyor. The Information’ın haberine göre, taraflar arasındaki anlaşma pazartesi günü itibarıyla iptal edildi. Nvidia, bundan yaklaşık 1,5 yıl önce Arm’ı SoftBank’ten 40 milyar dolarlık bir nakit artı hisse senedi paketi karşılığında satın almak için anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Nvidia’nın mevcut hisse senedi değerine bakıldığında anlaşmanın bedeli 60 milyar doların üstüne çıkmış durumda.

Ancak iki şirket arasındaki anlaşma ilk andan itibaren itirazlarla karşılaşmıştı. Arm’ın müşterileri Qualcomm ve Microsoft anlaşmaya itiraz etmiş ve Nvidia’nın kendilerinin Arm’ın çip tasarımlarını kullanmasını engelleyebileceğini öne sürmüştü.

Buna ek olarak, anlaşma resmi kurumlar tarafından da pek olumlu karşılanmamıştı. İngiltere’nin Rekabet ve Piyasalar İdaresi (CMA) anlaşmayı ürün fiyatları ve kalitesi ile ulusal güvenliğe olan etkileri nedeniyle iki defa incelemişti.

ABD’de ise Federal Ticaret Komisyonu (FTC), anlaşmanın farklı teknolojiler için rekabeti baskılayabileceği endişesini dile getirmişti. Nvidia’nın Arm’ı satın almaktan vazgeçmeyi değerlendirdiği iddiası geçtiğimiz ay gündeme gelmişti. Şirketin onay sürecindeki uzama nedeniyle böyle bir düşünce içine girdiği belirtilmişti.

The New York Times’ın haberine göre, Nvidia yetkili kurumlara defalarca Arm’ın mevcut yapısını koruyacağını belirtti. Şirket çip tasarımlarının lisansını vermek için ayrı bir yapı kurmayı da teklif etti. Nvidia’nın avukatlarının FTC tarafından açılan davada yaptıkları savunmada da iki şirketin aynı çatı altına girmesinin rekabete zarar vereceğine dair bir kanıt bulunmadığı belirtilmişti.

Kaynakların verdiği bilgiye göre, Nvidia anlaşmadan vazgeçtiği için Arm’ın sahibi SoftBank’e 1.25 milyar dolar ödeyecek. SoftBank’in ise Arm’ı yıl sona ermeden halka arz edeceği söyleniyor.

Güncelleme: Konuyla ilgili resmi açıklama da sonunda geldi. Nvidia tarafından yapılan açıklamada 1,5 yıllık süre içinde anlaşmanın tamamlanmasının önündeki engellerin temizlenemediği ve resmi kuruluşların ikna edilemediği belirtildi. İptal edilen anlaşmanın bir diğer tarafı olan Arm da ise CEO koltuğuna Rene Haas’ın oturacağı ve şirketin halka arz edileceği açıklandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER