Teknoloji

Nvidia Arm’ı satın almaktan vazgeçmek üzere

arm nvidia satın alma

Nvidia, çip tasarımcısı Arm’ı 40 milyar dolar karşılığında satın almaktan vazgeçmeye hazırlanıyor. Söz konusu iddiayı Bloomberg gündeme getirdi. Anlaşmanın hem düzenleyici kurumlar tarafından çok titiz şekilde incelenmesi hem de rakiplerden sert tepki görmesi, Nvidia’yı satın alma süreci için planladığı takvimi revize etmek zorunda bırakmıştı.

Bloomberg’in haberine göre, şirket iş ortaklarına anlaşmanın onaylanmasını beklemediğini söylüyor. Arm’ın mevcut sahibi Softbank’in ise Arm’ı halka arz için hazırlıklara başladığı iddia ediliyor. Böylelikle Softbank’in Arm’ı kârlı bir şekilde elden çıkarabileceği belirtiliyor.

Görünürde her iki tarafta yapılan anlaşmaya bağlı durumda. Bloomberg’in haberinde de henüz kesin bir kararın verilmediği belirtiliyor. Ancak anlaşmayla ilgili olarak gelen tepkileri ve yaşananları düşününce bu iddia kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor.

Dünyanın en önemli çip tasarımcılarından biri olan Arm, tarafsızlık politikasının da etkisiyle büyük başarı yakalamıştı. Birbirine rakip olan pek çok şirket Arm’ın müşterisi konumunda. Ancak Nvidia’nın verdiği sözlere rağmen, yetkililer yeni sahibinin Arm’ın tarafsız duruşunu öldürmesinden ve Nvidia’nın çıkarlarına göre hareket etmesinden endişe duyuyor.

Anlaşma hâlihazırda İngiltere, Avrupa Birliği ve ABD tarafından inceleniyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu anlaşmanın iptali için bir dava da açmıştı. Bu incelemelerin sona ermesine daha aylar olduğu ve bunun da zaten uzayan satın alma sürecini daha da uzatacağı söyleniyor.

İşin bir de Çin boyutu olduğunu hatırlatmakta fayda var. Nvidia anlaşmanın Çin’de onaylanmasının zaman almasını beklediğini daha önce açıklamıştı. Qualcomm’un 2016’da 44 milyar dolar karşılığında NXP’yi satın alma planı da Çin’in vetosunun ardından suya düşmüştü.

Hâlihazırda hem Nvidia hem de Arm’ın sahibi Softbank, ümitli bir şekilde süreci izlemeyi sürdürüyor. Her iki şirketin sözcüleri de anlaşmanın onaylanmasını beklediklerini dile getirdiler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER