Teknoloji

Nvidia Arm anlaşması İngiltere tarafından veto edilebilir

arm nvidia satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nvidia şimdiden Arm ekosistemindeki yatırımları için büyük planlar yapıyor. Bu yatırımların gerçekleşmesi ise Nvidia’nın hâlihazırda Japon SoftBank’e ait Arm’ı satın almasına bağlı. Son zamanlarda süreç hakkında pek haber çıkmasa da, gelen bilgiler Nvidia açısından pek iç açıcı değil.

Arm’ın merkezinin bulunduğu İngiltere’de resmi makamların bu satışa onay verme konusunda şüpheli olduğu söyleniyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre, yetkililer ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle anlaşmayı veto etmeye hazırlanıyor.

Nvidia ve SoftBank’in Arm’ın satışı için anlaşmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmiş durumda. Arm Qualcomm, MediaTek, Samsung, Rockchip gibi şirketler tarafından kullanılan CPU ve GPU tasarımlarını hazırlamasıyla tanınıyor. Bu nedenle Arm’ın pek çok mobil ve yerleşik teknolojin merkezinde olduğu söylenebilir.

Arm’ın geçmişine bakınca istikrarsızlıklar göze çarpıyor. SoftBank Arm’ı 2016’da satın alsa da, kısa süre sonra diğer yatırımlarına kaynak bulmak için başka alıcılar aramaya başlamıştı. Pek çok şirket Arm ile ilgilense de, en iyi teklif Nvidia’dan gelmişti.

Arm’ın sahibinin kim olduğu İngiliz hükümetini doğal olarak ilgilendiriyor. İngilizler, Arm’ı korunması gereken bir “teknolojik hazine” olarak görüyor. ABD merkezli Nvidia’nın Arm’ı satın almasının neden bir tehdit olarak değerlendirildiği ise şu an için bilinmiyor.

Kısacası Nvidia Arm anlaşmasının akıbeti belirsizliğini koruyor. İngiltere’den onay gelmemesi durumunda SoftBank’in Arm’ı halka arz etme yoluna gidebileceği, ancak bunun daha az kazançlı olacağı söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER