Teknoloji

Nvidia AI çiplerinin katkısıyla 13.5 milyar dolar gelir ilan etti

nvidia gpu

Nvidia, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin arasına katılarak Apple, Amazon, Google ve Microsoft ile birlikte dünya üzerindeki trilyon dolarlık şirketler arasında yerini aldı. Son açıklanan Q2 2024 gelir raporuna göre, AI patlamasının arkasında, şirket 13.5 milyar dolar gelir elde etti. Bu, Nvidia’nın şimdiye kadar elde ettiği en yüksek gelir.

Yüzde 843’lük kâr artışı

Veri merkezi gelirinin 10.32 milyar doları oluşturduğu bu dönemde, şirket 6.188 milyar dolar kar elde etti. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 843 artış gösteriyor. Bu büyümenin ana sebebi olarak Nvidia’nın generatif AI çiplerindeki talebin artması gösteriliyor.

Bu arada, oyun sektöründeki gelirler, pandemi zirvesinin bir milyar dolar altında olmasına rağmen, bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak 2.48 milyar dolara ulaştı. Nvidia, oyun sektörünün tekrar büyüdüğüne inanıyor ve oyuncular için belirsiz bir yükseltme fırsatının yaklaşmakta olduğunu belirtiyor.

Nvidia GH200 ve gelecek planları

Şirket, gelecek dönem için 16 milyar dolar gelir bekliyor. Yeni AI çip GH200‘nin 2024 ortalarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Mevcut AI çiplerin talebinin sürmesi öngörülüyor. Şirketin CFO’su Colette Kress, “Birkaç çeyrek içinde tedarikimizin artmaya devam etmesini, döngü süresini düşürmemizi ve kapasite eklemek için tedarik ortaklarımızla çalışmamızı bekliyoruz” dedi.

Buna ek olarak, Nvidia’nın en büyük rakipleri Intel ve AMD’nin generatif AI silikonlarına henüz ikna edici cevapları yok. AMD’nin MI300’ü 2024’ün başlarında gelmeye başlayabilir. Hem AMD hem de Intel, en azından geçici olarak bu AI çiplerinin bulut sunucularına koyma önemini küçümsemeye çalışıyor. Her iki CEO da müşteri çiplerine AI özellikleri koyma sözü veriyor.

İLGİLİ HABERLER