Manşetler

Nokia Lumia 920 Ön İnceleme

Nokia’nın geçtiğimiz eylül ayında ABD’de düzenlediği bir etkinlikle tanıttığı Nokia Lumia 920 ve Lumia 820 akıllı telefonların Türkiye’de piyasaya çıkmasına çok az bir süre kaldı. Bugün itibariyle ön sipariş süreci başlayan Nokia Lumia 920 test merkezimize teşrif etti. Biz de gerçekleştireceğimiz detaylı inceleme öncesinde ön inceleme niteliğinde bir yazı hazırlayıp Lumia 920’yi merak edenlerin heyecanını biraz olsun dindirelim istedik.

Nokia Lumia 920’nin sahip olduğu 4.5 inç’lik ekranıyla Finlandiyalı şirketin en büyük ekranlı cihazlarından biri olma unvanını ele geçiriyor. 4.5 inç’lik bu ekran 1280 x 768 piksel çözünürlüğe sahip. Bu, ekranın görüntü oranının 16:10 ile 16:9 arasında bir yerlerde olmasını sağlıyor. 332 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna sahip olan ekranın fazlasıyla keskin ve kontrastı yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. PureMotion HD+ ekranın web sayfalarını tam görünümde bile düzgün şekilde gösterdiği, küçük yazıların bile ekranda rahatlıkla görüntülenebildiği dikkatlerden kaçmıyor. Özetleyecek olursak 4.5 inç’lik devasa ekran özellikle web’de gezinme açısından işini oldukça iyi şekilde yapıyor. Internet Explorer 10’un da burada performans açısından hakkını vermek gerek.

Nokia Lumia 920’nin tasarımına geri dönelim. 4.5 inç’lik ekran cihazın doğal olarak daha büyük alan kaplamasına neden oluyor. Bu durum küçük ellerin Lumia 920’yi kavramasını biraz zorlaştırabilir. 185 gr. ağırlık da bir akıllı telefon için biraz yüksek, ancak ağırlığın geniş alan üzerine düzgün bir şekilde dağıtılması sayesinde bu ağırlığı pek de fazla hissetmiyorsunuz. Lumia 920 de selefi Lumia 800 ve ilk ve tek MeeGo telefonu Nokia N9 ile aynı şekilde yekpare polikarbon kasayla geliyor. Ancak işçilik açısından Lumia 920 bu telefonlardan biraz daha farklı, özellikle polikarbon kasanın ekran camıyla buluşma noktası Lumia 920’de biraz daha farklı, arada ek bir çerçeve bulunuyor. Telefonun ekranı Corning Gorilla Cam 2 ile koruma altına alınmış durumda.

4.5 inç’lik ekranın altında geri, ana ekran ve arama olmak üzere üç adet kapasitif dokunmatik tuş bulunuyor. Ekranın üstündeyse görüntülü görüşmelere olanak sağlayan 1.3 megapiksel kamera bulunuyor. Sağ kenarda yukarıdan aşağıya doğru ses tuşları, güç butonu ve kamera tuşu yer alırken üstte mikrofon, 3.5 mm. kulaklık jakı ve microSIM kart yuvası bulunuyor. Lumia 920’de microUSB portu cihazın altına yerleştirilmiş, hoparlör de bu bölümde yer alıyor. Arkada ise 8 megapiksel çözünürlüklü PureView kamera ve çift LED flaş konumlanmış durumda.

Nokia Lumia 920 herkesin bildiği gibi Windows Phone 8 işletim sistemiyle yüklü geliyor. Türkiye’ye özel versiyonda çeşitli uygulamalar da önceden yüklenmiş olarak geliyor. CNN Türk, Garanti Bankası ve Yandex.Arama’yı bunların arasında sayabiliriz. Cihazın resmi arama motorunun Yandex olduğunu da bu noktada belirtmeden geçmeyelim. Öte yandan Nokia Lumia telefonları diğer Windows Phone telefonlardan ayıran Nokia Bilen Göz, Nokia Haritalar, Nokia Müzik, Nokia Sürüş gibi özel uygulamalar da cihazda yüklü şekilde geliyor. Cihazın kurulum aşamasında Microsoft hesabınıza ait bilgilerle giriş yaparak (bu bir hotmail.com veya live.com e-posta hesabı olabilir) cihazınızı özelleştirmek için önemli bir adım atabilirsiniz.

Nokia Lumia 920 kendisiyle aynı sınıfta olan büyük ekranlı akıllı telefonlara göre biraz kalın ve ağır, ancak tasarımıyla zevkli bir kullanım sunuyor ve bu dezavantajların etkisini azaltmayı başarıyor. Özellikle büyük ve geniş ekranı hem web’de gezinme hem de multimedya keyfi yaşamak açısından bir hayli kullanışlı olacak gibi görünüyor. Tabii ki, esas yorumlarımızı detaylı incelemeye saklıyoruz. Ayrıca bu detaylı incelemede cihazın arkasında yer alan PureView kameranın performansına dair detayları da buluyor olacaksınız. Şimdi sizi Nokia Lumia 920’nin kutudan çıkışıyla baş başa bırakalım.

Nokia Lumia 920’nin Türkiye satış fiyatının 1649 TL olduğu bilgisini paylaşmıştık. Bu telefonu 19 Kasım itibariyle dağıtmaya başlayacak olan Turkcell ön sipariş sürecini başlattı. Turkcell aboneleri Gold Plus Paket’e ek yalnızca 59 TL’ye 24 ay taahhüt vererek Lumia 920’ye sahip olabilecek. Gold Plus Paket her yöne 2 bin dakika, her yöne 2 bin SMS, Turkcell’lilerle 5 bin dakika ve ayda 2GB internet sunuyor.

İLGİLİ HABERLER