İncelemelerManşetler

Nexus 4 İncelemesi

2012 yılı Nexus serisi için bir hayli bereketli bir yıl oldu. 2010’un başında çıkan Nexus One’ı saymazsak, yine aynı yılın ve 2011’in sonlarına doğru yepyeni Nexus telefonlarıyla tanışmıştık. Halbuki geçen yıl biri yaz ortasında çıkan Nexus 7, diğeriyse sonbaharda gelen Nexus 10 olmak üzere iki yeni tablet Google’ın kendi markasını taşıyan cihazlar arasına katıldı. Tabii ki, bunların yanında bir de Nexus serisinin yeni akıllı telefonu Nexus 4 de yer alıyordu. Bu telefon ekim ayının sonunda, Nexus 10 ile aynı tarihte tanıtılmıştı.

nexus-4-inceleme-00015

Google, Nexus 4 için LG ile birlikte çalışmayı tercih etti. Telefon yaklaşık 300 dolarlık fiyatıyla yurt dışında bir hayli ilgi gördü. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde gelen yüksek talep ve buna karşılayacak yeterlilikte olmayan stok nedeniyle ürün bulmak bayağı bir zor oldu. Neyse ki, LG ve Google aradaki sorunları çözdü de ürünü şimdi daha çok yerde kolaylıkla bulmak mümkün oldu. Bunun sayesinde telefonu yılın başından itibaren ülkemizde de görmeye başladık. Yaklaşık 1400 TL’lik fiyat etiketi yurt dışındaki fiyatlara göre yüksek, ancak ülke şartlarına göre oldukça uygun olan LG Nexus 4 ile ilgili merak ettikleriniz detaylı incelememizde yer alıyor.

Video İnceleme

Galeri: Nexus 4

[nggallery id=1201]

Donanım

Nexus 4 geçen yılların Nexus cihazlarının sahip olduğu tasarım çizgisini koruyor. Ancak görünüş olarak Nexus S’e biraz daha yakın bulduğumuzu söylememiz gerek. Galaxy Nexus’taki gibi içe doğru kıvrımlı bir ekran camı yerine kenarlara doğru hafif kıvrılan farklı bir ekran camını görüyoruz. Bu camın Gorilla Cam 2 olduğunu belirtelim. Bu şekilde çizilmelere karşı dayanıklılık elde eden Nexus 4’ün ekranının yine de hiç çizilmeyeceğini de söyleyemeyiz.

nexus-4-inceleme-00001

133.9 x 68.7 x 9.1 mm.’lik boyutlarıyla ele rahat bir şekilde oturan telefon 139 gr. ağırlığıyla da hem rahat bir şekilde kullanılıyor, hem de cepte herhangi bir ağırlık yaratmaksızın taşınabiliyor. Aslında Nexus 4, 4.7 inç ekran taşımasına karşın daha küçük gibi görünen bir cihaz gibi görünüyor. Bunda kenardan kenara yayılmış ekranının payı olabilir. Belki de, daha büyük ekranlı telefonlara gözümüz o kadar çok alıştı ki, Nexus 4 gibi bir telefon bile bize artık küçük görünebiliyor.

Nexus 4’ün 4.7 inç ekranı 1280 x 768 piksel çözünürlüğü sayesinde kullanıcılarına fazlasıyla keskin ve net bir görüntü sunuyor. 318 ppi’lik yoğunluk piksellerin seçilmemesi için gayet yeterli. True HD IPS Plus ekran mükemmel denecek seviyede siyah renkler ve yüksek görüş açısı sunuyor. Nexus 4 sahiplerinin bu ekrana hayran kalacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Üstelik ekran gün ışığının yoğun olduğu dış ortamlarda da kullanıcısına rahat bir görüş sunuyor.

nexus-4-inceleme-00013

Nexus 4 bir Google telefonu olduğu için fiziksel navigasyon tuşları barındırmasını zaten beklemiyoruz. LG bu telefonda ekranın altına küçük bir lamba eklemiş. Bildirim işlevi gören bu lamba herhangi bir cevapsız çağrı bulunduğunda, yeni SMS veya e-posta iletisi geldiğinde yanıyor. Böylelikle telefonun ekranı kapalı olsa bile bir şeylerin sizi beklediğini anlıyorsunuz. Ekranın üst kısmında 1.3 megapiksel çözünürlüklü ön kamera ve ahize hoparlörü yer alıyor.

Nexus 4’ün sağ kenarında güç butonu, sol kenarındaysa ses tuşları yer alıyor. Bunlar her iki elle de tutulduğunda parmaklar rahatlıkla erişecek şekilde konumlandırılmış. Altta microUSB portu ve mikrofona iki adet vida eşlik ediyor. Üstteyse 3.5 mm.’lik kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alıyor. Nexus 4’ün herhangi bir parçası yerinden çıkarılamıyor, bu durum bataryasının sabit olduğu anlamına geliyor. Ayrıca SIM kart yuvasının da arkada açılan bir kapak arkasına gizlenmediğini de anlıyoruz. Cihazın sol kenarında, ses tuşlarının biraz altında SIM kart tepsisi yer alıyor. Sivri uçlu bir cisimle bu tepsiyi çıkarıp microSIM kartı bu tepsiye yerleştiriyorsunuz.

nexus-4-inceleme-00005

Nexus 4’ün arkasında 8 megapiksel çözünürlüklü kamera, onun hemen altında LED flaş yer alıyor. Nexus ve LG logolarının yer aldığı arka bölüm hologramlı bir yüzeye sahip. Telefonun arkasını ışığa tuttuğunuzda parladığını göreceksiniz. Yalnız bu cam yüzeyin parmak izini de biraz fazla tuttuğunu söylemeden geçmeyelim.

LG Nexus 4’ün içine baktığımızda 1.5 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemcinin yer aldığını görüyoruz. Adreno 320 GPU barındıran bu yongasete 2 GB RAM eşlik ediyor. Nexus 4’ün 8 ve 16 GB’lık seçenekleri mevcut, bizim test merkezimize konuk ettiğimiz cihazdaysa 8 GB dahili bellek yer alıyor. microSD kart yuvasının yer almaması 8 GB’ye mahkum olduğunuz anlamına geliyor. Mobil cihazlara depoladığımız içeriğin giderek arttığı, kamera ile çekilen fotoğraf ve videoların dosya büyüklüklerinin arttığı bir ortamda 8 GB ile yetinmek zorunda kalmak kulağa pek de hoş gelmiyor. Google’ın Nexus telefonlarının en zayıf noktalarından bir tanesi hep bu olmuştur. Ve bu durum Nexus 4 ile de devam ediyor. Ancak Google’ın bu telefonu ticari hedeflerden daha çok referans olması amacıyla ürettiğini dikkate alırsak, bu zayıf noktadan dolayı kaygı duymadığını da söyleyebiliriz.

nexus-4-inceleme-00009

Nexus 4 kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS ve GLONASS destekli GPS gibi unsurları barındırıyor. DC-HSDPA 42 Mbps, HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps gibi mobil geniş bant destekleri sayesinde de hareket hâlindeyken, şebekenin de desteklemesi durumunda yüksek hızda veri iletişimi de sağlıyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü, pusula ve barometre gibi sensörler de telefonda yer alıyor.

Yazılım

LG Nexus 4, kendisiyle aynı zamanda tanıtılan Android 4.2 Jelly Bean ile yüklü şekilde piyasaya çıkıyor. Bu işletim sistemi sürümüyle birlikte sunulan yeniliklere bu yazımızda detaylı şekilde yer vermiştik. Ayrıca geçen yılın sonlarında gerçekleştirdiğimiz Nexus 7 incelemesinde de Android 4.2 deneyiminden bahsetmiştik. Bu nedenle Nexus 4’te bir kez daha işletim sistemini tekrar anlatmaya gerek yok.

nexus-4-ekran-goruntuleri-00002

Bir Nexus telefonuna sahip olmanın avantajları var. Bunlardan bir tanesi Android’i ham sürümüyle, Google’ın sunduğu şekilde kullanabilmek. Bildiğiniz gibi Samsung, HTC, Sony, LG gibi üreticiler piyasaya sürdükleri Android telefonlarını farklılaştırmak adına özelleştirilmiş arayüzlerine yer veriyorlar. Doğrusu bunlar sayesinde telefon markanın havasını daha çok yansıtıyor ve gerçekten üreticilerin arayüzle birlikte kullanışlı araçlar sunduğunu görüyoruz. Ancak her kullanıcı bu özelleştirilmiş arayüzlerden hoşlanmayabiliyor. İşte bu noktada Nexus 4 onlara hitap edecek bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor.

Bir başka avantaj ise güncellemeler. Android kullanıcılarının en önemli şikayetlerinden bir tanesi güncellemeler için biraz fazla beklemek. Her ay başında Android platformunun sürüm bazında cihaz dağılımı düzenli olarak paylaşılmaya başlandı. Gingerbread’in iki koca yılı geride bırakıp üçüncü yıla geçmesine karşın genel toplamda hâla hatırı sayılır bir paya sahip olduğunu Şubat 2013’ün ikinci yarısına ait rakamlardan anlıyoruz. Google’ın Nexus cihazlarıysa, referans olmanın ve Google tarafından geliştirilmenin avantajıyla güncellemeleri ilk alan Android cihazları olarak karşımıza çıkıyor. Android 4.2’nin çıkışının üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen Android ekosistemi içinde Nexus cihazları dışında bu sürüme sahip olan cihazı bulmak zor. Ancak 2013’ün ikinci çeyreğinden itibaren piyasaya çıkacak olan cihazlarla veya güncellemelerin başlamasıyla birlikte bu sürümün diğer üreticilerin ürünlerinde de yer alacağını görebiliriz.

nexus-4-ekran-goruntuleri-00004

Nexus 4 yukarıda da belirttiğimiz gibi ham kullanıcı arayüzüyle geliyor. Google’ın her sürümle birlikte daha sade, göz alıcı ve kullanışlı hâle getirdiği bu kullanıcı arayüzü cihazdan fazlasıyla keyif almanızı sağlıyor. Bir Google telefonu olduğu için Nexus 4 Gmail, Google Haritalar, Google+ gibi servislere ait Android uygulamalarını içeriyor. Ayrıca Google Play Store üzerinden de binlerce uygulama indirmek mümkün.

Galeri: Nexus 4 Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1203]

Nexus 7’de bildirim çubuğu sağından ve solundan aşağı doğru sürüklendiğinde sırasıyla ayarlar ve bildirimler olmak üzere iki farklı tepsi çıkıyordu. Nexus 4’te ise bildirim çubuğunu aşağı sürüklediğimizde bildirimlerin yer aldığı tepsiyi görüyoruz. Ayarlar tepsisine ise bildirim tepsisinin sağ üst köşesine yerleştirilmiş bir ikona dokunarak ulaşılıyor. Buradan ekran parlaklığını ayarlamak; Wi-Fi, Bluetooth gibi kablosuz bağlantıları açmak, Ayarlar uygulamasına hızlı geçiş yapmak mümkün.

Performans, Batarya ve Kullanım

Nexus 4, yukarıda da belirttiğimiz gibi Qualcomm’un 1.5 GHz’lik dört çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemcisini ve Adreno 320 GPU’yu barındırıyor. Bu yongaset çözümüne 2 GB RAM eşlik ediyor. Ortada kağıt üzerinde gerçekten güçlü duran bir kombinasyon bulunuyor. Gerçek hayattaki deneyimlerimiz bu paketin beklentileri karşıladığını gösteriyor. Üstelik Android’in ham kullanıcı arayüzünün bulunması, diğer bir deyişle kullanıcı arayüzü üzerinde herhangi bir özelleştirmenin bulunmaması da kullanıcı deneyimi açısından bir artı sayılabilir.

nexus-4-inceleme-00017

Nexus 4 ile Sony Xperia Z aynı yongaseti ve eşit miktarda RAM’i paylaşıyor olsalar da, benchmark testlerinde Xperia Z, Nexus 4’ün hatırı sayılır şekilde önünde yer alıyor. Yalnızca her iki cihazda yüklü gelen Chrome internet tarayıcısında gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerinde biraz daha yakın bir sonuç elde ediyoruz. Her ne kadar pratikte iki cihaz arasında hissedilecek bir fark bulunmasa da, sonuçlar Sony Xperia Z’de optimizasyon işinin biraz daha iyi yapıldığı ihtimalini akıllara getiriyor.

AnTuTu Quadrant SunSpider Benchmark
Nexus 4
(Android 4.2)
16508 5085 1900.6 ms +/- %3.9
Sony Xperia Z
(Android 4.1)
20435 8074 1850.7 ms +/- %2.4
Samsung Galaxy Camera
(Android 4.1)
15291 5797 1190.7 ms +/- %0.5
Samsung Galaxy Note II
(Android 4.1)
13657 6094 1027.5 ms +/- %0.6
HTC One X+
(Android 4.1)
15523 7533 1012.6 ms +/- %0.9
HTC One X
(Android 4.0)
Veri yok 4544 2313.8 ms +/- %1.7
iPhone 5 Veri yok Veri yok 960.1 ms +/- %1.0
Nokia Lumia 920 Veri yok Veri yok 922.6 ms +/- %0.7

Nexus 4’te yer alan 2100 mAh kapasiteli batarya katalog değerlerine bakıldığında 15 saate kadar konuşma ve 400 saate kadar bekleme fırsatı sunuyor. Wi-Fi ve 3G bağlantısının aktif ve arka plan senkronizasyonunun açık olduğu bir senaryoda bu batarya sabahtan akşama bir günü çıkarabilir yeterlilikte. Ekran parlaklığını otomatik şekilde bırakmak yerine kendi isteğinize göre ayarlayarak pilde çalışma süresini biraz daha artırmanız mümkün.

Kamera ve Multimedya

Google’ın şimdiye kadar çıkardığı Nexus telefonları kamera açısından zayıf kalıyordu. Nexus 4 ile birlikte durumun biraz olumlu yönde değiştiği söylenebilir. 8 megapiksel, otomatik odaklı, LED flaşlı kamera içeren Nexus 4 aynı zamanda Google’ın Android 4.2 ile birlikte sunduğu kamera arayüzü yeniliklerini de barındırıyor. Kamera uygulaması daha önceki ham Android sürümlerindeki yalınlığı yansıtmaya devam ediyor. Cihaz dik tutulduğunda ekranın altında, yatay tutulduğunda ise sağında kalacak şekilde bir çekim tuşu mavi rengiyle dikkat çekiyor. Bunun altına işlev değişimini sağlayan bir ikon yerleştirilmiş. Buradan 360 derece, panorama, fotoğraf ve video çekim modları arasında geçiş yapmak mümkün. Üstte yer alan ikon ise ön ve arka kamera arasında geçiş, flaş, HDR, pozlama, beyaz dengesi ve diğer kamera ayarlarını yapmayı sağlıyor. Kamera arayüzünün herhangi bir noktasında parmağınızı beklettiğinizde de aynı Ayarlar halkasını görebilirsiniz. Ayrıca ekranın herhangi bir noktasına dokunarak oraya netleme de yapılıyor.

nexus-4-ekran-goruntuleri-00008

Nexus 4 ile çekilen fotoğraflara baktığımızda ışık şiddetinin yeterli olduğu koşullarda tatmin edici çekimler yapıldığını görüyoruz. Ancak güneşli bir günde, güneşin de karede olduğu bir fotoğrafta gördüğümüz kırmızı lekeler bir hayli ilgimizi çekti. Aslına bakarsanız, buna çok da fazla şaşırmamak gerek. Işık şiddeti düştükçe fotoğrafların normale göre daha karanlık çıktığı da dikkatimizden kaçmadı. Ayrıca iç mekanlarda, ışığın çok da şiddetli olmadığı ortamlarda da idare eder düzeyde, ancak gürültünün izlerinin görüldüğü kareler yakalanıyor. Otomatik odaklamanın etkisiyle makine yakın çekimlerde fena iş yapmıyor. Sonuç olarak Nexus 4’ün kamerasının mükemmel bir performans göstermese de, işleri idare etmede yardımcı olacak, günlük hayatta bir dijital fotoğraf makinesi ihtiyaç bırakmayacak şekilde fotoğraflar çektiğini söyleyebiliriz.

nexus-4-kamera-fotograflari-00015

Galeri: Nexus 4 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1202]

Nexus 4’ün arkasındaki 8 megapiksel kamera 1080p Full HD video kayıt yeteneğine sahip. Bunun yanı sıra 720p HD video kaydı da yapabiliyor. Ancak bizim dikkatimiz daha çok Full HD video kaydı üzerineydi. Parlaklık, renk ve diğer görüntü kalite unsuları açısından fotoğraflar ilgili yorumlar yapılabilir. Arkada yer alan ikinci mikrofonun da yardımıyla ortam sesleri iyi bir kaliteyle kaydediliyor, rüzgar sesi hissedilmekle birlikte bazı telefonlara göre daha az rahatsız edici bir seviyede olduğu söylenebilir. Çekim sırasında sabit durmayan elin hareketleri görüntüye titreme olarak yansıyor. Nexus 4’ün kamerası stabilizasyon konusunda biraz yetersiz, belki gelecek Android güncellemeleriyle stabilizasyon konusunda bazı yazılımsal düzenlemeler yapılabilir.

Video: Nexus 4’ün Kamerasından 1080p Örnek Video

Android 4.2 Jelly Bean ile birlikte gelen yepyeni fotoğraf düzenleme aracı fotoğraflar üzerinde kırpma, döndürme gibi temel düzenleme işlemlerini yapmanın yanı sıra Instagram’daki gibi farklı filtreleri de uygulamaya izin veriyor. Galeri uygulamasında fotoğraflara bakarken menüden Düzenle seçeneğini takip ederek fotoğraf düzenleyicisine ulaşabilirsiniz. Düzenleyerek oluşturduğunu yeni fotoğrafı Galeri’ye ekleyebileceğiniz gibi sosyal medya veya e-posta üzerinden de paylaşabilirsiniz.

fotograf-duzenleyicisi-android-4-2-110313 (580 x 348)

Nexus 4 multimedya ihtiyaçları noktasında kullanıcıların beklentilerini karşılayacaktır. Video tarafında MP4, H.264 ve H.263 formatındaki dosyalar destekleniyor. 720p ve 1080p kalitesindeki yüksek çözünürlüklü videolar da Nexus 4 tarafından sorunsuz bir şekilde oynatılıyor. Ancak özellikle yabancı dildeki videoları alt yazılı şekilde izlemek için Google Play Store’daki alternatif uygulamalardan destek almak faydalı olacaktır. Müzik tarafındaysa MP3, WAV, eAAC+, AC3 formatları destekleniyor. Google Play Müzik uygulaması müzik çalma işlerini üstleniyor, tabii ki isteyen kullanıcılar Google Play’den Winamp gibi alternatif müzik çalar uygulamaları da indirebilir. Nexus 4’ün hoparlörü en yüksek ses seviyesinde fazlasıyla yeterli bir ses çıkışı sağlıyor. Hoparlörün tizleri biraz daha fazla, baslarıysa biraz düşük verdiğini de belirtmeden geçmeyelim.

nexus-4-duzenlenen-fotograf-110313 (600 x 450)
Nexus 4’te yer alana Fotoğraf Düzenleme Aracı sayesinde çektiğiniz fotoğrafları farklı hâllere getirebilirsiniz.

Sonuç

Nexus 4 şimdiye kadar çıkmış olan Nexus telefonları içinde kesinlikle ayrı bir yere konacak bir telefon. 1.5 GHz’lik dört çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemcinin kullanılması, aynı zamanda 1280 x 768 piksel çözünürlüklü True HD IPS+ gibi yüksek kaliteli bir ekrana yer verilmiş olması Nexus 4’ü ön plana çıkarıyor. Ayrıca Google daha önceki Nexus telefonlarının en önemli eksikliklerinden olan kamera özellikleri konusunda da bazı düzenlemeler yapmış, böylelikle Nexus telefonunun fotoğraf ve video çekmeyi seven kullanıcılar için de belirli seviyede bir deneyimi sunduğunu görüyoruz.

nexus-4-inceleme-00011

Nexus 4 yurt dışında 300 dolar seviyesinde, bu nitelikte bir telefon için bir hayli ucuz sayılabilecek bir fiyattan piyasaya sürülmüştü. Vergiler ve kâr marjının yüksek tutulması nedeniyle Türkiye’de 1400 TL gibi bir fiyattan satılıyor. 300 doların yanında 1400 TL gerçekten oldukça yüksek bir rakam, bundan dolayı tüketiciler bir hayli tepki gösterdi. Yine de, Türkiye’deki üst sınıf Android telefon pazarının durumuna baktığımızda 1400 TL’nin böyle bir telefon için oldukça uygun olduğunu söyleyebiliriz. 1400 TL’lik fiyat karşılığında güncel sayılabilecek donanıma, temel Android deneyimine, Android güncellemelerini herkesten önce alma avantajına kavuşacaksınız. Tabii ki, çeşitli üreticilerin Android işletim sistemi üzerine sundukları yazılım tabanlı işlevlerden mahrum kalacaksınız. Eğer bu eksiklikleri Google Play Store üzerinden sunulan seçeneklerle kapatabileceğinizi düşünüyorsanız, Nexus 4’ü değerlendirme listesinin tepesine yazabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER