EğlenceManşetler

Netflix VPN servislerine karşı ilk hamlesini yaptı

netflix reklamlı paket

netflix-logo-beyaz-060116

Netflix ve kullanıcıları arasındaki coğrafi açıdan engellenmiş içerikler üzerinden ilerleyecek kedi fare oyununun başlangıcı Avustralya’dan yapıldı. Netflix geçen hafta, kendi ülkeleri dışında sunulan içerikleri izlemek için özel yazılım kullanan müşterilere karşı önlem alacağını, vekil sunucu ve VPN (özel sanal ağlar) gibi araçları engelleyeceğini açıklamıştı.

Şimdi Avustralyalı VPN servisi uFlix, video izleme servisinin bazı kullanıcılarını engellemeye başladığını söylüyor. Netflix, ihlâlde bulunan kullanıcılara engel kaldırmaya yönelik bir araç veya vekil sunucu kullanıyor gibi göründüklerini, bunları kapatıp yeniden denemeleri gerektiği şeklinde bir uyarı mesajı gösteriyor.

Netflix, VPN’lere ve vekil sunuculara karşı nasıl savaşacağı hakkında detaylı bir açıklama yapmamıştı, ancak bu haber söz konusu servislere ilişkin IP adreslerini tanımlama ve kara listeye alma şeklinde ilerlendiğini gösteriyor. VPN’ler ve vekil sunucular kullanıcıların internet tarafiğini bilgisayarlar üzerinden farklı ülkelere yönlendiriyor. Bu yolların adreslerini engellemek kullanıcıların içeriğe erişmesini engelliyor, bununla birlikte bunun aman alan ve zahmet gerektiren bir süreç olduğunu da söylemek gerekiyor, tıpkı içerik hakkı sahipleri ve çevrim içi korsanlar arasında süren savaşlar gibi. Netflix belirli IP adreslerini engellemiş olabilir, ancak VPN’ler de kullandıkları sunucuları çok kolay şekilde değiştirebiliyor. Yani, bu yöntem bir süre sonra işlemeyebilir.

uflix-netflix-220116

TorGuard adlı bir VPN servisi alınan önlemlerin faydasız olacağı konusunda kullanıcılarına açıklamada bulundu. Şirket, Netflix içeriklerinin engelini kaldırmak için TorGuard VPN servisine güvenenlerin endişelenmemesi gerektiğini belirttiği bir blog yazısı yayınladı. Netflix’in bu planı bir süre boyunca sürdüreceğini, bu olduğunda da TorGuard’ın yeni IP adresleri kurgulayacağını, böylelikle kullanıcıların engellemelerin etrafından dolaşmaya devam edeceğini kaydetti. Buna ek olarak, kullanıcılarına ABD’deki Netflix içeriklerini izleme yöntemi sunduğunu söyleyerek pazarlama yapan ve Netflix’in son günlerde engellemesiyle karşılaşan Avustralyalı VPN servisi uFlix de Netflix’in engeli için bir çözüm üzerinde çalıştığını kaydetti.

Ne var ki, analistler Netflix’in lisans sahiplerine içerik hakkı ihlâllerini engellemek için en azından bir şeyler yapmaya çalışmalarını göstermesi gerektiğini söylüyor, özellikle de Netflix’in aralarında Türkiye’nin de bulunduğu daha fazla ülkeye açıldığı bir ortamda. Her ne olursa olsun, insanlar ve onların en sevdikleri filmler ve TV programlarıyla arasına girmeye çalıştığınızda bunlar oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER