Teknoloji

NASA ve SpaceX Crew Dragon için yeni bir deneme yapıyor, canlı izleyin

NASA ve SpaceX Crew Dragon için yeni bir deneme yapıyor, canlı izleyin
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA ve SpaceX tarafından geçen çarşamba gecesi düzenlenmesi planlanan Falcon 9 roketi fırlatma görevi, kötü hava şartları nedeniyle cumartesi gününe ertelenmişti. İki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) taşıyacak Crew Dragon uzay aracını da barındıran Falcon 9 roketi için bugün bir kez daha deneme yapılacak. Türkiye saatiyle 22.22’de gerçekleştirilecek fırlatmayı bu sayfadan takip edebilirsiniz.

NASA astronotları Robert Behnken ve Douglas Hurley, alçak Dünya yörüngesine ulaşma umuduyla bugün yeni SpaceX takımlarını bir kez daha giyecek. SpaceX’in Falcon 9 roketinin fırlatma görevi, Crew Dragon uzay aracı tepesine yerleştirilmiş şekilde saat 22.22’de planlandı. Canlı yayın NASA TV aracılığıyla internet üzerinden yayınlanıyor.

Bu fırlatma görevinin heyecanı bir başka, çünkü başarılı olması hâlinde SpaceX ilk kez insanlı bir uzay uçuşunu gerçekleştirmiş olacak. Bu nedenle tüm dünyanın gözleri, gözlerimiz NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde yer alan 39A Fırlatma Kompeksine çevrilmiş durumda. Daha da önemlisi, dokuz yıl sonra ilk kez Amerikan astronotlarının ABD topraklarından uzaya gönderilmiş olacak.

Çarşamba günü gerçekleştirilen ilk girişim kötü hava koşulları nedeniyle ertelenmişti. Fırlatmanın ertelenmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında NASA yöneticisi Jim Bridenstine “Atmosferde çok fazla elektrik vardı.” dedi. “Şimşek fırtınası ya da bunun gibi bir şey yoktu, ama fırlatırsak şimşekleri tetikleyebileceği endişesi vardı.”

NASA’nın bildirdiği gibi, hem Falcon 9 roketi hem de Crew Dragon uzay aracı “iyi durumda kalıyor ve  fırlatılmaya hazırlanıyor”. Çarşamba günü olduğu gibi, geriye kalan tek engel hava koşulları, ancak hava durumu bir kez daha elverişli görünmüyor ve fırlatmanın yine ertelenme ihtimali bulunuyor. Cuma günü, ABD Hava Kuvvetleri bugünkü fırlatma için yüzde 50 elverişli hava koşulları ihtimali vermişti.

Bugünkü fırlatmanın da ertelenmesi durumunda, NASA ve SpaceX pazar akşamı TSİ 22.00’de yeniden bir deneme yapacak. Ne yazık ki, ABD Hava Kuvvetleri’nin pazar günkü tarihleri de harika görünmüyor, fırlatma için yüzde 40’lık bir uygun hava koşulları şansı tanınıyor.

Her ikisi de daha önce uzaya giden Behnken ve Hurley, bugün fırlatmanın gerçekleşmesi hâlinde pazar günü TSİ saat 17.29’da Uluslararası Uzay İstasyonuna yanaşacaklar. ISS’ye geldiğinde ikili, NASA astronotu Chris Cassidy ve kozmonotlar Anatoly Ivanishin ve Ivan Vagner’a katılacak. Crew Dragon uzay aracının dönüşü için herhangi bir tarih belirlenmedi, ancak uzay aracı 100 güne kadar ISS’ye bağlı şekilde kalabilir.

İLGİLİ HABERLER