Teknoloji

NASA SpaceX Crew Dragon fırlatma işlemini cumartesi gününe erteledi

NASA SpaceX Crew Dragon fırlatma işlemini cumartesi gününe erteledi

NASA, dün Türkiye saatiyle 23.30’da gerçekleşmesi planlanan SpaceX Crew Dragon Demo-2 fırlatma görevini kötü hava şartları nedeniyle 30 Mayıs tarihine erteledi. Yeni fırlatma denemesi cumartesi akşamı Türkiye saatiyle 22.22’de gerçekleştirilecek.

Dün geceki fırlatmanın gerçekleşmesine 16 dakika kala NASA, içinde astronotlar Robert Behnken ve Douglas Hurley’i 19 saatlik yolculukla Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak Crew Dragon uzay aracını barındıran SpaceX Falcon 9’un fırlatma işlemini iptal etti. Eğer 30 Mayıs’taki fırlatma işlemi de gerçekleştirilemezse, 31 Mayıs Pazar günü yeni bir deneme daha yapılacak.

NASA ve SpaceX tarafından gerçekleştirilen bu fırlatma görevi ABD açısından büyük önem taşıyor. Çünkü NASA şimdiye kadar astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermek için Rusya’nın Roscosmos adlı devlet kuruluşuna bağlı kalıyordu. Neredeyse 10 yıldır bu şekilde mürettebatını ISS’e taşıyan NASA için her bir fırlatma görevi 86 milyon dolarlık maliyete neden oluyordu.

Son yıllarda NASA, çeşitli havacılık şirketleriyle kendi mürettebatını uzay istasyonuna taşıyacak araçların denemelerini gerçekleştirmişti. Blue Origin’in New Shepard, Virgin Galactic’in Spaceship Two, Boeing’in CST-100 Starliner ve SpaceX’in Crew Dragon uzay araçları bunların arasında yer alıyordu. New Shepard ve SpaceShipTwo, yörünge altı uçuşlar için üretilirken NASA, yeni kurulan Ticari Mürettebat Programı’nın bir parçası olarak 2014 yılında astronotları ISS’ye götürmek ve oradan geri getirmek Boeing ve SpaceX multi milyar dolarlık sözleşmeler yaptı. SpaceX’in altı seyahat için 2.6 milyar dolar alması beklenirken, Boeing benzer sayıda uçuş için 4.2 milyar dolar aldı.

Ancak, şimdiye kadar sadece SpaceX NASA’dan uçuş sertifikası almayı başardı. Aralık 2019’daki mürettebatsız bir test uçuşu sırasında Boeing’in uzay aracı, ISS’ye ulaşmak için yeterince yüksek bir yörüngeye ulaşmasını engelleyen ve beklenen sekiz gün yerine sadece iki gün sonra Dünya’ya geri dönen bir zamanlama sistemi arızası yaşadı.

Crew Dragon kapsülü; Gemini, Apollo, Mercury ve Space Shuttle’ın ardından NASA tarafından kullanıma uygun görülen beşinci mürettebat taşıma aracı oldu. Crew Dragon kapsülü yaklaşık 4 metre çapında ve yedi kişilik oturma alanına sahip. Behnken ve Hurley’in 19 saatlik ISS yolculuğunda kullanabileceği bir tuvalet de araçta bulunuyor. Ancak ne SpaceX ne de NASA, tuvaletten boşaltılan atıkların nereye gittiği konusunda bir bilgi verdi.

Behnken ve Hurley test pilotları olmayı başardılar ve 2018’de seçilmelerinden bu yana görev için eğitim alıyorlar. İkili en sonunda ISS’ye ulaştıktan sonra NASA, onların bir ila üç ay boyunca, en fazla 120 güne kadar onların uzay istasyonunda kalmasını planlıyor. Daha sonra Crew Dragon, bir başka SpaceX göreviyle onları geri getirmek için daha fazla astronot getirecek. Geri dönüşlerinde ise Crew Dragon, bir su inişi için paraşütlerini açmadan önce Atlantik Okyanusu’nun üzerinde atmosfere yeniden girecek. Bu da dönüş yolculuğunun gidişe göre biraz daha sarsıntılı olacağını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER